Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις και τους φορείς αναδείχθηκαν κατά τις εργασίες της εκδήλωσης «Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά» που διοργάνωσε στις 6 Οκτωβρίου 2016 το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ανέλυσε τη σημασία του Σχεδίου Γιούνκερ για την κινητοποίηση πόρων και σημείωσε την ανάγκη συνδυασμού ιδιωτικών, κοινοτικών και δημοσίων επενδύσεων, μέσα από έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ξεπεραστούν οι σημερινοί δημοσιονομικοί περιορισμοί στη χώρα και να επανεκκινήσει η οικονομία. Ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ωστόσο ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει πολλά ώστε οι ιδιωτικές επενδύσεις να έρθουν και να παραμείνουν. Τόνισε ιδιαιτέρως το θέμα του φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και έκανε οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης εφαρμογής για τη διευκόλυνση κάθε είδους επενδύσεων. Συγκριμένα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε:
- Άμεση θεσμοθέτηση νέου χωροταξικού του Τουρισμού, στη βάση αυτού που καταργήθηκε από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, τονίζοντας ότι είναι έτοιμο και δεν χρειάζονται άλλες καθυστερήσεις
- Άμεση θεσμοθέτηση νέου πλαισίου χρήσεων γης. «Ουδείς πραγματικά κατάλαβε γιατί επιλέχθηκε η επιστροφή στο παρελθόν του 1987. Αν η κυβέρνηση θέλει νέες χρήσεις γης, να τις φέρει τώρα για θεσμοθέτηση. Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει στις προβλέψεις του 1987 και να περιμένει πότε θα καθίσουν κάτω και θα γράψουν οι σύμβουλοι του Υπουργού», σημείωσε χαρακτηριστικά
- Διασύνδεση των χρήσεων γης που θα θεσμοθετηθούν με την κωδικοποίηση των ΔΟΥ και του Υπουργείου Οικονομικών και πλήρης αντιστοίχισή τους, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο «ερμηνειών» από τις υπηρεσίες.
- Μεταφορά όλων των δεδομένων δόμησης, χρήσεων γης και θεσμικών γραμμών (δασικά, natura, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός κλπ) σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, βασισμένο στο ψηφιακό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, ώστε να δημιουργηθεί ένας και μόνο ψηφιακός χάρτης «πάνω στον οποίο θα ξέρουμε ποιος μπορεί να κάνει τί και που».
«Με αυτές τις κινήσεις λύνουμε σοβαρά προβλήματα, που τελευταία δημιουργήθηκαν, όσον αφορά τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που είναι το πρώτο και βασικό θέμα στις όποιες επενδύσεις – ακριβώς γιατί αφορά το σχεδιασμό», τόνισε ο Γιώργος Στασινός και πρόσθεσε ότι «πρέπει να λύσουμε και τα θέματα επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αδειοδότησης, διευκόλυνσης των επενδυτών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ συγκεκριμένα πρότεινε:
- Άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, ενός ηλεκτρονικού συστήματος που είναι εδώ και ένα χρόνο έτοιμο από το ΤΕΕ και δοκιμασμένο σε ΥΔΟΜ, που θα μειώσει την γραφειοκρατία, θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, χωρίς κανένα κόστος «αλλά που δεν λειτουργεί γιατί δεν υπογράφεται επί 2 χρόνια η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους αρμόδιους Υπουργούς. Και τώρα έρχεται η κυβέρνηση και αλλάζει το νόμο, για να χάσουμε ακόμη περισσότερο χρόνο…», σημείωσε.
- Άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου που είναι η ηλεκτρονική καταγραφή του κτιριακού πλούτου της Χώρας ώστε ο σχεδιασμός για την αειφόρο ανάπτυξη να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και το οποίο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος
Προσθέτω ακόμη:
- Ηλεκτρονική αδειοδότηση του συνόλου των επιχειρήσεων σε μία μόνο φάση, με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού κατά περίπτωση.
- Εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για αδειοδοτήσεις όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πετυχημένο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης .
Ο Γιώργος Στασινός κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να σκεφθούν τι σημαίνουν όλα αυτά: «Ηλεκτρονικά θα βρίσκεις σε ποιο σημείο της χώρας μπορείς να κάνεις την επένδυση που θέλεις. Θα ξέρεις εκ των προτέρων τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο ακίνητο που σε ενδιαφέρει. Θα εκδίδεις ηλεκτρονικά την άδεια δόμησης, ή θα μαθαίνεις όλα τα πραγματικά στοιχεία του ακινήτου που αγοράζεις. Θα αδειοδοτείσαι για τη λειτουργία της επιχείρησης ηλεκτρονικά. Θα ελέγχεσαι μετά την έναρξη αμερόληπτα από έναν εξωτερικό ελεγκτή».
Από τη μεριά του, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του ΤΕΕ, διαβεβαίωσε ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το Μητρώο Πολιτών, το οποίο χαρακτήρισε τομή, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχουμε ως χώρα να επιλύουμε άμεσα ζητήματα που προκύπτουν μπροστά μας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικεντρώθηκε στην έλλειψη Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στις 280 βάσεις δεδομένων που έχουμε αλλά δεν είναι διασυνδεδεμένες. Στις κρίσιμες ώρες που περνάμε ως χώρα είναι πολυτέλεια οι διαμάχες και οι κοκορομαχίες, τόνισε, και είναι ανάγκη να επικρατήσουν η ωριμότητα και η συνεργασία. «Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επανέλθει γιατί διαθέτει δύο βασικά στοιχεία: πολιτική σταθερότητα και εσωτερική ασφάλεια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας, η οποία είναι αποκομμένη από τις αγορές μετά από 7 χρόνια κρίσης και αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς και στο Σχέδιο Γιούνκερ, για τα οποία πρέπει να σπεύσουμε ταχέως, προκειμένου να επωφεληθούμε. Επίσης υπογράμμισε την απουσία καθορισμού αρμοδιοτήτων και της έλλειψης προσδιορισμένων ρόλων σε επίπεδο Δημόσιας Διοίκησης και ζήτησε τη συνεργασία όλων των κρατικών φορέων για να επέλθουν γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε με έμφαση πως η κεντρική διοίκηση έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και έχει καταστεί δυσλειτουργική. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχει ασυνέχεια στην κυβερνητική κορυφή και είναι δύσκολο να έχεις ένα σταθερό συνομιλητή και έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση τη γειτονική Ιταλία, όπου τη συνέχεια του κράτους διασφαλίζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.
Η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, είναι ίσως ο σοβαρότερος, αλλά όχι ο μόνος λόγος για τη χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ενώ η υπερφορολόγηση τρέπει σε φυγή τους επενδυτές επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ανέφερε ότι η καθυστέρηση των αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και ένα εχθρικό ρυθμιστικό και φορολογικό περιβάλλον κρατούν καθηλωμένη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε ότι στην Ελλάδα η πρόσβαση στις πηγές ρευστότητας είναι πολύ δύσκολη, ενώ υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση και ανύπαρκτη προσφορά και ζήτηση. Πρότεινε ένα ενιαίο αναπτυξιακό ταμείο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ τόνισε ότι χρήσιμο εργαλείο θα ήταν ο μικροδανεισμός επιχειρήσεων.
Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2016 θα έχει ενεργοποιηθεί το νέο Εξοικονομώ Κατ Οίκον που θα οδηγήσει στη μόχλευση πόρων άνω του μισού δις. Ευρώ, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς Παναγιώτης Κορκολής. Και χαρακτηριστικά είπε ότι ο τεχνικός κόσμος έχει πολλά να περιμένει το επόμενο διάστημα αναφερόμενος στο σύνολο των χρηματοδοτήσεων που θα ενεργοποιηθούν τους επόμενους μήνες τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ όσο και με τη συνδρομή άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών ο Miguel Gil – Terte (Member of Cabinet of Vice – President Jyrki Katainen) αναφέρθηκε εκετνώς τόσο στο σχεδιασμό και την υλοποίηης του Αναπτυξιακού Σχεδίου για την Ευρώπη (Σχέδιο Γιούνκερ) όσο και στις προσπάθειες της επιτροπής για τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην έγκριση και υλοποίηση χρηματοδοτικών μηχανισμών. Τόνισε μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από πληθώρα εργαλείων και πόρων που παρέχουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, τονίζοντας ότι στόχος είναι η οικονομική μεγέθυνση και η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο Nicholas Jennett (Deputy Director General and Head of Investment Team for Greece, European Investment Bank) παρουσίασε τη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μίλησε αναλυτικά για τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτή μπορεί να βοηθήσει απευθείας τις επιχειρήσεις. Κάλεσε μάλιστα ευθέως τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν υγιή χρηματοοικονομική βάση, μελετημένο σχέδιο ανάπτυξης και ισχυρή διοικητική ομάδα να μιλήσουν με την ΕΤΕπ και να βρουν μαζί το βέλτιστο τρόπο ανάπτυξης.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κωστής Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και πληροφόρησης. Στην εισήγησή του, αναφερόμενος στην Περιφέρεια της αρμοδιότητάς του, επεσήμανε ότι έχουν δρομολογηθεί το έργο του φυσικού αερίου (ύψους 44,3 εκατ. ευρώ), το Σχέδιο Εξυγίανσης του Ασωπού (ύψους 120 εκ. ευρώ, με προοπτική για πολλές νέες θέσεις εργασίας) και το έργο της παράκαμψης Χαλκίδας. Και ακόμη τόνισε πως πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν η γραφειοκρατία και η πολυνομία που υπάρχει στη χώρα μας και η σύγχυση αρμοδιοτήτων.
Οι εργασίες του συνεδρίου του ΤΕΕ συνεχίσθηκαν με τοποθετήσεις και εισηγήσεις σημαντικών προσκεκλημένων, ενώ στα τραπέζια εργασίας αναπτύχθηκε ενδιαφέρον διάλογος σχετικά με τις ευκαιρίες που δημιουργούν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ενδιαφέροντα σημεία από τις εισηγήσεις της εκδήλωσης του ΤΕΕ «Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά»
Ο Χάρης Λαμπρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «ακούσαμε κάποια θετικά νέα σε σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο οι αριθμοί που ακούσαμε συνολικά αντιστοιχούν σε λιγότερο από 7 δισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με εμάς τους οικονομολόγους θα πρέπει να είμαστε πιο «επιθετικοί» και να δημιουργήσουμε ένα τσουνάμι επενδύσεων για τα επόμενα πέντε με επτά χρόνια. Στην Ελλάδα κάποιοι συνάδελφοι το ποσοτικοποιούν αυτό σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να μπορέσει να ομαλοποιηθεί η αγορά για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας και να φτάσει σε επίπεδα προ-κρίσης». «Το Πακέτο Juncker λοιπόν είναι φυσικά μια καταπληκτική ευκαιρία, ωστόσο θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση: Δεν είναι επιχορήγηση. Είναι δάνειο. Είναι ένα ανταγωνιστικό δάνειο το οποίο έχει να κάνει είτε με ιδιωτικές εταιρείες, με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα είτε με έργα του δημόσιου τομέα».
