tee logo

Διάλεξη: «Περισσότερο φως στο τούνελ του Ευπαλίνου»

Κτίριο Αβέρωφ ΕΜΠ Πατησίων 42, Αθήνα

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στις 18:30, στο αμφιθέατρο 02 του κτιρίου Αβέρωφ ΕΜΠ θα πραγματοποιηθεί η επόμενη ομιλία της σειράς Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, με ομιλητή τον Π.Μ. Κώστα Ζάμπα, με θέμα: «Περισσότερο φως στο τούνελ του Ευπαλίνου». Πληροφορίες: Μαρία Βασενχόβεν (κιν.: 6937222924), Βάσω Μανιδάκη (κιν.: 6977314769), Εργαστήριο Ερευνών Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής (τηλ.: 210 7723320).

Ομιλία: «Μεσοβυζαντινά μαρμάρινα δάπεδα της Μάνης»

Κτίριο Αβέρωφ ΕΜΠ Πατησίων 42, Αθήνα

Στις 28 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 18:30, στο κτίριο Αβέρωφ του ΕΜΠ θα πραγματοποιηθεί η επόμενη ομιλία της σειράς Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, με ομιλήτρια την Χριστίνα Πινάτση, υποψήφια διδάκτορα ΕΜΠ, με τίτλο: «Μεσοβυζαντινά μαρμάρινα δάπεδα της Μάνης». Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, «ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των μεσοβυζαντινών ναών της Μάνης είναι η αγάπη για την χρήση του μαρμάρου, που εκδηλώνεται κυρίως με τον πλούτο των αρχιτεκτονικών γλυπτών. Μια δεύτερη έκφανση της χρήσης του μαρμάρου και της προσήλωσης του μεσοβυζαντινού γούστου σε αυτό το υλικό, καθοριστικής επίσης σημασίας για την διάπλαση του εσωτερικού χώρου του ναού, συνιστά η κατασκευή μαρμαρίνων δαπέδων. Παρότι πρόκειται για ταπεινά επαρχιακά έργα, είναι δηλωτικά της αφομοίωσης της τέχνης των μαρμαροθετημένων δαπέδων ακόμα και σε αυτή την κάπως απομακρυσμένη περιοχή, των προθέσεων των κτητόρων που ανήκουν σε μια εύπορη τάξη η οποία σταδιακά έχει αναδειχθεί, αλλά και της λειτουργίας των τοπικών αρχαίων λατομείων».

Διεθνής ημερίδα της ΕΕΔΣΑ

Κτίριο Αβέρωφ ΕΜΠ Πατησίων 42, Αθήνα

Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (με την υποστήριξη της International Solid Waste Association -ISWA) διοργανώνει διεθνή ημερίδα με θέμα: «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές Χώρες»- «Waste & Resources Synergies towards a Circular Economy in Greece & Mediterranean Countries». Στην ημερίδα –που θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου 2015, στο κτίριο Αβέρωφ ΕΜΠ -θα παραβρεθούν ξένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο στην Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της ISWA, David Newman.

Ημερίδα ΕΜΠ: “Χρήσεις γης: Ρύθμιση του χώρου για την ανάπτυξη”

Κτίριο Αβέρωφ ΕΜΠ Πατησίων 42, Αθήνα

Ημερίδα με θέμα: "Χρήσεις γης: Ρύθμιση του χώρου για την ανάπτυξη", θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 και ώρα 18:00, στο ΕΜΠ (κτίριο Αβέρωφ, Πατησίων 42, Αθήνα). 1η Ενότητα: «Πολεοδομικός σχεδιασμός και χρήσεις γης» Θ. Αραβαντινός: Eισαγωγικές επισημάνσεις Α. Κουδούνη: Το θεσμικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης στον πολεοδομικό σχεδιασμό και το ιστορικό της έως τώρα εξέλιξής του. Προβλήματα και πρακτικές αντιμετώπισης που εφαρμόσθηκαν Κ. Σερράος: Οι πρόσφατες ρυθμίσεις για τον σχεδιασμό και τις χρήσεις γης και η σχετική διεθνής εμπειρία Συντονιστής: Δ. Μέλισσας 2η Ενότητα: «Αναπτυξιακή πολιτική – Ρύθμιση χώρου και χρήσεις γης» Γ. Θεοδωρά: Οι χρήσεις γης ως έκφραση αναπτυξιακού προτύπου στο χώρο Γ. Φώτης: Χωροθετικός σχεδιασμός και Αστικά Υποδείγματα Χρήσεων Γης. "Μια θέση για κάθε τι και κάθε τι στη θέση του" Γ. Ψυχάρης: Δημόσιες επενδύσεις και σχεδιασμός του χώρου Συντονίστρια: Ε. Χανιώτου 3η Ενότητα: «Χρήσεις γης και οικονομικές δραστηριότητες» Επανασυσχετισμοί και σημερινή συγκυρία Παρεμβαίνουν: Ρ. Κλαμπατσέα, Μ. Μάρκου, Θ. Παγώνης Συντονίστρια: Μ. Μάρκου.