Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Έκθεση για τα 30 χρόνια ανασκαφών στην Άνδρο

04/08/2017

Έκθεση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων ανασκαφών στην Παλαιόπολη της Ανδρου, που διεξάγει ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, εγκαινιάζεται στις 4 Αυγούστου 2017, στο Εμπειρίκειο Γυμνάσιο της Ανδρου.

Η ανασκαφή, έχει φέρει στο φως τμήματα από τρία ελληνιστικά δημόσια κτήρια της αγοράς της αρχαίας Ανδρου, τέσσερις πλακόστρωτες οδούς και μία παλαιοχριστιανική βασιλική, με πλούσια κινητά ευρήματα (επιγραφές, γλυπτά, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, κεραμική και νομίσματα).

Η έκθεση αναπτύσσεται σε 42 επιτοίχιους πίνακες και περιλαμβάνει: εκμαγεία αγαλμάτων, αντίγραφα μικρών ευρημάτων, μακέτες και φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις κτηρίων, καθώς και προβολές βίντεο από την ανασκαφή. Διοργανώνεται από το ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τον δήμο Ανδρου, ρίχνει αυλαία στις 30 Αυγούστου 2017.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ανασκαφική έρευνα στην Παλαιόπολη έγινε το 1830 από τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη στον χώρο της αγοράς της αρχαίας Ανδρου, όπου το 1935 και κατόπιν το 1956 ο καθηγητής Ν. Κοντολέων αποκάλυψε τμήμα στοάς.

Η νεότερη έρευνα, αρχικά επιφανειακή, ξεκίνησε το 1985. Οι ανασκαφές έχουν διεξαχθεί σε τρία σημεία της περιοχής: Στον χώρο της αγοράς της αρχαίας πόλης, στην «Πόρτα», σε μια από τις πύλες του τείχους, που χτίστηκε τον 4ο αι. π. Χ. και στη θέση «του Πλάτου», στο δυτικό άκρο της αρχαίας πόλης, όπου ανακαλύφθηκαν κατάλοιπα σπιτιών.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
04/08/2017
Κατηγορία Εκδήλωση:

Διοργανωτής

Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Χώρος Διεξαγωγής

Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Ανδρου
Παλαιόπολη
ΑΝΔΡΟ,
+ Χάρτης Google