Ο Γιώργος Κολυβάς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Περιφερειακή και Αστική Πολιτική – Έξυπνη και Αειφόρος Ανάπτυξη) τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πάνω στην εμπειρία, σε αυτές τις δομές που φτιάξαμε από το 2010 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να κτίσουμε, για να πάμε πολύ πιο μπροστά στην περίοδο 2014 – 2020 των Διαρθρωτικών Ταμείων. Υπάρχουν σήμερα προϋποθέσεις οι οποίες δεν υπήρχαν το 2011 και 2010, όταν κάναμε το JEREMIE, το JESSICA, το ΤΕΠΙΧ και το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ στην Ελλάδα». «Έχουμε το νέο πακέτο που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Juncker στις 14 Σεπτεμβρίου που περιλαμβάνει στόχο 500 δισεκατομμύρια επενδύσεων μέχρι το 2020 και 630, ουσιαστικά ένα διπλασιασμό του στόχου, 630 μέχρι το 2022. Διπλασιασμό του στόχου των επενδύσεων και διπλασιασμό και της βάσης των πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που θα είναι διαθέσιμος. Δηλαδή τα 21 θα γίνουν 42 για να φτάσουμε να αντλήσει η ΕΙΒ τρεις φορές 42, 126 και 5 φορές επί αυτό να είναι τα 630 που έχουμε στόχο. Αυτός ο πακτωλός χρημάτων δεν υπήρχε το 2010 – 2011 και η Ελλάδα, έχει κάθε λόγο να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσει αυτό τον πακτωλό χρημάτων». Σημείωσε μάλιστα ότι δύο σημαντικές προτάσεις που έχει αυτή τη στιγμή κάνει η ΕΙΒ και η ΕIF στις ελληνικές αρχές και τις οποίες «εμείς ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζουμε πλήρως», είναι το Ταμείο Υποδομών, η συνέχεια του JESSICA και αυτό μπορεί να κινητοποιήσει ποσά της τάξεως των 15 εκατ. € από το ΕΣΠΑ, την ΕΙΒ και τα άλλα χρηματοπιστωτικά διεθνή ιδρύματα και να δημιουργήσει επενδύσεις σε ΣΔΙΤ, ιδίως σε ΣΔΙΤ τάξης του 1 δις και μιλάμε για μικρές και μεσαίες ΣΔΙΤ. Επίσης τόνισε ότι στις αρχές του 2017 θα είναι Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιευμένος και σε ισχύ ο OMNIBUS Κανονισμός. Αυτός αναφέρει ότι όταν βάζεις χρήματα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία να φτιάξεις ένα χρηματοδοτικό μέσο, μέσω του ΕΤΕΑΝ, απευθείας από το υπουργείο, μαζί με την ΕΙΒ, ένα χρηματοδοτικό μέσο στο πλαίσιο του Πακέτου Juncker, θα βάζεις το ένα μέρος από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το χρηματοδοτικό μέσο αυτό πρέπει να έχει μόχλευση 4, τουλάχιστον. Δηλαδή, αν δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο ένα χρηματοδοτικό μέσο με ΕΤΕΑΝ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα, θα βάζει 1 και θα έχει την απαίτηση να εργαστούν και να πετύχουν την μόχλευση 4. Αυτό είναι μια επανάσταση και μπορεί να βοηθήσει και στη δημιουργία της ζήτησης των επενδύσεων που είναι το άλλο μεγάλο κεφάλαιο.
Η Καλλιόπη Σταυροπούλου, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής, υπογράμμισε πως «για να τα διαχειριστούμε αυτά τα χρήματα, εκτός από τη στρατηγική και την διακυβέρνηση, χρειαζόμαστε και κάποιους πόρους και κάποια τεχνογνωσία, άρα εδώ η συμβολή των υπουργείων, των κατάλληλων, τέλος πάντων, των ειδικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Προτεραιότητα για εμάς είναι τα εργαλεία που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί όλες βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο Παναγιώτης Τουρναβίτης, Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή μας ότι καταφέραμε μέσα σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία να έχουμε ένα δικό μας πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει, ίσως τον καλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, έχει από τους καλύτερους δείκτες ρευστότητας που υπάρχουν σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα και έχει αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο συνεργειών και συνεργασιών με διεθνείς φορείς, όπου καταφέρνει και μεταφέρει καλές πρακτικές και διεθνή εμπειρία στα μέλη της, κάνοντας διάφορες εκδηλώσεις και παρέχοντάς τους νέα καινοτόμα προϊόντα. Και τόνισε πως απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων, όλων των μελών του παραγωγικού συστήματος προκειμένου να χαράξουμε μια στρατηγική για να πάμε μπροστά. Η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, που συνεχώς υπάρχει ως διαπίστωση, είναι γιατί αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για το πού θα κατευθυνθεί η χρηματοδότηση, δεν έχουν επαφή με την βάση. Δεν έχουν επαφή με το πεδίο. Οπότε παίρνουν στρατηγικές αποφάσεις χωρίς να έχουν άποψη του πεδίου. Ή κάπου η άποψη του πεδίου χάνεται μέχρι να μεταφερθεί στην κεφαλή.
