tee logo

Νανο-δορυφόροι : η νέα Οδύσσεια του Διαστήματος

αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Νίκης 4, ΑΘΗΝΑ

Την Τρίτη, 15 Ιανουαρίου, στις 7.30 στο ΤΕΕ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η μελέτη «Νανο-δορυφόροι : η νέα Οδύσσεια του Διαστήματος » του Πάρι Χρυσού, καθηγητή του Ανώτατου Ινστιτούτου Διοίκησης Παρισιού. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ), μοντελοποιεί τις δυναμικές ανάδυσης της νέας τεχνολογίας των νανο-δορυφόρων (ή CubeSats). Ανοίγοντας την πρόσβαση στη διαστημική εξερεύνηση σε νέα υποκείμενα (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια κ.α.), η τεχνολογία αποτέλεσε επίσης τη βάση και για την ανάπτυξη του πρώτου δορυφόρου που φτιάχτηκε στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Libre Space Foundation, του UPSat. Η μελέτη επικεντρώνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του ταξιδιού, στη συνάντηση μεταξύ τεχνολογικών και οργανωτικών προκλήσεων. Σχετικά ανεξάρτητη από την ψυχροπολεμική λογική της κατάκτησης και του ανταγωνισμού των « μεγάλων δυνάμεων », η νέα Οδύσσεια του Διαστήματος εξελίσσεται σήμερα μέσα από την άμυλα και την συνεργασία κατεξοχήν των « μικρών δυνάμεων ». Προηγείται μιας ενδεχόμενης επανάστασης στη διαστημική βιομηχανία και βιώνεται ως μια συλλογική και δημιουργική υπέρβαση. Η απεραντοσύνη του διαστήματος επαναπροσδιορίζεται έτσι στα μέτρα των CubeSat, οι διαστάσεις των οποίων μετρούνται σε κύβους των 10cm3. Η έρευνα, την οποίας μέρος παρουσιάστηκε στη ΝΑΣΑ τον περασμένο Σεπτέμβρη, μοντελοποιεί τους νέους κανόνες ανάπτυξης δορυφόρων και διαστημοπλοίων στη νανο-κλίμακα, σε σύγκριση με τους τρόπους ανάπτυξης μιας βιομηχανίας. Τέτοιου κανόνες προκύπτουν από τη δράση ομάδων που δέχονται την πρόκληση της ανάπτυξης ενός δορυφόρου συχνά για πρώτη τους φορά, και που καλούνται να συνθέσουν διαφορετικά επίπεδα γνώσης, επιστημονικής, τεχνικής και διοικητικής, δοκιμάζοντας τα όρια και τους κανόνες των καθιερωμένων τεχνολογικών και επιστημονικών κοινοτήτων, καθώς ανοίγουν νέους δρόμους για τη μελέτη του σύμπαντος. Ομιλητές - Πάρις Χρυσός, Καθηγητής Ανώτατου Ινστιτούτου Εμπορίου Παρισιού - Βασίλης Κωστόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Εσπερίδα του ΣΠΜΕ: Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων – Υπαγωγή στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ”

αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Νίκης 4, ΑΘΗΝΑ

O Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος διοργανώνει την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 και ώρα 17:00 εσπερίδα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτηρίων - Υπαγωγή στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ",  στην αίθουσα Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Νίκης 4, Αθήνα). Οι εργασίες της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν με χαιρετισμούς του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού και ΣΠΜΕ Βασίλειο Μπαρδάκη και θα συνεχιστούν με τις ομιλίες: Η θερμική θωράκιση του κτιριακού κελύφους – Δυνατότητες και προοπτικές (Αικ. Τσικαλουδάκη, αν. καθ. Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ) "Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ", παρουσίαση από εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ-ΥΠΕΝ -Εφαρμογές ενεργειακής αναβάθμισης (Στ. Λαμπριανίδης, πολιτικός μηχανικός) Παρουσίαση τους συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης CLIMAPLUS και του συστήματος δόμησης με YTONG Blocks.

Εκδήλωση Ε.Α.Ε. :  «Η συνθετική σκέψη στην ελληνική αρχιτεκτονική»

αίθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ Νίκης 4, ΑΘΗΝΑ

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας- Ε.Α.Ε. με τίτλο: «Η συνθετική σκέψη στην ελληνική αρχιτεκτονική» θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φετινή εκδήλωση την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19.00 μμ. στην αίθουσα εκδηλώσεων  ΤΕΕ (Νίκης 4, 1ος όροφος) . Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα μιλήσουν  οι: - Ε. Μαϊστρου αρχιτέκτων ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ «Ιστορικά κέντρα πόλεων και οικισμοί - Προστασία, ανάδειξη, νέα αρχιτεκτονική δημιουργία» - Γ. Σαιτας αρχιτέκτων, πολεοδόμος, εθνολόγος «Χτίζοντας στην ιστορική χερσόνησο της Μάνης - Μ. Δούση, δρ. αρχιτέκτων, επ. καθηγήτρια Α.Π.Θ. «Σύγχρονη αρχιτεκτονική σε ιστορικούς τόπους. Οι στρατηγικές της ένταξης και του ανασχεδιασμού».