Η Martine Diss, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Μονάδας, COSME Χρηματοοικονομικά Μέσα, είπε μεταξύ άλλων ότι: «Συμβαίνουν πολλά στις Βρυξέλλες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το κέντρο ενδιαφέροντος για την Ε.Ε., γιατί γνωρίζουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας, εκπροσωπούν το 9% των εταιρειών στην Ελλάδα και το 99,8 στην Ευρώπη κατά μέσο όρο, 90% όλων των θέσεων εργασίας δημιουργούνται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι μεγάλη, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην συνολική προστιθέμενη αξία.. Στην Ελλάδα το 30% των εταιρειών αναφέρουν ότι δεν έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση. Στην υπόλοιπη Ευρώπη μιλάμε για 10%. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να χρηματοδοτήσουμε μέχρι 330.000 στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε διάρκεια 7 ετών και οι αριθμοί που πήραμε την περασμένη Παρασκευή ήταν πάρα πολύ καλοί, γιατί σε ενάμιση χρόνο καταφέραμε να χρηματοδοτήσουμε 94.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη λοιπόν έχουμε καταφέρει το 1/3 του στόχου μας κι αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και πιστεύουμε ότι τα χρήματα πηγαίνουν εκεί που χρειάζεται πραγματικά». Και πρόσθεσε ότι «μόλις λάβαμε τα αποτελέσματα μιας έρευνας από το EIF, σύμφωνα με τις θέσεις εργασίας και είναι εντυπωσιακοί οι αριθμοί. Χάρις στο COSME οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέφεραν 42% αύξηση στις θέσεις εργασίας, δημιουργία θέσεων εργασίας και όσον αφορά στον κύκλο εργασιών 25% αύξηση» Η κ. Diss μίλησε αναλυτικά για τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω του COSME: «Εάν έχει κάποιος στο μυαλό του να αναπτύξει ένα νέο project ίσως να είναι ενδιαφέρον γι’ αυτόν να περάσει κάποιο χρόνο σε μια άλλη χώρα ή σε μια άλλη εταιρεία από έναν άλλο τομέα, για παράδειγμα, απλά και μόνο για να κερδίσει την εμπειρία μέσα από αυτή την επαφή. Η ΕΕ πληρώνει για τα ταξιδιωτικά έξοδα και για μέρος της διαμονής. Όταν μιλάμε για χρηματοδοτικά εργαλεία στη ουσία μιλάμε για δάνεια. Για δάνεια τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν. Δεν μιλάμε για επιχορηγήσεις. Τα καλά νέα λοιπόν είναι ότι στην Ελλάδα, όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το φυλλάδιο, (http://portal.tee.gr/portal/page/portal/INTER_RELATIONS/INT_REL_P/SYNEDRIA_EKDHLWSEIS/2016/Workshop2016/Infographic) υπάρχουν πάρα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα, περισσότερα από ποτέ. Στον πίνακα υπάρχουν διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης και στην Ελλάδα έχετε για κάθε ένα από αυτά, τουλάχιστον, έναν μεσάζοντα, μια τράπεζα, μια εταιρεία venture capital, που μπορούν να σας δώσουν στήριξη. Αυτό είναι κάτι πολύ καλό και υπάρχουν πολλά ακόμα, σύμφωνα με τα οποία θα επικαιροποείται τακτικά το φυλλάδιο.
Ο Ιωάννης Τσακίρης, Επικεφαλής της Περιφερειακής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη & Γειτονικές χώρες, Ευρωπαϊκό επεσήμανε πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός χρηματοπιστωτικός που σαν κύριο στόχο και σκοπό έχει, σε γενικές, γραμμές την χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων δανείων και μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου. Το 2016 μόνο προβλέπουμε να κάνουμε χρηματοδοτήσεις, να δώσουμε εγγυήσεις ή κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου γύρω στα 3 δις. € σε όλη την ΕΕ, που σημαίνει αυτό με την μόχλευση ότι θα φτάσει τα 18 δις € για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ. Μέχρι τώρα έχουμε υποστηρίξει πάνω από 2 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα χρόνια που λειτουργούμε. Το 2015, για παράδειγμα, βοηθήσαμε γύρω στους 120 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το 2016 περιμένουμε να είναι αρκετά μεγαλύτερο το ποσό, ο αριθμός, γιατί κάναμε και μεγαλύτερα ποσά.
Ο κ. Αλέξανδρος Σωτηρίου, Υπεύθυνος Πολιτικής, Συνδέοντας την Ευρώπη – Επενδυτικές στρατηγικές για τις Υποδομές επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στον εντοπισμό των τριών βασικών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας: γραφειοκρατία, σύγχυση αρμοδιοτήτων και επικοινωνία, ενώ υπογράμμισε ότι οι υποδομές στην ΕΕ ήταν και είναι ένα πολύ κλειστό εθνικό σύστημα, γιατί είχαν να κάνουν με την κυριαρχία. Τα προβλήματα ήταν οι ανύπαρκτες διασυνδέσεις και κυρίως στα διασυνοριακά τμήματα. «Άρα υπάρχουν αυτές οι πολύ μεγάλες διαφορές για να ενοποιήσουμε μεταφορικά τις υποδομές στην Ευρώπη. Μεγάλες ανισότητες, κατακερματισμός των υποδομών, μακροχρόνιες επενδύσεις. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Σύστημα Μεταφορών είναι οι διαφορετικοί επιχειρησιακοί κανόνες. Το κόστος της ανάπτυξης των υποδομών στην Ένωση για την αντιμετώπιση της ζήτησης μεταφορών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,5 τρις ευρώ για την περίοδο 2010-2030. Αυτές είναι εκτιμήσεις του 2011, 2012. Σήμερα μπορεί να είναι και υψηλότερες. Η ολοκλήρωση του δικτύου των Διευρωπαϊκών Δικτύων απαιτεί περίπου 550 δις ευρώ έως το 2020, από τα οποία 550 δις περίπου 215 δις πρέπει να δοθούν για τις διασυνοριακές διασυνδέσεις και για την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης. Και στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε οχήματα, σε τροχαίο υλικό το οποίο υπολογίζεται σε 1 τρις. Άρα για να επιτύχουμε την ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών απαιτούνται πόροι τουλάχιστον 2,5 τρις ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν».
Ο κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο δείκτης παραγωγής της κατασκευής το δεύτερο τρίμηνο του ΄16 παρουσιάζει σωρευτική μείωση κατά 68% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2008. Η απασχόληση στις καταποντισμένες κατασκευές σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, παρουσιάζει μια ελάχιστη αύξηση 3,5% το δεύτερο τρίμηνο του ΄16 σε σχέση με το ΄15. Τα τελευταία οκτώ χρόνια 247,5 χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν βρεθεί στην ανεργία, δηλαδή το υψηλότερο μέγεθος από κάθε άλλο τομέα. Η συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό τουλάχιστον, των τελευταίων 16 ετών, φτάνοντας με τα βίας το 2,05% έναντι του 8,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2006. Ο δείκτης παραγωγής κατασκευών στα δημόσια έργα παρουσιάζει σωρευτική μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2008 της τάξης του 52%. Ο δείκτης παραγωγής κατασκευών στα ιδιωτικά έργα παρουσιάζει σωρευτική μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2008 της τάξεως του 82,1%. Κατά την περίοδο 2008-2013 το πλήθος των επιχειρήσεων του κλάδου έχει μειωθεί κατά 26%. Ο κύκλος εργασιών από την κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 62,5% γενικώς στον κατασκευαστικό κλάδο. Ο κύκλος εργασιών από οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 75,5%. Η προστιθέμενη αξία παραγωγής μειώθηκε κατά 54,8%. Γνωρίζουμε όμως ότι οι κατασκευές συμβάλλουν άμεσα και έμμεσα στο 22% των φόρων και εισφορών που εισπράττει το κράτος και καταγράφονται στο ΑΕΠ. Για κάθε ένα ευρώ που δαπανάτε στον τομέα των κατασκευών προστίθενται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ. Αντίστοιχα για κάθε 1 εκατ. ευρώ αξίας που παράγουν οι κατασκευές δημιουργούνται 39 θέσεις εργασίας στην οικονομία εκ των οποίων 13 αφορούν άμεσα τον κλάδο των κατασκευών.
Ο κ. Καλέργης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε ότι ως χώρα, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε εθνική στρατηγική και χωρίς ενιαία εθνική στρατηγική, δεν θα μπορέσουμε ούτε να ανακάμψουμε ούτε και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνουν τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ. Σχεδιασμός για το παρόν και το μέλλον των υποδομών και γενικότερα του τομέα των τεχνικών έργων και προγραμμάτων σε σχέση με το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.
Ο Μιχαήλ Δακτυλίδης, Αντιπρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ, τόνισε πως «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του μεγάλου, του μεσαίου και του μικρού στον κατασκευαστικό κόσμο, αλλά τα προβλήματα είναι ενιαία. Όταν λοιπόν δουλεύουν οι μεγάλοι θα δουλέψουν και οι μεσαίοι, θα δουλέψουν και οι μικρότεροι. Η αλήθεια είναι ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ακόμα και εάν απευθύνονται στις μικρές επιχειρήσεις, στις μεσαίες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει σωστή πληροφόρηση. Το τζάμπα χρήμα έχει τελειώσει, η μηχανή που κόβει χρήμα δεν κυκλοφορεί στην Ευρώπη, ίσως σε ένα άλλο μέρος του κόσμου, εδώ στην Ευρώπη δεν κυκλοφορεί.
Η Anna Krzyzanowska, (DG Connect) μίλησε για τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ψηφιακά έργα. «Η συνδεσιμότητα χρειάζεται πολύ μεγάλη ταχύτητα, πολύ μεγάλη ποιότητα και πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να ανακτήσουμε την ανάπτυξη, να ανακτήσουμε θέσεις εργασίας μόνο με βάση την ανοικοδόμηση παλαιών υπηρεσιών. Όσο παραγωγικοί και αν είμαστε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε αρκετά παραγωγικοί, ώστε να ανταγωνιστούμε περιοχές όπως η Ασία ή η Αφρική και το μέλλον της Ευρώπης χρειάζεται να στηριχθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και εφαρμογές προστιθέμενης αξίας. Αυτό απαιτεί δίκτυα μεγάλης ποιότητας. Υψηλής ποιότητας. Οι υπηρεσίες ευρυζωνικών δικτύων υπολογίζονται στα 6 δις., αλλά ο φάκελος των ψηφιακών υπηρεσιών ανέρχεται στα 21 δις. Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη βασίζεται στην παραδοχή ότι πρέπει να υπάρχει ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εάν δούμε τα μακροπρόθεσμα στατιστικά στοιχεία, θα δούμε ότι υπήρχε πάντα μια στενή σχέση ανάμεσα στη δημόσια δραστηριότητα επενδύσεων στις υποδομές και βλέπουμε πως την ακολουθούν και βλέπουμε πώς την ακολουθούν τα χρήματα των ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Τα τελευταία χρόνια με την κρίση υπάρχει μια πτώση και ίσως αυτό χρειάζεται για να επανεκκινήσουμε ίσως την δραστηριότητά μας.
Ο Γεράσιμος Μεντζελόπουλος (Γεν. Δ/ντής Επιστημονικό Πάρκο Πατρών) δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό αυτό για την Ελλάδα να υπερκεράσει τα εμπόδια της γραφειοκρατίας που τίθενται ορισμένες φορές για εταιρείες οι οποίες δεν είναι τόσο γνωστές ή τόσο καλά οργανωμένες από άποψη lobbing. Το δεύτερο είναι ότι δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για καινούργια χρηματοδότηση πέραν του τραπεζικού συστήματος όπως το γνωρίζουμε. Και εξέφρασε την ελπίδα να έχουμε τον χρόνο να απορροφήσουμε αυτή την πληροφόρηση και να την επικοινωνήσουμε σε ολόκληρη την χώρα.
Ο Γιάννης Γιαννίτσιος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) είπε ότι η διάχυση αυτής της πληροφορίας προς τις επιχειρήσεις είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο, είναι έργο πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό για την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών. «Στο χώρο μας, στον χώρο της τεχνολογίας υπάρχουν πολλές ιδέες, υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν επενδυτικά σχέδια, υπάρχουν και νέες επιχειρήσεις που θέλουν να βγουν μπροστά, αλλά και επιχειρήσεις ήδη υφιστάμενες που θέλουν να επεκτείνουν τον τομέα τους και να φτιάξουν νέα προϊόντα και νέες υπηρεσίες. Το κομμάτι που κολλάμε είναι το χρηματοδοτικό. Το κομμάτι που αφορά την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την Ελλάδα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και του κλάδου της Πληροφορικής δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε συζητήσεις για πολύ μεγάλα project και να απευθυνθούν στην τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, διότι δεν έχουν τα μεγέθη, δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε, έχουν όμως πάρα πολλές προτάσεις, έχουν πάρα πολλές ιδέες και ζητούν την υποστήριξη ενός «τραπεζικού» συστήματος, για να μπορέσουν να τις υλοποιήσουν.
Ο Γιάννης Κώτσης – Γιανναράκης, Γεν. Δ/ντής Συνδέσμου Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας, τόνισε μεταξύ άλλων στην Ελλάδα βρισκόμαστε στην ‘κοιλάδα του θανάτου’ όσον αφορά την χρηματοδότηση καινοτόμων προγραμμάτων. Είναι ο βασικός παράγοντας της απώλειας επιστημόνων που βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν καταπληκτικές ιδέες, δεν μπορούν εδώ να υλοποιήσουν αυτές τις ιδέες και φεύγουν για την Ευρώπη.
Δείτε εδώ ορισμένες από τις παρουσιάσεις των ομιλητών:
The Investment Plan Junker Miguel Gil Terte, Member of Cabinet of VicePresident Jyrki Katainen |
Regional Development & Sustainable Growth George Kolivas, Policy Analyst, Regional & Urban Policy Smart & Sustainable Growth |
SME Access to Finance COSME Martine Diss, Deputy Head of Unit, COSME Financial Instruments |
Infrastructure Investment Strategies Alexandros Sotiriou, Policy Officer, Connecting Europe Infrastructure Investment Strategies, DG Move |
Innovation & Technology Anna Krzyzanowska, Head of Unit Investment in High Capacity Networks, DG Connect |
Μπορείτε να βρείτε το σύνολο των προφορικών τοποθετήσεων στα πρακτικά της ημερίδας, ανοίγοντας το σχετικό αρχείο εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση θα βρείτε εδώ: