ΤΕΥΧΟΣ #02

Για το περιεχόμενο, το ύφος και όσα υποστηρίζονται στα κείμενα που ακολουθούν, την ευθύνη έχουν αποκλειστικά οι αντίστοιχες Παρατάξεις.


Δείτε εδώ την εκτυπώσιμη μορφή του Newsletter (αρχείο pdf)


 • Την επίσημη προκήρυξη και την σελίδα των υποψηφιοτήτων μπορείτε να βρείτε στην ειδική σελίδα «Εκλογές ΤΕΕ 2019: Επίσημες Ανακοινώσεις: web.tee.gr/ekloges-tee-2019 του ιστοχώρου του ΤΕΕ, όπου θα δημοσιεύονται και όλα τα σχετικά επίσημα έγγραφα για την εκλογική διαδικασία το επόμενο διάστημα.

  Η Συντακτική Ομάδα


  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

  Σελ. 02 #block_TEE
  Σελ. 03 Ανεξάρτητη Αριστερή Συσπείρωση
  Σελ. 04 ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.
  Σελ. 05 Α.Κ.Ε.Α.
  Σελ. 06 Α.Μ.Α.Κ.
  Σελ. 07 Δ.Ε.Σ.Μη. – ΕλΕΜ – Περιφ. Συνεργασία – Συνεργαζόμενοι
  Σελ. 08 Δ.Κ.Μ.
  Σελ. 09 Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχ/κών
  Σελ. 10 ΔΗ.ΠΑ.Μ.
  Σελ. 11 ΔΗ.ΣΥ.Μ.
  Σελ. 12 Δημοκρατικός Αγώνας Μηχανικών
  Σελ. 13 ΔΥΝΑ.ΜΗ.
  Σελ. 14 ΕΝ.Ε.ΣΥ . ΜΗΠΕΡ
  Σελ. 15 Ενωτική Κίνηση Χημ. Μηχ. – Μηχανικών Διεργασιών
  Σελ. 16 ΕΑΠ ΠοΧ
  Σελ. 17 Μαχόμενοι Μηχανικοί Περιβάλλοντος
  Σελ. 18 ΠΡ.Ε.Σ.Α.
  Σελ. 19 Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ
  Σελ. 20 Χωροτάκτες – Πολεοδόμοι Μηχανικοί

 • http://www.block-tee.gr/

   

  Το #block_TEE είναι μια κινηματική συλλογικότητα που θέλει να εκφράσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των μηχανικών που ζουν από την δουλεία τους. Προτάσσουμε τον κοινό αγώνα των εργαζόμενων, άνεργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που οδηγούν στην καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων και στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων της μισθωτής εργασίας.

  Το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε μαζί με πολλούς συνάδελφους σε μια σειρά από μάχες:

  • Αποτρέψαμε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και στην μετατροπή του ΤΕΕ σε ένα ακόμα πιο «κλειστό» και αντιδημοκρατικό μηχανισμό. Παλέψαμε για την απόσυρση του ΠΔ 99/2018 για τη «ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού», διαχωριζόμενοι από συντεχνιακές διαμάχες.
  • Με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και άλλα σωματεία του κλάδου, διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Με τους εργαζόμενους στην ΔΕΗ και στην ενέργεια παλεύουμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μητρότητα, ενάντια στις απολύσεις εγκύων συναδελφισσών. Παλεύουμε για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους.
  • Βρεθήκαμε στο πλευρό των πληγέντων σε Μάτι και Μάνδρα, στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Είμαστε κομμάτι του αγώνα ενάντια στη λεηλασία του δημοσίου πλούτου και των κοινωνικών αγαθών, στο πλευρό των κατοίκων στο Ελληνικό και τις Σκουριές, αλλά και στα Άγραφα ενάντια στις ΒΑΠΕ, αγωνιζόμαστε μαζί με τις συλλογικότητες κατοίκων στα Ιόνια, στην Ήπειρο, στην Κρήτη ενάντια στις νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων και στα περιβαλλοντικά σκάνδαλα, που ετοιμάζονται από την κυβέρνηση να ωφελήσουν τους μεγάλους ξένους και ντόπιους πολυεθνικούς ομίλους.
  • Μαζί με μαχόμενες δυνάμεις του εκπαιδευτικού κινήματος, τις αριστερές συλλογικότητες φοιτητών, τα σχήματα της ΕΑΑΚ, αγωνιζόμαστε ενάντια στην κατάργηση του ασύλου και στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης ΝΔ. Παρεμβαίνουμε ριζοσπαστικά στη συζήτηση για την παιδεία, την κατεύθυνση της έρευνας, το ρόλο της τεχνολογίας.
  • Στις μάχες για την ανατροπή των μνημονίων και των αντιδραστικών μέτρων, ενάντια σε κάθε κυβέρνηση που τα εφαρμόζει. Στις μάχες ενάντια στον φασισμό και στον ρατσισμό.
  • Διεκδικούμε τον κοινωνικό μας ρόλο ενάντια στους νόμους της αγοράς και του κεφαλαίου. Απορρίπτουμε το ρόλο του μηχανικού ως τοποτηρητή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στο εργοτάξιο, στο εργοστάσιο, ή του κράτους στην δημόσια υπηρεσία. Προτάσσουμε το κριτήριο των κοινωνικών αναγκών, το ρόλο μας ως «τεχνικού» συμβούλου των κινημάτων.

  Το ΤΕΕ απέναντί μας

  Οι κυρίαρχες του ΤΕΕ και συγκεκριμένα η ΔΚΜ (ΝΔ), η ΔΗΠΑΜ (Μοροπούλου), η ΔΗΣΥΜ (ΚΙΝΑΛ), η Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ (ΣΥΡΙΖΑ), η Δ.Ε.Σ.Μη.-ΕλΕΜ (που στηρίζεται από τον Σπίρτζη) και οι παραφυάδες τους, μεθόδευσαν και παζάρεψαν την εξαθλίωσή μας, συναλλάχτηκαν και υπηρέτησαν τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και το κατασκευαστικό κεφάλαιο.

  Σήμερα, το ΤΕΕ διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζόμενων και άνεργων μελών του.

  • Πρωτοστατεί στην διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Συνδιαμορφώνει τα Προεδρικά Διατάγματα που απαξιώνουν το πτυχίο μας. Θέλει να αναλάβει τον ρόλο του πιστοποιητή, του εξεταστή και του εκπαιδευτή των μηχανικών, μέσα από σεμινάρια επί πληρωμή, καταρτίσεις, εξετάσεις πιστοποίησης.
  • Συνέβαλλε στην κυριαρχία του δελτίου παροχής υπηρεσιών. Συναίνεσε στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των ελάχιστων αμοιβών, στις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Έστησε την μπίζνα της e-Πολεοδομία, με την οποία προωθείται η κατάργηση του πολεοδομικού ελέγχου, και η μεταφορά όλης της ευθύνης στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς. Το ΤΕΕ μετατρέπεται πλέον σε μια εταιρεία που πουλά υπηρεσίες στα μέλη της, τα οποία θα τις αγοράζουν υποχρεωτικά αν θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα.
  • Σχεδιάζει την μετατροπή του ΤΜΕΔΕ σε επαγγελματικό ταμείο σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες, και ετοιμάζεται να «ξοδέψει» τις εισφορές των μηχανικών, όπως έκανε και με την Τράπεζα Αττικής.
  • Προώθησε μια σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων όπως οι νόμοι για τα αυθαίρετα και η άρση σειράς πολεοδομικών-περιβαλλοντικών διατάξεων. Εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στα επενδυτικά και αναπτυξιακά πλάνα των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

  Η παρέμβαση μας σφραγίζεται από την λογική ΕΝΤΟΣ – ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ του ΤΕΕ.

  ΕΝΤΟΣ κινούμαστε αντιπαραθετικά και αποκαλυπτικά για τον αντιδραστικό ρόλο του ΤΕΕ, για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας.

  ΕΚΤΟΣ οργανώνοντας τη θιγόμενη πλειοψηφία των μηχανικών αυτοτελώς σε σωματεία και συλλόγους, για να έχουν δικές τους μορφές έκφρασης, διεκδίκησης αλλά και επιστημονικής τεκμηρίωσης των αιτημάτων πάλης.

  ΕΝΑΝΤΙΟΝ για να μπλοκάρουμε το ΤΕΕ και να ακυρώνουμε κάθε αντεργατική απόφαση και κάθε απόπειρα χειροτέρευσης σε βάρος της πλειοψηφίας των μηχανικών

   Δείτε τα ψηφοδέλτια τις αφίσες και το κάλεσμα του #block_tee για τις εκλογές

  (http://www.block-tee.gr/ekloges_tee_2019/)

   

 • Πληρώσαμε την κρίση τους –

  να μην πληρώσουμε και για την ανάπτυξη τους.

   

  • Να αποδράσουμε από τον ατομισμό – Να ξαναβρούμε την συλλογική μας αξιοπρέπεια.
  • Για μια μαχητική και ανατρεπτική παρέμβαση ΕΝΤΟΣ-ΕΚΤΟΣ-ΕΝΑΝΤΙΟΝ του ΤΕΕ.
  • Αγωνιζόμαστε για Επαγγελματικά δικαιώματα, συλλογικές Συμβάσεις, δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση.
  • Παλεύουμε μαζί με την κοινωνία, κόντρα στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

   

  Ε.Ε.Ε. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
  1 ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  2 ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
  3 ΚΑΤΣΙΚΗ ΒΑΣΩ
  4 ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  5 ΛΙΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  6 ΝΟΜΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  7 ΣΤΑΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
  8 ΤΣΙΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  Ε.Ε.Ε. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
  1 ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ
  2 ΔΗΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
  3 ΔΙΑΜΑΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  4 ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
  5 ΡΗΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  6 ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
  7 ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ-ΜΙΧΑΗΛ
  8 ΦΑΚΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  Ε.Ε.Ε. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
  1 ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΩ)
  2 ΛΙΑΓΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΙΑ)
  3 ΜΑΛΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
  4 ΠΑΝΤΟΣ ΜΙΝΑΣ
  5 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

  Ε.Ε.Ε. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  1 ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
  2 ΜΠΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΙΑΣ
  3 ΠΑΠΑΛΙΑΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
  4 ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  Ε.Ε.Ε. ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
  1 ΚΟΥΝΕΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  2 ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

 • arages_new

  Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση

  Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί χρωστάνε στο ταμείο, διαγράφονται ως τελευταία λύση για να γλυτώσουν από την αύξηση των χρεών, την ώρα που οι περισσότεροι νέοι συνάδελφοι δεν εγγράφονται καν στο ΤΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση της εξαγγελίας της για ριζική αλλαγή του χαρακτήρα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, με την είσοδο και την προώθηση ιδιωτικών σχημάτων που θα αναλάβουν αρχικά μέρος της Ασφάλισης, ώστε προοπτικά να κυριαρχήσουν σε όλο το εύρος. Οι προεκλογικές εξαγγελίες, η σύσταση σχετικής επιτροπής και τα συνεχή δημοσιεύματα δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες με ορίζοντα εφαρμογής την 1/1/2021.

  Πρώτο βήμα αποτελεί η εκχώρηση των κλάδων ασφάλισης του νυν ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό 6,5% και Εφάπαξ 4%) σε ιδιώτες με υποτιθέμενη «ελεύθερη» επιλογή των νέων ασφαλισμένων (από 1/1/2021) Δημόσιου ή Ιδιωτικού φορέα ασφάλισης. Η υφιστάμενη απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος από όλες τις κυβερνήσεις – με τις υπέρογκες εισφορές, τις συνεχώς μειούμενες συντάξεις, την κλοπή των αποθεματικών τους (δεν ξεχνάμε το PSI) και το διοικητικό χάος της ενοποίησης του Ν.4387/16 – έχει στρώσει το έδαφος για τους ιδιώτες.

  Είναι προφανές ότι μερίδες του κεφαλαίου (ασφαλιστικές εταιρίες) χρόνια τώρα προσδοκούν να υφαρπάξουν τα τεράστια ετήσια ποσά των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να τζογάρουν με τις εισφορές μας και να εισέλθουν σε ένα ακόμα πεδίο για την κερδοφορία τους, με τις πλάτες του κράτους και τον ιδρώτα το δικό μας. Οι επιπτώσεις θα είναι συντριπτικές γιατί: (α) Αίρεται η όποια κρατική εγγύηση στο ασφαλιστικό σύστημα και η χορήγηση των συντάξεων, εφάπαξ κλπ θα είναι αποτέλεσμα της πορείας των αντίστοιχων ασφαλιστικών εταιριών. Η φούσκα της ENRON, η εγχώρια υπόθεση της «ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ» είναι πολύτιμη πείρα για το μέλλον. (β) Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες θα διεκδικήσουν σίγουρα και τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και μαζί με αυτούς και μέρος (ή όλο) του αποθεματικού των Ταμείων (όσο έχει απομείνει τέλος πάντων). (γ) Η μετάβαση αυτή σημαίνει ότι στο υφιστάμενο ασφαλιστικό μειώνονται συνεχώς οι εισφορές και τα αποθεματικά, ενώ αυξάνονται οι συντάξεις, εφάπαξ κλπ που είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε κατάρρευση. Και αυτό γιατί οι σημερινές εισφορές μας καλύπτουν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Η ληστεία των αποθεματικών μας διαμέσου της Τράπεζας Αττικής (δεν ξεχνάμε!) φοβόμαστε ότι θα είναι «πταίσμα» μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν.

  Ταυτόχρονα με οδηγό τις αποφάσεις του ΣτΕ ετοιμάζεται η μετάβαση από τη Σκύλα του Νόμου Κατρούγκαλου στη Χάρυβδη του Ν. Βρούτση με ολική επαναφορά των ασφαλιστικών κατηγοριών και των αυτόματων αυξήσεων εισφορών, ενώ οι τεράστιες μειώσεις συντάξεων νομιμοποιήθηκαν και με τη βούλα του ΣτΕ. Δεν ξεχνάμε ότι ο νυν Πρόεδρος είχε βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στις αυξήσεις του Ν.3986/11.

  Εμείς επιμένουμε σε όσα παλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι είμαστε οι μόνοι που συστηματικά προτείνουμε, παλεύουμε, ενημερώνουμε για αυτά τα ζητήματα.

  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην  κοινωνική  ασφάλιση.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της μέσω επαγγελματικών ταμείων
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων και αποκατάσταση των συντάξεων
  • Διαγραφή οφειλών για τους συναδέλφους που χτυπήθηκαν από την κρίση
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και όλες
  • Κατάργηση του ΚΕΑΟ και των κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τους ανέργους, τους υποαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους.
  • Διαγραφή χρεών προς το ΤΣΜΕΔΕ όσων αποδεδειγμένα δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν εισφορές, διαγραφή των προσαυξήσεων σε όλους,
  • Αναγνώριση των ανέργων συναδέλφων και επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους (μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες).

  Στις εκλογές της 3 Νοέμβρη η ψήφος σου μετράει για το αν θα δοθεί από τους συναδέλφους προς τη κυβέρνηση ένα γενικό σήμα συναίνεσης ή ανυπακοής σε αυτό που συμβαίνει. Μετράει για το αν αύριο θα συνεχίσει να υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αξιοπρεπείς συντάξεις.

  ΑΡΑΓέΣ – Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση

   

 • Η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ) συγκροτήθηκε το 2011 από νέους και νέες, εργαζόμενους και άνεργους αρχιτέκτονες, που τους ενώνει κοινή πορεία στο φοιτητικό κίνημα και στις εργασιακές διεκδικήσεις στο πλαίσιο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

  Παρεμβαίνει στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων και άνεργων ενάντια στις διαταξικές συνθέσεις που καταλήγουν να εκφράζουν τη φωνή της μικρής και μεγάλης εργοδοσίας. Διεκδικώντας έναν Σύλλογο ζωντανό και δραστήριο, ανοιχτό στα μέλη του και ειδικά στα πιο πληττόμενα κομμάτια των νέων εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, των υποαπασχολούμενων, των ετεροαπασχολούμενων, των άνεργων, των νέων ελαστικοποιημένων και συχνά απλήρωτων ερευνητών στα Πανεπιστήμια, όσων αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, όσων στραγγαλίζονται οικονομικά από δυσβάσταχτους φόρους και εισφορές, βυθίζονται στα χρέη και συστηματικά σπρώχνονται στο περιθώριο από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των διαδοχικών μνημονιακών και «μετα-μνημονιακών» κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών καθεστωτικών δυνάμεων. Όλες και όλοι αυτοί αποτελούν άλλωστε την μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου. Προσπαθώντας να υπερασπιστεί όσο μπορεί την άμεση δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων, κόντρα στην γραφειοκρατία των Διοικητικών Συμβουλίων και την αντιμετώπιση του Συλλόγου σαν εταιρεία με Διευθύνοντες Συμβούλους, εκτελεστικά όργανα, μετόχους και μικρομετόχους. Προωθώντας συστηματικά και επίμονα την κοινή δράση όλης της αριστεράς παρά τις επιμέρους ή και μεγαλύτερες διαφορές.

  Απέναντι στη λογική του «τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας», δηλαδή του κράτους, η οποία και θεσμικά σφραγίζει την φυσιογνωμία του ΤΕΕ, προτάσσουμε την λογική του τεχνικού συμβούλου των κινημάτων και της αλληλεγγύης, προσπαθώντας να δώσουμε δείγματα γραφής με δράσεις όπως οι Συναντήσεις Νέων Αρχιτεκτόνων στον ξενώνα Στάμου Στούρνα, πρωτοβουλίες στα πλαίσια του Συλλόγου όπως το Εργαστήρι Αλληλέγγυου Σχεδίου, εκδηλώσεις αυτομόρφωσης και παρέμβασης στα ζητήματα της αρχιτεκτονικής, της κατοικίας, του χώρου και της πόλης, συμμετέχοντας μαζί και με άλλες δυνάμεις σε ότι θετικό κρίνουμε ότι γίνεται στον Σύλλογο. Στο πλαίσιο αυτό ανοίγουμε και επιθυμούμε να ανοίξουμε στο άμεσο μέλλον, εντός και εκτός Συλλόγου, ζητήματα όπως ο τουριστικός εξευγενισμός και το AirBnB, ο εξορυκτισμός και η υφαρπαγή γης, η αρχιτεκτονική των «διακεκριμένων» σταρ-αρχιτεκτόνων που έρχεται να προσδώσει συμβολικό κύρος αλλά και μονοπωλιακές προσόδους στις μεγάλες αναπτύξεις της κτηματαγοράς, οι αρχιτεκτονικές σπουδές κ.ά.

  Το ΤΕΕ εδώ και πολύ καιρό δεν αποτελεί απλά έναν ημι-κρατικό οργανισμό διαταξικής σύνθεσης που εκπροσωπεί και αναπαράγει μικρά και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά παίζει πλέον και επιθετικό ρόλο στη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του. Τα συναισθήματα μεγάλου μέρους του πληττόμενου κόσμου του κλάδου απέναντι στο ΤΕΕ κυμαίνονται ανάμεσα στην αδιαφορία και την αποστροφή. Όμως η οργάνωση των αντιστάσεων στις παραπάνω εξελίξεις είναι σημαντική. Αν κλείσουμε τα μάτια στη δυσάρεστη πραγματικότητα και επιλέξουμε να μην ασχοληθούμε με το ΤΕΕ, δεν θα αποφύγουμε να «ασχοληθεί» το ΤΕΕ με εμάς και εις βάρος μας. Συμμετέχουμε στις εκλογές του ΤΕΕ προσπαθώντας να αποτελέσουμε έναν πυρήνα αντίστασης στην επέλαση του κεφαλαίου στην εργασία και το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, στους μηχανισμούς του κατασκευαστικού κεφαλαίου, του κράτους και των κυβερνήσεων που εκφράζονται μέσα από το ΤΕΕ αλλά και στο ίδιο το ΤΕΕ και την εξέλιξή του σε αυτοτελή φορέα συμπίεσης και απορρύθμισης των δικαιωμάτων μας. Συμμετέχουμε συνεπώς από μια θέση εντός, εκτός και εναντίον του ΤΕΕ.

  Στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων, η κατεδάφιση της όποιας προστατευτικής για τους εργαζόμενους νομοθεσίας από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με τις συντονισμένες καταγγελίες των συλλογικών συμβάσεων του κλάδου από τις εργοδοτικές οργανώσεις, οδήγησαν στο αποτέλεσμα σήμερα το μοναδικό νομικό όριο για τις ατομικές πλέον συμβάσεις των μηχανικών/τεχνικών να είναι οι κατώτατες αποδοχές της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η πραγματική κατάσταση δε στην αγορά εργασίας είναι ακόμα χειρότερη καθώς συχνά είναι τα φαινόμενα μη τακτικών αμοιβών, παρακράτησης δεδουλευμένων, απόλυσης συναδελφισσών λόγω εγκυμοσύνης και εν γένει καταστρατήγησης ακόμα και αυτής της ισχνής προστατευτικής νομοθεσίας που έχει απομείνει. Ταυτόχρονα η αμοιβή με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών που υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας αποτελεί τον κανόνα αλλά και βασικό εργαλείο ελαστικοποίησης της εργασίας. Ειδικά για τους αρχιτέκτονες η κατάσταση είναι κατά κανόνα χειρότερη από άλλους κλάδους των μηχανικών, με εκτεταμένα φαινόμενα αμοιβής με την ώρα, μαύρης εργασίας και απλήρωτων «πρακτικών». Με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα» οι Συλλογικές Συμβάσεις καθίστανται διάτρητες, εν πολλοίς προληπτικά και πριν υπογραφούν, επιχειρείται το φακέλωμα των σωματείων και των μελών τους, η απαγόρευση ουσιαστικά των απεργιών και ενθαρρύνεται η ελαστικοποιημένη, μερική, εκ περιτροπής και μαύρη εργασία.

  Παλεύουμε για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις των αποδοχών και πλήρεις προστατευτικές ρυθμίσεις σε ότι αφορά στους όρους εργασίας, οι οποίες θα καλύπτουν όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανόμενων των εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης και πλήρη κατοχύρωση των εργαζόμενων μητέρων με ΔΠΥ. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

  Στο πεδίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων, η πραγματικότητα σήμερα χαρακτηρίζεται από τον ασφυκτικό περιορισμό του επαγγελματικού αντικειμένου, την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών η οποία οδήγησε σε εξευτελιστική μείωση των αμοιβών ενώ ταυτόχρονα συμβαδίζει με αύξηση του όγκου δουλειάς και πτώση της ποιότητας του παραγόμενου έργου, και την ιδιωτικοποίηση του ελέγχου των μελετών η οποία μεταφέρει την ευθύνη στους μελετητές και οδηγεί μεσοπρόθεσμα στις υποχρεωτικές επαγγελματικές ασφαλίσεις και σε περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου σε μεγάλες εταιρείες. Στην πραγματικότητα αυτή έρχονται να προστεθούν οι πολιτικές για το λεγόμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματος. Έτσι εξισώνονται τυπικά τα πτυχία ΑΕΙ, ΤΕΙ, κολλεγίων και 3ετών Bachelor του εξωτερικού και στο πλαίσιο του ΠΔ 99/2018 οι ειδικότητες μετατρέπονται σε «επαγγελματικά περιγράμματα» τα οποία θα διαχωρίζονται σε «δραστηριότητες μηχανικής». Σε επόμενο βήμα προβλέπεται η απόσπαση όλων αυτών των δικαιωμάτων από τα πτυχία και η εξατομικευμένη πρόσβαση σε (κάποια από) αυτά στη βάση σεμιναρίων, καταρτίσεων και επαγγελματικής εμπειρίας, με το ΤΕΕ να προσπαθεί να αναλάβει τον ρόλο του τροχονόμου και διαιτητή της διαδικασίας και μάλιστα με το αζημίωτο.

  Παλεύουμε ενάντια στις Οδηγίες και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επερχόμενη πολυδιάσπαση του πτυχίου και του καθεστώτος των «ειδικών επαγγελματικών δικαιωμάτων» (ενεργειακοί επιθεωρητές, ελεγκτές δόμησης, κ.λπ.), των πιστοποιήσεων και των εξετάσεων για την πρόσβαση σε κατακερματισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό που απαιτείται είναι ο κοινός αγώνας όλων όσων προσπαθούν να ζήσουν από την δουλειά τους στον κλάδο ενάντια στις αναδιαρθρώσεις οι οποίες θα μας πλήξουν όλους και όχι η συντεχνιακή ή άλλου τύπου πολυδιάσπαση.

 •  

  www.amak.gr                     ΑΜΑΚ στο facebook                  Οι υποψήφιοι με την ΑΜΑΚ

 • Δ.Ε.Σ.Μη

  Δημοκρατική Επιμελητηριακή Συμπαράταξη Μηχανικών

  Για τους Μαχόμενους Μηχανικούς

  Για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Χώρας

  Για το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια

   

  Οι ανεξάρτητες παρατάξεις Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕλΕΜ) και η Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών αποφασίσαμε να ενώσουμε δυνάμεις σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο την Δημοκρατική Επιμελητηριακή Συμπαράταξη Μηχανικών (Δ.Ε.Σ.Μη).

  Ο κατακερματισμός παρατάξεων που «στεγάζουν» ή στηρίζονται σε συναδέλφους που δεν υπακούουν σε σκληρές κομματικές γραμμές, είναι η αιτία που λείπει από το ΤΕΕ μια δυναμική έκφραση του δημοκρατικού-προοδευτικού χώρου με όλα τα χαρακτηριστικά της ελεύθερης σκέψης. Σκέψης και στάσης που στοχεύουν συλλογικά χωρίς περιορισμούς από τις κομματικές περιχαρακώσεις.

  Αυτός είναι ο λόγος που θεωρήσαμε αναγκαία, σήμερα περισσότερο από ποτέ, τη συγκρότηση συλλογικού χώρου μέσα στο ΤΕΕ, με θεσμικά χαρακτηριστικά ανοιχτών λειτουργιών, σκέψεων και δράσεων, βασισμένων σε τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις. Αυτόν το συλλογικό χώρο στον οποίο θα συμμετέχουν, ισότιμα, συνάδελφοι όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων που είναι επιστημονικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι, με αυτοτελή παρουσία, μακριά από δογματισμούς και κατευθύνσεις που επιβάλλονται από κομματικούς ή άλλους, εκτός ΤΕΕ, χώρους.

  Λέμε ΟΧΙ στο Τ.Ε.Ε που διαμορφώνει η πολιτική κοινοπραξία ΔΚΜ-ΔΗΣΥΜ-ΔΗΠΑΜ και το καθιστά κομματικό λάφυρο και ιδιόκτητο μονοπρόσωπο φορέα.

  Λέμε ΝΑΙ στο Τ.Ε.Ε του μέλλοντος μας που θα αναγνωρίζεται ως

  • καθοριστικός φορέας για την εξέλιξη και την πρόοδο της χώρας μέσα από τη συνεχή στήριξη των μελών του, διαμορφώνοντας προοπτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, την αναστροφή του κύματος μετανάστευσης των Μηχανικών, αλλά και για τη διαμόρφωση ενός Δημόσιου βιώσιμου, ανθρωποκεντρικού και αναπτυξιακού Ασφαλιστικού και Φορολογικού συστήματος.
  • ανεξάρτητος και ακηδεμόνευτος σύμβουλος της πολιτείας και της κοινωνίας με θεσμικό και επιστημονικό κύρος, χωρίς να χειραγωγείται με παρεμβάσεις που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων και όχι κομματικού lobbying, ή/και προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμβαίνει σήμερα.
  • εθνικός φορέας που αξιοποιεί το πλούσιο επιστημονικό έργο και τις παρεμβάσεις των Περιφερειακών του Τμημάτων ανά την επικράτεια
  • επιστημονικός φορέας που παρακολουθεί καινοτομεί, αναπτύσσεται, πρωτοστατεί και ανοίγει δρόμους. Τα μέλη του ενεργοποιούνται, τον υπερασπίζονται, αποτρέπουν την υποβάθμισή του που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια

  Η Δ.Ε.Σ.Μη αγωνίζεται για ένα Τ.Ε.Ε που θα συμβάλλει θετικά στο θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους και θα προάγει έναν, οραματικό μεν ρεαλιστικό δε, Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό που θα δίνει διέξοδο από την κρίση με

  • ιεράρχηση των αναπτυξιακών έργων και των έργων υποδομής, ώστε αυτά να υπηρετούν ή να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την παραγωγική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της Ελλάδας, μετατρέποντας την σε κόμβο Συνδυασμένων Μεταφορών και κόμβο Ενεργειακής Ασφάλειας για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή
  • την υπεράσπιση του Δημόσιου Χαρακτήρα των Φυσικών Πόρων και Υποδομών της Χώρας
  • προώθηση μεσαίων και μικρών έργων τα οποία, εντασσόμενα σε αντίστοιχα επίπεδα σχεδιασμού, θα αποτελέσουν τον πυλώνα για την αποκέντρωση, την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος αλλά και την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας η οποία μέχρι τώρα βασίζεται κυρίως στην αποκατάσταση φυσικών καταστροφών και όχι στην πρόληψη αντιμετώπισής τους
  • προάσπιση και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής με όλες τις κοινωνικοοικονομικές, ιστορικές και πολιτιστικές παραμέτρους της, με την ένταξη και ενσωμάτωση των έργων στο περιβάλλον και με τη διασφάλιση της ποιότητας του πολιτιστικού αποτυπώματος που αφήνει η γενιά μας για το μέλλον
  • αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας
  • ολοκλήρωση της καταγραφής των θεσμικών γραμμών (Κτηματολόγιο, Δασολόγιο, Χωρικά Σχέδια, αιγιαλοί, κλπ) και ουσιαστική και ολιστική λειτουργία της Βάσης Γεωχωρικών Δεδομένων της χώρας, πολιτική που προωθεί το Τ.Ε.Ε τις τελευταίες δύο δεκαετίες
  • προώθηση της Έρευνας και της Καινοτομίας και διασύνδεσή τους με όλους τους τομείς και φορείς Παραγωγής μέσα από ειδικά επενδυτικά εργαλεία και την ανάπτυξη συνεργατικών πολιτικών
  • αναβάθμιση του Πρωτογενούς Τομέα και της Μεταποίησης και την ένταξη του Τεχνικού κόσμου στο σχεδιασμό του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας
  • πλήρη καταγραφή και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας
  • προώθηση πολιτικών ενεργειακής αυτάρκειας της Ελλάδας (εξοικονόμηση, ηλεκτροκίνηση, αποκεντρωμένη παραγωγή-διαχείριση-αποθήκευση και διανομή ενέργειας)
  • ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα του πολίτη μέσω της ανάδειξης δικτύων «Έξυπνων» Πόλεων
  • προώθηση βιώσιμων πολιτικών διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση ενεργοποιώντας την κοινωνική συμμετοχή

  Για εμάς οι μαχόμενοι Μηχανικοί αποτελούν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής μας δράσης.

  Προωθούμε πολιτικές για

  • τον εξορθολογισμό των εισφορών και της φορολογίας σε τέτοιο ύψος το οποίο δεν θα θίγει το σκληρό πυρήνα των εύλογων δαπανών διαβίωσης και δεν θα ενισχύει φαινόμενα φορο-εισφορο-διαφυγής και αθέμιτου ανταγωνισμού
  • τη δημιουργία Γραφείου διαμεσολάβησης για ζητήματα που αφορούν στην ασφάλιση και συνταξιοδότηση των Μηχανικών
  • την αντιμετώπιση της παράλογης και χωρίς θεσμικές διασφαλίσεις ποινικοποίηση του επαγγέλματος του Μηχανικού
  • τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών με αντικείμενο την κοινή αντιμετώπιση και ερμηνεία ζητημάτων, την κωδικοποίηση της κείμενης νομοθεσίας, την επικαιροποίηση και έκδοση νέων Τεχνικών Οδηγιών και την πλήρη ψηφιοποίηση της αδειοδοτικής λειτουργίας τους
  • τη δημιουργία Παρατηρητήριου Εργασίας και Επιμόρφωσης των Μηχανικών και Γραφείου Εύρεσης (Συν)Εργασίας για τους Μηχανικούς το οποίο θα είναι πολύγλωσσο και θα διασυνδέεται με τους παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς της χώρας
  • την πλήρη ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Τ.Ε.Ε προς τους Μηχανικούς
  • την οργάνωση Forum Διαλόγου για τους Μηχανικούς με πιστοποιημένη είσοδο
  • την επιμόρφωση των Μηχανικών με τη διοργάνωση ημερίδων σε ετήσια βάση και με πανελλαδική εμβέλεια για την ενημέρωση των Μηχανικών σε επιστημονικά, τεχνικά, φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα σε συνεργασία και με τα Περιφερειακά Τμήματα του Τ.Ε.Ε
  • τη δημιουργία «e-Τεχνικών Θεμάτων» με αρθρογραφία από έμπειρους συναδέλφους του εσωτερικού και του εξωτερικού σε θέματα σχεδιασμού, εκπόνησης μελετών και κατασκευής

  Δεν είμαστε θεατές στα γεγονότα.

  Σχεδιάζουμε-Παρεμβαίνουμε-Δημιουργούμε.

  Για ένα Τ.Ε.Ε με τους Μηχανικούς στην πρώτη γραμμή όχι ως άλλο ένα γρανάζι της γραφειοκρατίας αλλά ως Βασικό Συντελεστή της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Χώρας

  Επικοινωνήστε μαζί μας

  ΔΕΣΜη
  ΔΕΣΜη
  ΕλΕΜ
  Περιφερειακή Συνεργασία Μηχανικών
 • ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
  ΝΑ ΑΠΟΚ ΤΗΣΕΙ ΝΕΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

  Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και επικεφαλής της ΔΚΜ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος σημείωσε:

   

  1)      Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει εκλογές στις 3 Νοεμβρίου. Τι σημασία έχει για την κοινωνία και γιατί οι μηχανικοί καλό θα ήταν να προσέλθουν στις κάλπες;

  Το ΤΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας, με 107 χιλιάδες μέλη διπλωματούχους μηχανικούς. Οι εκλογές μας, είναι η μεγαλύτερη κάλπη στη χώρα μετά τις εθνικές εκλογές. Και δίνει πολλαπλά μηνύματα. Αλλά κυρίως έχει σημασία, θα έλεγα, γιατί οι ίδιοι οι μηχανικοί επιλέγουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν. Και αυτό έχει σημασία, γιατί όσοι αναλαμβάνουμε τέτοιο ρόλο πρέπει να υπηρετούμε τον βασικό σκοπό του ΤΕΕ: να συμβουλεύει την Πολιτεία σε τεχνικά θέματα και να ενημερώνει την κοινή γνώμη. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδίως τώρα, που συζητούμε το πώς θα προχωρήσει η χώρα σε έναν νέο δρόμο ανάπτυξης, με δουλειές για όλους. Για αυτό καλώ κάθε μηχανικό να έρθει να ψηφίσει και να επιλέξει τους συναδέλφους που ξέρουν και μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

  2)      Επομένως, τι αποτελέσματα θα δούμε από το ΤΕΕ τα επόμενα χρόνια;

  Προωθούμε με συνέπεια πιστεύω, τα τελευταία 4 χρόνια που είμαι Πρόεδρος, τον μετασχηματισμό του ΤΕΕ σε ένα ψηφιακό κέντρο που παρέχει ανταποδοτικές υπηρεσίες τόσο στα μέλη του όσο και στην κοινωνία, την οικονομία, την Πολιτεία. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε. Με στόχο να δημιουργούνται δουλειές για όλους και να γίνεται πιο εύκολη η καθημερινότητα.

  3)      Κάποιες από τις προτάσεις σας προωθήθηκαν ήδη από την κυβέρνηση. Πόσο σημαντικές είναι και στην πράξη και κυρίως ποιες αλλαγές θα φέρουν στην καθημερινότητα του πολίτη;

  Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για κάθε αδειοδότηση, θα είναι κοινός για τη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες, με ελεύθερη πρόσβαση. Θα μπορεί κάθε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από οπουδήποτε, μέσω υπολογιστή, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται και με ποιους όρους, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Και η διοίκηση θα αδειοδοτεί με βάση αυτά τα δεδομένα που θα είναι γνωστά σε όλους εξαρχής. Και θα υπάρξει ένα κεντρικό σύστημα αδειοδότησης ώστε όλες οι άδειες, όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες, όλες οι ροές και διαδικασίες, να έχουν κοινή λογική, να μην υπάρχουν πλέον διαφορετικές ερμηνείες και άβατα. Αυτό μειώνει τη γραφειοκρατία και εξαφανίζει, θα έλεγα, τυχόν εστίες διαφθοράς, αυξάνοντας παράλληλα την ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη, υπηρετώντας τις προθεσμίες του νόμου. Και με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών δίνουμε ταυτόχρονα στην Πολιτεία το βασικό εργαλείο εποπτείας και ελέγχου που της λείπει για όλα τα έργα και τις υποδομές: να ξέρουν όλοι από ένα κεντρικό σημείο ποιος είναι αρμόδιος για κάθε έργο, πότε έχει συντηρηθεί, πότε έχει ελεγθεί ή πότε πρέπει να γίνει συντήρηση ή επισκευή. Το ίδιο θα συμβεί και με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Όταν υλοποιηθούν όλα αυτά θα δούμε όλοι τεράστια βελτίωση, όχι μόνο στη γραφειοκρατία αλλά και στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, καθώς η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να προγραμματίζει και να προλαμβάνει αποτελεσματικά βλάβες και ζημιές που σήμερα δεν ξέρει καν ότι υπάρχουν.

  4)      Και με την καθημερινότητα των μηχανικών τι γίνεται;

  Στόχος μας μέσα από όλα αυτά είναι ο τεχνικός κόσμος να αποκτήσει νέες δουλειές, αλλά δουλειές ουσίας. Με τη βελτίωση που θα φέρουν τα ηλεκτρονικά συστήματα, θέλουμε να σταματήσει να είναι ο μηχανικός απλός διεκπεραιωτής υποθέσεων ή ένας κατ’ ανάθεση γραφειοκράτης, και να απελευθερωθεί και να επιστρέψει σε αυτό που καλά γνωρίζει: να εφαρμόζει την επιστήμη του για το καλό της κοινωνίας και την οικονομική ανάπτυξη.

  5)      Ένα από τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας και μπλέκεται άμεσα το ΤΕΕ είναι η διαχείριση της καταστροφής στο Μάτι. Αναλάβατε  το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που πρέπει να παραδώσετε σε μερικούς μήνες. Πως προχωρά;

  Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Μάτι είναι ίσως η πιο δύσκολη πολεοδομική άσκηση που μπορεί να υπάρξει, γιατί σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν όλες οι παθογένειες δεκαετιών της ελληνικής διοίκησης και σχεδόν όλα τα ειδικά καθεστώτα, προστασίας και άλλα. Και οφείλουμε να κάνουμε μια πρότυπη μελέτη, με σύγχρονους όρους, να σχεδιάσουμε έναν πρότυπο νέο οικισμό. Είμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία των «συμμαχιών», αν μου επιτρέπετε, με φορείς, πολυτεχνεία και πανεπιστήμια, προχωρούν οι διαδικασίες ανάθεσης και εκπόνησης ειδικών μελετών. Στόχος μας είναι να έχουμε τελειώσει από αυτή την πλευρά μέχρι τα τέλη Μάρτη, ώστε να ακολουθήσουν οι εγκρίσεις των υπηρεσιών και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιούνη.

  6)      Ένα από τα ζητήματα στο Μάτι είναι και η αυθαίρετη δόμηση, ενώ με τα σημερινά δεδομένα σε μερικές μέρες εκπνέει και η προθεσμία του 4495/17. Τι εκτιμάτε πως γίνει; Θα δοθεί παράταση; Ποια η πρόταση του ΤΕΕ;

  Η απόφαση είναι του αρμόδιου Υπουργείου. Και δεν πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστον η δήλωση αυθαιρέτων, ήδη κλείσαμε 8 χρόνια ρυθμίσεων. Αλλά η πρόταση μας είναι να δοθεί μια 6μηνη τελευταία παράταση για να δηλώσουν τα αυθαίρετά τους όσοι δεν το έκαναν μέχρι τώρα. Και μετά να περάσουμε στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου όπου να υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής και κάποιων αυθαιρεσιών.

  7)      Άλλες προθεσμίες που ζορίζουν τους πολίτες είναι το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες. Τι γίνεται με αυτό το ζήτημα;

  Και τα δύο έργα είναι πάρα πολύ σημαντικά, πρέπει να ολοκληρωθούν, πρέπει όλοι να συμβάλλουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Οι μηχανικοί κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Μια σημαντική βοήθεια θα έρθει αν καθιερωθεί ο θεσμός του διαπιστευμένου μηχανικού που θα αναλαμβάνει να περνά στο ηλεκτρονικό σύστημα τις διορθώσεις και τις μεταβολές που προβλέπει η νομοθεσία και σήμερα απασχολούν τις υπηρεσίες. Πολλοί πολίτες ταλαιπωρούνται στις μεταβιβάσεις ακινήτων για τέτοιους λόγους, για εβδομάδες ή μήνες. Λύσεις υπάρχουν.

   


 • για να δεις όλο το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΜ, εικονογραφημένο, μπες:

  https://www.dipam.gr/files/elections/2019/Dipam_2019_candidates_cv.pdf

   

 • Μήλης Νίκος, Α Αντιπρόεδρος ΤΕΕ

  «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»- πρόταση για μετάβαση σε ένα νέο πρόγραμμα.

  Μετά την εμπειρία του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», ακολουθούν σημεία και προτάσεις που χρίζουν άμεσης βελτίωσης προς αποφυγή στρεβλώσεων και αστοχιών:

  • Υπήρχε πολύ μικρό διάστημα μέχρι την εκκίνηση του προγράμματος, με αποτέλεσμα ο Μηχανικός να μην έχει προλάβει να εξοικειωθεί με το νέο πληροφοριακό σύστημα και τις ακολουθούμενες σύνθετες διαδικασίες.

  Προτείνεται η έγκυρη, εμπεριστατωμένη και επίσημη ενημέρωση για τις διαδικασίας υποβολής και διαχείρισης των αιτήσεων μέσω της πλατφόρμας, με τυχόν ορισμό νέας ημερομηνίας έναρξης του Προγράμματος καθώς και ενδιάμεση περίοδος δοκιμαστικής χρήσης του Πληροφοριακού Συστήματος σε πραγματικές συνθήκες.

  • Μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης μιας αίτησης, είναι η θέση της στην κατάταξη χρονικά. Δεν υπάρχει ουσιαστική αξιολόγηση των προς υποβολή σχεδίων.

   Προτείνεται η αξιολόγηση της αίτησης  να γίνεται με βάση την αξιοπιστία και την τεκμηρίωση των προτεινόμενων δράσεων και όχι μόνο με τον χρόνο υποβολής της. Η εμπειρία από την εφαρμογή του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για την διαμόρφωση των κατάλληλων κριτήριων αξιολόγησης προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Δεδομένης  της κατανομής συγκεκριμένων πόρων ανά Περιφέρεια,

   Προτείνεται η πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα για τις νέες αιτήσεις, να γίνεται ανά Περιφέρεια (ώστε να εξομαλυνθεί η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος), με ταυτόχρονη δυνατότητα στατιστικής ανάλυσης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, και των κονδυλίων που έχουν δεσμευτεί ανά περιφέρεια.

  • Δομή Υποστήριξης

  Προτείνεται να υπάρξει από πλευράς Υπουργείου ένας μηχανισμός υποστήριξης των μηχανικών και των πολιτών με οδηγό ερωταπαντήσεων για σύνθετα τεχνικά θέματα  και τηλεφωνικό κέντρο που να μπορεί να υποδεχθεί την αγωνία και τον φόρτο εργασίας των άμεσα ενδιαφερόμενων.

  • Ριζική ανακαίνιση κτιρίου

  Προτείνεται να οριστεί σαφώς το κρίσιμο ζήτημα της ριζικής ανακαίνισης κτιρίου. Ενώ με βάση το Παράρτημα του οδηγού θα πρέπει να δηλωθεί ότι το έργο «δεν αφορά σε ριζική ανακαίνιση του κτηρίου – κτηριακής μονάδας», δεν είναι σαφές που ορίζονται μέσα στον Οδηγό τα κριτήρια ελέγχου της ριζικής ανακαίνισης (σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 4122/2013, τα κριτήρια για την ριζική ανακαίνιση βασίζονται στην τρέχουσα αξία του ακινήτου και στο κόστος των επεμβάσεων).

  Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει το ακόλουθο:

  • Μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης μιας αίτησης, ήταν η θέση της στην κατάταξη χρονικά.

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα του προγράμματος, είναι ότι δεν υπήρχε ουσιαστική αξιολόγηση των προτάσεων, αλλά ως κριτήριο ήταν ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης. Έτσι μπορούσαν να μείνουν εκτός του «Εξοικονομώ» τα φτωχά νοικοκυριά, οι ενεργειακά φτωχοί, καθώς και κατοικίες 40 και 50 ετών, με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε εξοικονόμηση ενέργειας.

  Πάγια θέση μας είναι η αξιολόγηση της αίτησης  να γίνεται με βάση την αξιοπιστία και την τεκμηρίωση των προτεινόμενων δράσεων και όχι μόνο με τον χρόνο υποβολής της.

  Είναι δύσκολο να προτείνουμε ολοκληρωμένη λύση. Πάντως, τα κριτήρια με βάση τα οποία θα εντάσσονται οι παρεμβάσεις στο πρόγραμμα θα πρέπει να συνυπολογίζουν:

  • Την ηλικία των κατοικιών,
  • Δείκτες ενεργειακούς κόστους για τους ιδιοκτήτες, ώστε να δίνουμε έμφαση στους ενεργειακά φτωχούς,
  • Αξιολόγηση της εκτιμώμενης εξοικονόμησης του φακέλου, σε σχέση με την υπάρχουσα εμπειρία (από τα αποτελέσματα μέχρι τώρα).

  Ένα παράδειγμα για το τελευταίο είναι το ακόλουθο:

  Πόσες kwh έχουν εξοικονομηθεί μέχρι σήμερα από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ;

  Απάντηση: ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ…!!!

  Γιατί απλά κανείς δεν υπολογίζει τελικά με αυτά τα λεφτά τι πραγματικά εξοικονομήθηκε…

 • Δημοκρατικός Αγώνας Μηχανικών

   

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

  Ανεξάρτητη Παράταξη για τις εκλογές

  στην Κεντρική Aντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε.

   

  Οι εκλογές του Τ.Ε.Ε. που θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου είναι ίσως οι σημαντικότερες στην ιστορία του. Για πολλούς λόγους και κυρίως επειδή οι χρόνιες παθογένειες που καταταλαιπωρούν τον κλάδο των Μηχανικών κατέληξαν να είναι χιονοστιβάδα.

  Τα προβλήματα «ξεχειλίζουν» και δεν αρκεί πλέον καμία καταγραφή ή εκδήλωση προθέσεων για την αντιμετώπισή τους. Οι ακατάσχετες συνδικαλιστικές υποσχέσεις, που χωρίς κανένα σχέδιο υλοποίησης, οδήγησαν τον μεγαλύτερο ίσως φορέα επιστημόνων της χώρας μας στην απαξίωση πρέπει κάποτε να τελειώνουν. Γνωρίζουμε ως υποψήφιοι ότι οι δυσκολίες στην προσπάθειά μας θα είναι πολλές. Όχι μόνο επειδή η συμμετοχή μας στις εκλογές για την ανάδειξη της Κεντρικής Αντιπροσωπείας είναι ανεξάρτητη αλλά και επειδή «συναγωνιζόμαστε» σε περιβάλλον με πάρα πολλά αρνητικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. «Περιβάλλον» με «παρατάξεις–παραφυάδες» κομμάτων τα οποία δρομολόγησαν την υποβάθμιση του ρόλου των Μηχανικών και οδήγησαν τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας  -κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- στην αποχή και την αδιαφορία για τα δρώμενα στο Τ.Ε.Ε.  Ξαναβγήκαν στην «πιάτσα» ψαρεύοντας ψήφους, μέχρι και οι «συνδικαλιστές» που έχουν απίστευτες ευθύνες για την κατρακύλα του κλάδου. Ξεχνώντας κάθε ανεκπλήρωτη υποχρέωσή τους σε σχέση με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που τους είχαν ανατεθεί. Χωρίς καμία αναστολή ή ίχνος αυτοκριτικής.

  1. Φθάνουμε στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας (!) που άρχισε να συζητείται η αναθεώρηση του θεσμικού μας πλαισίου και το «θέμα» θα κοσμεί για άλλη μια φορά τις προεκλογικές διακηρύξεις των παρατάξεων. Οι επιγενόμενες επιπτώσεις σε βάρος του φορέα μας είναι πάρα πολλές. Ας σκεφθούμε μόνο το ενδεχόμενο να είχαν εφαρμοσθεί σύγχρονοι μέθοδοι συμμετοχής -όπως τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα ή ψηφοφορίες- για διευκόλυνση των συναδέλφων και με προφανή τα υπέρ του κύρους του Τεχνικού Επιμελητήριου οφέλη. Η κατάσταση θεωρείται ως μία από τις μόνιμες πληγές του κλάδου, που τον βαθμονομεί απέναντι στις προκλήσεις της εποχής και του στερεί κάθε προοπτική εξέλιξης.
  2. Η ανεργία των Μηχανικών, κυρίως των νέων και των ελευθέρων επαγγελματιών μας «χτύπησε κόκκινο». Οι μεγάλες εκπτώσεις, λόγω αναδουλειάς, στις δημοπρασίες των έργων και μελετών έγιναν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Η ετεροαπασχόληση των επιστημόνων μας γίνεται σιγά – σιγά κανόνας και βέβαια δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν εγγράφονται ούτε στο Τ.Ε.Ε. επειδή απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις συνδρομές και εισφορές τους.
  3. Η συμβολή των μελών του Τ.Ε.Ε. στη σύγχρονη αναπτυξιακή πορεία της χώρας, είναι σε όλους γνωστή. Όλοι αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία που τις προηγούμενες δεκαετίες είχε αναπτυχθεί με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που μπορούσαν και μπορούν να παρέχονται. Στις μέρες μας, με κύρια αιτία τη μακροχρόνια οικονομική μας δυσπραγία και την τραγική μείωση του ΑΕΠ τα τεχνικά επαγγέλματα καταποντίσθηκαν. Παραγωγικές μονάδες που χρειάσθηκαν χρόνια να αναπτυχθούν, καταστράφηκαν. Επιχειρήσεις που για να «σταθούν» απαίτησαν μόχθο πολυετή και ακάματες εργασιακές προσπάθειες, ρίχθηκαν στον καιάδα μιας οικονομικής και θεσμικής κρίσης η οποία για τη χώρα μας δεν έχει προηγούμενο.
  4. Ο επαγγελματισμός και το επιστημονικό έργο των Μηχανικών, δε γίνεται να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία ως απλές εμπορικές πράξεις. Για το έργο τους χρειάζονται ιδιαίτερες δεξιότητες οι οποίες, εκτός των άλλων, έχουν απ’ ευθείας αναφορά στο κοινό δημόσιο συμφέρον. Όταν δεν υιοθετούνται από τους αρμόδιους ούτε τα ελάχιστα, με ποιο τρόπο μπορεί να ευελπιστούμε ως χώρα στη θεσμική και οικονομική μας ανάταξη ;
  5. Οι τεράστιοι οι κίνδυνοι από τις αστοχίες των ασκούμενων πολιτικών, είναι σε κάθε περίπτωση ορατοί. Βιώνουμε την αποσύνθεση ενός παραγωγικού ιστού που άλλες χώρες θα ζήλευαν για την ύπαρξή του. Παρά τις έως σήμερα ασύγκριτα μεγάλες -σε σχέση με τους άλλους τομείς- κλαδικές μας θυσίες. Και κυρίως, χωρίς κανένας να σταθμίζει το συνεπαγόμενο κόστος, σε βάρος των δημόσιων ή ιδιωτικών υποδομών μας.
  6. Ο τομέας ασφάλισης των Μηχανικών βρίθει προβλημάτων. Το ΤΣΜΕΔΕ ήταν το Ταμείο που δημιουργήθηκε και λειτούργησε με έσοδα τα οποία αποκλειστικά προερχόντουσαν από την εργασία των μελών του και με πόρους που κάποτε αρκούσαν για να αγορασθεί το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Τράπεζας Αττικής. Σήμερα οι περισσότεροι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και κυρίως όσοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, βιώνουν κωμικοτραγικές καταστάσεις. Πρόκειται για πολίτες με εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που σταδιακά, άδικα και χωρίς ελπίδα βλέπουν τους κόπους της ζωής τους να εξανεμίζονται.
  7. Την περίοδο που θα έπρεπε να επωφελούμαστε τα μέγιστα από τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις, ξαναγυρίζουμε σε «αλήστου» μνήμης εποχές υποβάθμισης & μιζέριας. Με τις πολιτικές των ευκαιριακών λύσεων και της ήσσονος προσπάθειας να έχουν την «τιμητική» τους. Τα κλαδικά μας επαγγέλματα, στις χώρες της Ε.Ε. αλλά και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο θεωρούνται από τα πλέον περιζήτητα. Στη χώρα μας, ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα. Με τη διαχρονική απαξίωση των ικανοτήτων και της γνώσης να είναι ο κανόνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόσφατος νόμος Γαβρόγλου που ισοπεδώνει γνωστικά αντικείμενα και επιστημονικές ιδιότητες. Στα τριτοβάθμια ιδρύματά μας η κατ’ επανάληψη δημιουργία Σχολών ή Τμημάτων με όμοιους ή επικαλυπτόμενους κύκλους σπουδών έγινε «εθνικό σπορ».
  8. Έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι όταν μια κατασκευαστική επιχείρηση ή ένα γραφείο μελετών «βάζει λουκέτο» δεν πρόκειται για γεγονός που μπορεί να αποτιμάται μόνο με οικονομικούς όρους. Το ουσιαστικό πρόβλημα έγκειται στο ότι η πραγματική οικονομία της χώρας στερείται δυνατοτήτων παραγωγής και τεχνογνωσίας, που για να αποκτηθούν τις περισσότερες φορές χρειάσθηκαν «οι κόποι μιας ζωής» πολλών ανθρώπων.

  Συμμετέχουμε στις εκλογές του Τ.Ε.Ε. που θα γίνουν σε λίγες μέρες επειδή πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αφετηρία «ελπίδας» για την από χρόνια δοκιμαζόμενη παραγωγική βάση των Μηχανικών.

  Προέχει η ανάδειξη του Τεχνικού Επιμελητήριου σε αξιόπιστο σύμβουλο της πολιτείας, που θα αντιστέκεται σε επιλογές αντίθετες με το δημόσιο συμφέρον και τις επαγγελματικές προοπτικές των μελών του. Με στόχο απαρέγκλιτο να είναι το Τ.Ε.Ε. ο επιστημονικός φορέας που θα ηγηθεί των ικανών και αναγκαίων προσπαθειών για τον επαναπροσδιορισμό των όρων της ανάπτυξής μας στο δύσκολο σημερινό περιβάλλον. Ο ρόλος των Μηχανικών σε αυτή την κατεύθυνση, μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός.

  Οι κομματικές συνδικαλιστικές πρακτικές δε μπορεί από τη φύση τους να αντιταχθούν στα προβλήματα που σήμερα τα μέλη μας βιώνουν. Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των εχόντων και κατεχόντων και των άνεργων ή υποαπασχολούμενων συναδέλφων πρέπει να κλείσει το ταχύτερο. Το θέμα δεν αφορά μόνο τους Μηχανικούς αλλά και τη χώρα μας.

   

 • Η δεκαετία της κρίσης αποτέλεσε το πεδίο αναδιάταξης της εργασιακής πραγματικότητας στην Ελλάδα, μέσω της θεσμικής κατοχύρωσης στρατηγικών υποτίμησης της εργασίας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Το επάγγελμα του Μηχανικού πλήρωσε και αυτό ακριβά το μερίδιό του ανακεφαλαιώνοντας τις χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες με τα αποθεματικά του ασφαλιστικού του ταμείου, την καθολική υποτίμηση των αμοιβών εργασίας και την κατάργηση πρακτικά όλων των εργασιακών κεκτημένων συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

  Ύστερα από 30 χρόνια επιστημονικής παρουσίας, πραγματώνεται το αυτονόητο, η θεσμική κατοχύρωση της αυτονομίας του αντικειμένου μας. Ωστόσο, όλα αυτά έρχονται σε ένα αυταρχικό εργασιακό πλαίσιο, όπου μέσα από την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος και την αναγνώριση των τριετών πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων, επιδιώκεται η περαιτέρω υποτίμηση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των μηχανικών. Η ΕΑΠ ΠοΧ αποτελεί σχήμα που συγκροτήθηκε από νέους συναδέλφους Μηχανικούς, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια, με κοινούς δεσμούς από τους φοιτητικούς αγώνες και τα κινήματα την περίοδο της κρίσης, τους χώρους δουλειάς και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Με την παρέμβαση μας θέλουμε να δώσουμε φωνή σε όλους εκείνους τους συναδέλφους, με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια σκληρή πραγματικότητα. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη εκείνων των αγωνιστικών πρακτικών που θα διεκδικήσουν υλικές νίκες και θα ενοποιήσουν όλους τους μηχανικούς που ζουν από το επάγγελμα τους, με έμφαση στα δικαιώματα και τις ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων.

  ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ

  τους μισθωτούς συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα και τους εργαζόμενους με  Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίοι βιώνουμε καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια,

  τους  αυτοαπασχολούμενους που πασχίζουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσβάσταχτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις επιβιώνοντας μέσα σε καθεστώς υποαπασχόλησης,

  τους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και διαρκώς καταρτιζόμενους, που αναγκαζόμαστε να μεταναστεύσουμε για να ασκήσουμε το επάγγελμα μας με αξιοπρέπεια,

  τους Μηχανικούς στον δημόσιο τομέα που εργάζονται σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες και αμείβονται με μειωμένες αποδοχές,

  τους νέους, άνεργους και επισφαλώς εργαζόμενους συναδέλφους που αποτελούμε σήμερα ένα σημαντικό ποσοστό του κλάδου και αντιμετωπίζουμε μια εχθρική αγορά εργασίας.

   

  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων με μπλοκάκι, με ουσιαστικές αυξήσεις αποδοχών. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς εξαιρέσεις.
  • Δημόσια και καθολική κοινωνική ασφάλιση που θα προστατεύει τους εργαζόμενους και δεν θα τους εξοντώνει μέσω των αυξημένων εισφορών. Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.
  • Ανατροπή των πολιτικών «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος, πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στο δίπλωμα με βάση το αντικείμενο κάθε ειδικότητας ενάντια στην αναγνώριση πτυχίων τριετών σπουδών και Κολλεγίων.
  • Ανατροπή της υπερφορολόγησης των εργαζόμενων με χαμηλά εισοδήματα.
  • Ανάπτυξη συνθηκών παραμονής και επιστροφής των συναδέλφων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
  • Αποκατάσταση αποδοχών και επαρκή στελέχωση του (ευρύτερου) δημόσιου τομέα.
  • Σχεδιασμό του χώρου με συμμετοχή της κοινωνίας και σεβασμό στο περιβάλλον.
  • Τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη με σχεδιασμό και βάσει των αναγκών των πολλών.

 • ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔYΑΣΜΟΥ
  <<ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ>>

  Συνάδελφοι,

  Είκοσι έξι χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (Δ.Π.Θ) στην Ελλάδα και για πρώτη φορά στις εκλογές του Τ.Ε.Ε., οι διπλωματούχοι Μη.Περ., καλούνται να εκλέξουν την Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας Μηχανικών Περιβάλλοντος.

  Χρειάστηκαν λοιπόν 26 χρόνια…
  για να πάψει πια ο Μηχανικός Περιβάλλοντος να αντιμετωπίζεται από το Τ.Ε.Ε. ως μηχανικός β’ κατηγορίας, ως υπο-ειδικότητα μηχανικού που πασχίζει να χωρέσει μεταξύ Πολιτικών, Χημικών και Μηχανολόγων Μηχανικών.

  Χρειάστηκαν 26 χρόνια…
  για να πάψει η απαξίωση των ολοκληρωμένων κύκλων σπουδών των τμημάτων και σχολών Μη.Περ. που οδηγούσε στην εξίσωση των συναδέλφων με αποφοίτους σχολών και κολεγίων αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας.

  Χρειάστηκαν τελικά 26 χρόνια…
  ώστε να καταφέρουν οι Μη.Περ. να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικού. Δικαιώματα που τους αποδόθηκαν με τεκμήριο τους ολοκληρωμένους κύκλους σπουδών που προσφέρουν τα αντίστοιχα ιδρύματα της χώρας. Επαγγελματικά δικαιώματα που ανταποκρίνονται στα γνωστικά αντικείμενα και τα επιστημονικά πεδία που διδάσκονται στις σχολές Μη.Περ.

  Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν χαρίστηκε στους Μη.Περ.

  Τίποτα από όλα αυτά δεν πραγματοποιήθηκε απλώς επειδή πέρασαν τα χρόνια και ήρθε και ωρίμασε στο μυαλό των αρμοδίων η ιδέα της απόδοσης των αυτονόητων.
  Το αποτέλεσμα ήρθε μέσα από έναν αγώνα διαρκή, έναν αγώνα επίμονο και δύσκολο και όχι μία πορεία χαρτογραφημένη σε δρόμο ανεμπόδιστο με δεδομένο το χρόνο άφιξης στον προορισμό.

  Η ψήφιση του ν. 4439/2016 που αναγνώρισε επιτέλους τους Μη.Περ. ως μία εκ των Βασικών Ειδικοτήτων Διπλωματούχων Μηχανικών, και η έκδοση του Π.Δ. 99/2018 που τον κατοχύρωσε επαγγελματικά, ήταν το αποτέλεσμα του σκληρού και διαχρονικού αυτού αγώνα των συναδέλφων, εκπροσώπων του ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π.

  Ο αγώνας αυτός πέρασε μέσα από συγκρούσεις με συντεχνίες οι οποίες χρόνια λυμαίνονται το Τ.Ε.Ε. και που ακόμα και τώρα δεν αποχωρίζονται τις παρωπίδες τους και δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι μια «νέα» ειδικότητα διεκδικεί και κερδίζει μέρα τη μέρα, με αγώνα αλλά και με το επιστημονικό της υπόβαθρο, τη θέση της στον Τεχνικό Χάρτη της Χώρας. Συντεχνίες που ακόμα και τώρα προσπαθούν χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις τους να ακυρώσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα κεκτημένα της ειδικότητάς μας και να επιτύχουν τη μη εφαρμογή της Νομοθεσίας.

  Ενάντια σε όλα αυτά και πάντα με γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικότητας και της τεχνικής ειδίκευσης του Μη.Περ. καλούμαστε όλοι οι συνάδελφοι για πρώτη φορά να εκλέξουμε την 5μελή Επιστημονική Επιτροπή Μηχανικών Περιβάλλοντος. Καλούμαστε να εκλέξουμε συναδέλφους με επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια, με γνώση των δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν, ώστε να καταφέρουν να αναδείξουν την ειδικότητα και να την καταξιώσουν στον επαγγελματικό και επιστημονικό φυσικό της χώρο.

  Τι είναι όμως η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή (Ε.Ε.Ε.) της κάθε ειδικότητας?

  Το Τ.Ε.Ε. αποτελεί τον θεσμοθετημένο Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας που μέσα από τις δομές του καλείται να ανταπεξέλθει στο ρόλο του.
  Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται δέκτης ερωτημάτων και αιτημάτων για γνωμοδότηση επί τεχνικών ζητημάτων πάσης φύσεως από ιδιώτες, υπηρεσίες και φορείς.

  Αναλόγως της φύσης των ερωτημάτων-αιτημάτων, αυτά παραπέμπονται στις Ε.Ε.Ε. του συναφούς αντικειμένου. Τελικά, οι επιτροπές αυτές γνωμοδοτούν προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε.

  Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι μέχρι σήμερα και δεδομένης της μη ύπαρξης Ε.Ε.Ε. Μη.Περ., ερωτήματα και αιτήματα που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας μας, παραπέμπονται σε άλλες ειδικότητες για γνωμοδότηση.
  Αυτό πλέον αλλάζει με την ανάδειξη της 1ης Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Μηχανικών Περιβάλλοντος στις επερχόμενες εκλογές του Τ.Ε.Ε.

  Στις εκλογές λοιπόν της 3ης Νοεμβρίου, η «Ενωτική Επιστημονική Συνεργασία Μηχανικών Περιβάλλοντος» διεκδικεί την ψήφο σας για την εκλογή της πρώτης Ε.Ε.Ε. Μη.Περ.:

  • Που θα αναδεικνύει με κάθε γνωμοδότησή της, την επιστημονική πληρότητα και την τεχνική αρτιότητα του μηχανικού περιβάλλοντος ως μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη ειδικότητα μηχανικού, ικανή να ανταποκρίνεται άμεσα και με επάρκεια στα πιο απαιτητικά ζητήματα.
  • Που θα αποδείξει ότι όλα τα θέματα που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου του Μηχανικού Περιβάλλοντος, θα πρέπει να διαχειρίζονται αποκλειστικά από την Ε.Ε.Ε. των Μη.Περ.
  • Που δεν θα επιτρέψει στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε. να γνωμοδοτήσει για κανένα θέμα σχετικό με το αντικείμενο του Μη.Περ. χωρίς την πρότερη συζήτησή του από την Ε.Ε.Ε. Μη.Περ.
  • Που δεν θα διστάσει να έρθει και πάλι σε σύγκρουση με τις συντεχνίες για τη διεκδίκηση της καταξίωσής μας στον τεχνικό κόσμο.
  • Που αποτελείται από καταρτισμένους συναδέλφους με επιστημονική επάρκεια, επαγγελματική κατάρτιση και έμπειρους στις διεκδικήσεις της ειδικότητας.
  • Που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της επιστημονικής και τεχνικής επάρκειας των Μη.Περ.

  Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξετε την «Ενωτική Επιστημονική Συνεργασία Μηχανικών Περιβάλλοντος» και τους υποψηφίους της:

  • Γιαννάκη Γιώργο (Ελεύθερος επαγγελματίας)
  • Μάρκου Δημήτρη (Ελεύθερος επαγγελματίας) 
  • Παλόγο Γιάννη (Ελεύθερος επαγγελματίας, Υποψ. διδ. Π.Κ.) 
  • Πουρνάρα Ανθή (Ελεύθερη επαγγελματίας, Υποψ. διδ. Α.Π.Θ.) 
  • Σαμιωτάκη Αντώνη (Ελεύθερος επαγγελματίας) 
  • Φλωρή Κατιάνα (Ελεύθερη επαγγελματίας) 
  • Φροντιστή Ζαχαρία (Αν. Καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Χημ. Μηχ. Παν. Δυτ. Μακεδονίας)
  • Χαλκιά Νίκο (Ελεύθερος επαγγελματίας) 

  Δείτε τα βιογραφικά των υποψηφίων στο: https://www.facebook.com/pg/ENESY.MIPER/posts/?ref=page_internal

 • image001

  Ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΕΚΧΜ-ΜΔ Κ. Κρεμαλή

  Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ στη δίκη των 14 αιτήσεων ακύρωσης του ΠΔ 99/2018 προβλέπουμε ότι θα υπάρξει σοβαρό έργο για τις Επιστημονικές Επιτροπές του ΤΕΕ και η νέα Διοίκηση του ΤΕΕ δεν θα υποπέσει στα λάθη της προηγούμενης.

  Η τιμή να εκπροσωπήσω το Σύλλογο και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα στις διαδικασίες σύνταξης ΠΔ για τον Κλάδο (https://ekxm.wordpress.com/2018/12/06/pd-antilogos/)  και να διαχειριστώ την αίτηση ακύρωσης του ΠΔ 99/2018 με αντισυντεχνιακές θέσεις και κριτήρια, οδήγησαν στην απόφαση της υποψηφιότητας μου για την ΕΕΕΧΜ.

  Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Αντιπροσωπείας της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ είναι ο Θόδωρος Κρητικός Δρ. MIT, άξιος συνεργάτης μου και συναγωνιστής σ’ όλες τις προσπάθειες μας για την υλοποίηση των στόχων και τις επιτυχίες μας, που βέβαια δεν θα ήταν δυνατές χωρίς την στήριξη των συναδέλφων που τιμούν και κοσμούν τα ψηφοδέλτια μας (βλ. https://ekxm.wordpress.com/2019/10/09/ypopsifiotites/)

  ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

  Απύθμενη παραπληροφόρηση και δημαγωγία για τα Κολλέγια

  Ουδέποτε το Δ.Σ. του Παν. Συλλόγου Χημικών Μηχανικών στο οποίο ο υπογράφων είναι Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος επαγγελματικών θεμάτων, συμφώνησε με την απαράδεκτη διαμαρτυρία για τα Κολλέγια, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και δημοσιεύθηκε στον τύπο.

  Στοιχειώδης σεβασμός στο ενωσιακό δίκαιο και στο ΠΔ 38/2010 όπως τροποποιήθηκε, επιβάλλει να γίνουν γνωστά τα ακόλουθα….. https://ekxm.wordpress.com/2019/10/25/kataggelia/

  Για να μαθαίνουν οι νεότεροι…

  Είναι  γνωστό ότι ο γράφων ως έχων την ευθύνη των επαγγελματικών θεμάτων του Κλάδου, ο Ανδρέας Μπουντουβής (νυν Πρύτανης του ΕΜΠ) και ο Άρης Γκορόγιας (Πρόεδρος του ΠΣΧΜ) προσφύγαμε στο ΣτΕ για την ακύρωση του ΠΔ 99/2018 και την προσφυγή προσυπέγραψαν 22 ακόμη συνάδελφοι.

  Τα δικόγραφα με τη συμβολή μας συνέταξαν η κ. Αρ. Μπακόλα δικηγόρος του ΠΣΧΜ και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και π. Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. Οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν σε #12.500# ΕΥΡΩ.

  Όποιος έχει μελετήσει το ΠΔ 99/2018 θα έχει αντιληφθεί ότι στα επιμέρους άρθρα του 3 έως 15 εφαρμόστηκε ο νόμος του Καραγκιόζη… https://ekxm.wordpress.com/2019/10/03/neoteroi/

  2000!!! ειδικότητες και εξειδικεύσεις διπλ. μηχανικών ζητούν «επαγγελματικά δικαιώματα»

  Εκτός των βασικών ειδικοτήτων και οι λοιπές ~2.000 ειδικότητες ή εξειδικεύσεις διπλωματούχων μηχανικών που εγγράφονται στο ΤΕΕ, επιθυμούν να γνωρίζουν το θεσμικό πλαίσιο της «Ρύθμισης της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού» στη χώρα μας.

  Δυστυχώς θα απογοητευθούν. Ελλείπει ένα σαφές πλαίσιο σύμφωνα με τα ισχύοντα στην πράξη και στον προηγμένο κόσμο, καθώς και με τις οδηγίες της ΕΕ. Δυστυχώς τόσο η Διοίκηση του ΤΕΕ διαχρονικά, όσο και όλες σχεδόν οι λοιπές παρατάξεις, αποδέχονται ένα απαράδεκτο, αλλοπρόσαλλο και συντεχνιακό πλαίσιο με τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά…. https://www.euro2day.gr/article/

  Συγκεκριμένες Θέσεις και Προτάσεις

  Πιστεύουμε στην αναβάθμιση του ρόλου των Επιστημονικών Επιτροπών του ΤΕΕ και θα προσπαθήσουμε να τις ενεργοποιήσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

  Αναφέρουμε στη συνέχεια λακωνικά ορισμένες βασικές προγραμματικές θέσεις και προτάσεις μας, αφενός εξειδικευμένες για τους επαγγελματίες Χημικούς Μηχανικούς – Μηχανικούς Διεργασιών, αφετέρου γενικότερες που όπως πιστεύουμε ενδιαφέρουν όλους τους μηχανικούς… https://ekxm.wordpress.com/2019/10/21/theseis_kai_protaseis/

  ΕΚΕΤ/ΙΔΕΠ – Brain Drain

  Το εργαστήριο Σχεδιασμού και Εφαρμογής Συστημάτων Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ είναι παγκοσμίως γνωστό και έχει βασικούς πελάτες 250 Διυλιστήρια και πολλές βιομηχανίες της χώρας. Η εφαρμοσμένη έρευνα σε πιλοτικές και ημιβιομηχανικές μονάδες, αφορά μοντελοποίηση, κατασκευή και έλεγχο της λειτουργίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εφαρμογών κυψελών καυσίμου, παραγωγή υδρογόνου από υδρογονάνθρακες, εναλλακτικών χρήσεων Φ.Α και άλλων εφαρμογών με συστήματα διεργασιών. Το εργαστήριο προσφέρεται για υποψήφιους διδάκτορες, που εφόσον διαπνέονται και από επιχειρηματικό πνεύμα μπορούν να σταδιοδρομήσουν σε καινοτόμους τομείς και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη στη χώρα.
  Και όμως, όπως μας ενημερώνουν υπεύθυνοι του Εργαστηρίου υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις νέων ΧΜ με ικανότητες και ισχυρά Ακαδημαϊκά προσόντα να μείνουν στη χώρα και προτιμούν το εξωτερικό. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με άλλες ειδικότητες που θεραπεύουν άλλους σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς. Άρα BRAIN DRAIN.
  Και τα ερωτήματα τα για το ΤΕΕ:

  • Υπάρχουν ενημέρωση, δράσεις και εκδηλώσεις από το ΤΕΕ για τις δραστηριότητες και καινοτομίες μελών του στους σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς; ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΧΙ.
  • Είναι δυνατόν να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση μετά τις επερχόμενες εκλογές στο ΤΕΕ; Εμείς που συμμετέχουμε λέμε όχι και πιστεύουμε ότι την ίδια άποψη έχουν οι συνάδελφοι που απέχουν.

  ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΥΡΑΝΟΘΕΝ. ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ.

  Πετύχαμε πολλά, προχωρούμε δημιουργικά

 • Συνάδελφοι/ες

  Από την ίδρυση των σχολών Μηχανικών Περιβάλλοντος αλλά και ακόμα πιο έντονα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι ΜΗΠΕΡ δείχναμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και στις υπόλοιπες ειδικότητες μηχανικών. Ποτέ δεν είχαμε το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος βάσει του πτυχίο μας, η ανασφάλεια και η συνεχής προσπάθεια απόδειξης των προσόντων ίσχυαν πάντα για εμάς.

  Η κατοχύρωση μερικών επαγγελματικών δικαιωμάτων από το ΠΔ99/2018 αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι μας θεωρούν υποκατηγορία άλλων ειδικοτήτων μηχανικών και στην τελική δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που χρόνια τώρα αντιμετωπίσουμε σαν ειδικότητα. Εμείς θα συνεχίσουμε και μέσα από την Επιστημονική Επιτροπή να παλεύουμε για κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε συνοχή με τα γνωστικά αντικείμενα του συνόλου των αντίστοιχων ελληνικών πολυτεχνικών σχολών, στη βάση της κατοχύρωσης του ενιαίου – αδιάσπαστου 5ετούς κύκλου σπουδών, ενάντια στον κατακερματισμό και την εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των κολεγίων.

  Παλεύουμε για αξιοπρεπή δουλειά με εργασιακά δικαιώματα και δημόσια ασφάλιση. Είμαστε απέναντι σε πρακτικές και λογικές συντεχνίας και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε από την σκοπιά των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών περιβάλλοντος να βάλουμε το δικό μας στίγμα στην πολιτική που ισοπεδώνει το επάγγελμα και απαξιώνει την εργασία, βάζοντας το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον βορά του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.,

  Συνάδελφοι/ες

  Για 1η φορά οι Μαχόμενοι μηχανικοί Περιβάλλοντος δίνουν το παρόν στις εκλογές του ΤΕΕ ως ξεχωριστή ειδικότητα.  Από κάθε ειδικότητα εκλέγονται 5 μέλη για την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ οι οποίοι προστίθενται στους υπόλοιπους 150 περίπου που εκλέγονται ανά περιφέρεια. Οι εκλογές αυτές διακρίνονται διάφορα συντεχνιακά ψηφοδέλτια που δήθεν δίνουν την μάχη για τα «…δίκαια της ειδικότητας» αλλά την επομένη των εκλογών μια χαρά συναλλάσσονται με τις κυρίαρχες παρατάξεις του ΤΕΕ.

  Στο ψηφοδέλτιο των «Μαχόμενων Μηχανικών Περιβάλλοντος» συμμετέχουν συνάδελφοι τόσο από τις παρατάξεις Block_TEE και ΑΡΑΓΕΣ όσο και ανένταχτοι αγωνιστές που στηρίζουν την προσπάθεια μας.

  Σας καλούμε στις εκλογές της 3 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα να στηρίξεις και στην κάλπη της  ΕΕΕ Μηχανικών Περιβάλλοντος της δυνάμεις της αντιπολίτευσης και του αγώνα εντός, εκτός και εναντίον και του νέου μηχανισμού ΤΕΕ.

  Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας

  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

   

  1 ΒΡΥΖΩΝΗΣ         ΔΗΜΗΤΡΗΣ       Ν
  2 ΓΕΩΡΓΑΤΟΥ        ΧΡΙΣΤΙΝΑ             Π
  3 ΚΑΜΠΑΝΟΥ      ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ       Π
  4 ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ   ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  Ι
  5 ΜΟΡΙΑΝΟΥ        ΓΙΑΣΕΜΗ             Γ
  6 ΣΩΤΗΡΕΛΛΗΣ    ΝΙΚΟΣ                  Π
  7 ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ               Β
  8 ΧΑΡΙΖΑΝΗΣ        ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ          Α

   

 • Για την παρέμβασή μας στην Επιστημονική Επιτροπή Πολιτικών Μηχανικών

  Στις 3 Νοεμβρίου 2019 οι μηχανικοί καλούμαστε να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας στα κεντρικά και περιφερειακά όργανα διοίκησης του ΤΕΕ. Παράλληλα με την εκλογή των 155 μελών της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με γεωγραφική κατανομή, διεξάγεται και η εκλογή των δεκατριών 5μελών Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων, με την Ε.Ε. Πολιτικών Μηχανικών να έχει και τη μεγαλύτερη συμμετοχή ως η πολυπληθέστερη ειδικότητα μηχανικών (ψηφίσαντες 2016: 12.296 πολιτικοί μηχανικοί).

  Ενώ η συμμετοχή των πολιτικών μηχανικών στις εκλογές του ΤΕΕ κρίνεται αρκετά υψηλή, ειδικά εάν αυτή συσχετιστεί με τις εκλογές του ΣΠΜΕ (ψηφίσαντες 2016: 4.296 πολιτικοί μηχανικοί) χαρακτηριστικό είναι το πολύ μεγάλο ποσοστό της ψήφου αποδοκιμασίας (1.587 άκυρα-λευκά ψηφοδέλτια). Η ψήφος αυτή θεωρούμε πως σχετίζεται και με την αποδοκιμασία μεγάλου μέρους της κοινότητας των πολιτικών μηχανικών στις διαχρονικές διοικήσεις του ΣΠΜΕ (ΔΚΜ-ΔΗΣΥΜ και δορυφόροι αυτών) οι οποίες είναι και πλειοψηφούσες στην Ε.Ε. και μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΠΜΕ (Β.Μπαρδάκης, ΔΚΜ) είναι και πρόεδρος της ΕΕ πολιτικών μηχανικών.

  Τον Ιούλιο του 2016 πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας συμμετοχή με το νέο μας σχήμα ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς (ΠΡ.Ε.Σ.Α.) Πολιτικών Μηχανικών στις εκλογικές διαδικασίες του ΣΠΜΕ λαμβάνοντας μια έδρα στο ΔΣ του συλλόγου. Στην ΠΡ.Ε.ΣΑ. συμμετέχουμε συναδέλφισσες και συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί που έχουμε διαχρονικά συναντηθεί σε μια σειρά από κινητοποιήσεις στον χώρο των μηχανικών με πιο χαρακτηριστικά τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και τα επαγγελματικά ζητήματα αλλά και ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες. Στο σχήμα μας συμμετέχουν συναγωνιστές από διάφορους χώρους της αριστεράς αλλά και ανένταχτοι μηχανικοί διατηρώντας την αυτονομία μας ως συλλογικότητα με αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα λειτουργίας. Η φιλοδοξία μας είναι αυτή η ενωτική συσπειρωσιακή πρωτοβουλία, να διευρύνεται συνεχώς με σκοπό τη μέγιστη παρέμβαση μας σε ζητήματα που αφορούν τόσο τον επιστημονικό μας κλάδο αλλά και γενικότερα.

  ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς

  Πολιτικών Μηχανικών

  https://presapolitikonmixanikon.blogspot.gr/         fb ΠΡ.Ε.Σ.Α.

  Η παρουσία της ΠΡ.Ε.Σ.Α. στις διαδικασίες του ΣΠΜΕ τα τελευταία 3 ½  χρόνια έχοντας 1 από τις 15 έδρες στο ΔΣ του συλλόγου, αν και θεωρούμε πως δεν ήταν η αποτελεσματικότερη, άνοιξε κάποιες ρωγμές στο υφιστάμενο σαθρό πλαίσιο λειτουργίας των φορεών εκπροσώπησης των πολιτικών μηχανικών, που με ευθύνη των διοικήσεων έχουν καταστεί αδιάφοροι για την πλειοψηφία των συναδέλφων.

  Με την παρέμβαση μας στις συνεδριάσεις του ΔΣ, αναδείξαμε πως έχει μεγάλη σημασία να αγωνιζόμαστε τόσο εντός όσο και εκτός των φορέων εκπροσώπησης των μηχανικών, καθώς  στο πρόσφατο διάστημα καταφέραμε να παρθούν από το ΣΠΜΕ οι παρακάτω αποφάσεις:

  Επίσης όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα πήγαμε κόντρα στις συντεχνιακές λογικές των καθεστωτικών παρατάξεων για το πως μοιράζεται η “πίτα” των δικαιωμάτων και καταθέσαμε τις δικές μας θέσεις ενάντια στο Π.Δ. 99/2018 και το Ν.4439/2016 τα οποία απορρυθμίζουν την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού δημιουργώντας εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.

  Παρότι οι Επιστημονικές Επιτροπές έχουν διαφορετικό θεσμοθετημένο ρόλο από τους Συλλόγους, οι συνάδελφοι που αφορούν είναι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι, και παρόμοια είναι και τα ζητήματα που τους απασχολουν. Έτσι, στην ίδια κατεύθυνση και διατηρώντας το πλαίσιο αρχών μας η ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς ΠΡ.Ε.Σ.Α. Πολιτικών Μηχανικών συμμετέχει στις εκλογές του Νοεμβρίου 2019 στο ΤΕΕ για την Επιστημονική Επιτροπή Πολιτικών Μηχανικών. Απευθύνουμε κάλεσμα σε συναδέλφισσες/φους Πολιτικούς Μηχανικούς να στηρίξουν την ΠΡ.Ε.Σ.Α. και να μην εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους με την αποχή, με άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο καθώς αυτή λειτουργεί ουσιαστικά υπέρ των καθεστωτικών παρατάξεων.

  Στο αρχικό μας κάλεσμα για την παρέμβασή μας στις εκλογές του ΤΕΕ, το οποίο απευθύναμε στις αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ υπήρξε θετική ανταπόκριση από την ΑΡιστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση – ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ. κάτι που αποτυπώνεται και στο ψηφοδέλτιό μας.

  Για τους κοινούς αγώνες που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα τόσο εντός όσο και εκτός του τεε, είναι επιτακτική ανάγκη η συσπείρωση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων που θα ορθώνουν αντιστάσεις σε ένα πολύ δύσβατο τοπίο.

  ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠ.ΕΠ.ΕΙΔ.ΠΟΛ.ΜΗΧ

  1. ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΑ Σωτηρία Κυριακή (Σάντυ) Κ.
  2. ΔΗΜΑΣ Παναγιώτης Ν.
  3. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Ιωάννα (Γιάννα) Φ.
  4. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Κωνσταντίνος Σ.
  5. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος Ι.
  6. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Κωνσταντίνος Δ.
  7. ΠΑΠΟΥΛΗΣ Κωνστανίνος Ι.
  8. ΧΟΝΔΡΟΚΩΣΤΑ Αγγελική Κ.

   

   

 • ΧΠΜ / «Χωροτάκτες – Πολεοδόμοι Μηχανικοί»

  Συνδυασμός: «Χωροτάκτες – Πολεοδόμοι Μηχανικοί»

  για την Επιστημονική Επιτροπή Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης

   

  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

   

  Ιωάννα Δούνια. Διπλωματούχος Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (1999), με μεταπτυχιακό στην Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη από το London School of Economics and Political Science (2000).

  Διαθέτει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία. Έχει διαχειριστεί και υλοποιήσει έργα για φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και μεταξύ άλλων στο πεδίο αξιολόγησης και σχεδιασμού πολιτικών και προγραμμάτων.

  Είναι μέλος του ΤΕΕ από το 1999. Επίσης, είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ) και εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο (2005-2018), έχοντας διατελέσει Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας ΔΣ. Στο πλαίσιο της θητείας της, έχει υποστηρίξει τις θέσεις της Ειδικότητας ΜΧΠΑ για πλήθος επιστημονικών θεμάτων στο πεδίο του χωρικού σχεδιασμού, καθώς και για επαγγελματικά θέματα όπως για το ΜΕΚ, τη δημιουργία της νέας Ε.Ε.Ε. ΜΧΠΑ, τα επαγγελματικά δικαιώματα, κ.α.

  Κατερίνα Κοντοπίδου. Διπλωματούχος Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (1999), με μεταπτυχιακό στην Πολεοδομία – Χωροταξία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2002).

  Ως μόνιμη υπάλληλος της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, τα τελευταία χρόνια, ασχολείται με την επεξεργασία και εισήγηση θεμάτων εντοπισμένων και ευρύτερων πολεοδομικών ρυθμίσεων καθώς και σχεδίων ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων. Για δύο χρόνια εργάστηκε ως αποσπασμένη δημόσιος υπάλληλος για την επιστημονική υποστήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Το Ποτάμι. Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε ιδιωτική εταιρεία κατασκευής έργων και σε εταιρεία διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων.

  Είναι μέλος του ΤΕΕ από το 2000 και του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ).

   

  Νίκος Κουτσομάρκος. Απόφοιτος ΤΜΧΠΠΑ 2002, με μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διαχείριση Πόρων και Έργων Ανάπτυξης. Υποψήφιος διδάκτωρ ΑΠΘ. Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Βόρειας Ελλάδας του ΣΕΜΠΧΠΑ και μέλος ΔΣ του ΣΕΜΠΧΠΑ.

  Ασχολείται ενεργά με τα θέματα της Ειδικότητας ως μέλος του ΣΕΜΠΧΠΑ συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας από το 2005 και στα όργανα διοίκησής του από το 2009.

  Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης, εδαφικής συνεργασίας, διαχείρισης και αξιολόγησης έργων και προγραμμάτων. Παράλληλα είναι εκπαιδευτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης στις θεματικές των έξυπνων πόλεων, αστικού πρασίνου και βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

  Χρυσόστομος (Χρυσός) Μακράκης Καραχάλιος. Διπλωματούχος Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (1999), με μεταπτυχιακό στην Πολεοδομία – Χωροταξία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2008).

  Ελεύθερος Επαγγελματίας, ασχολείται με μελέτες χωρικού σχεδιασμού, αναπτυξιακού προγραμματισμού και χάραξης πολιτικών σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

  Είναι ενεργό μέλος του ΤΕΕ και του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ).

  Γιώργος Μπάκης. Διπλωματούχος ΜΧΠΠΑ (1994), με μεταπτυχιακό στον Αστικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό (MSc Regional and Urban Planning Studies) από το LSE (1996).

  Στέλεχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Υπηρέτησε στις Διευθύνσεις Προγραμματισμού, στην ΕΥΔ ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και στη Διεύθυνση Ανάπτυξης. Την τελευταία τριετία διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ευθύνη για τα θέματα Περιβάλλοντος (Φύση & Βιοποικιλότητα, Δασικά Οικοσυστήματα, Διαχείριση Υδατικών Πόρων, Διαχείριση Αποβλήτων, Κλίμα, Περιβαλλοντική Αδειοδότηση).

  Μέλος του ΤΕΕ (1995). Μέλος του ΣΕΜΠΧΠΑ και εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ (1998-2018), έχοντας διατελέσει Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γραμματέας. Στο πλαίσιο της θητείας του, έχει υποστηρίξει τις θέσεις της Ειδικότητας για πλήθος επιστημονικών θεμάτων, καθώς και για επαγγελματικά θέματα.

  Σωκράτης Σεϊτανίδης. Διπλωματούχος Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2003), με μεταπτυχιακά στον Αστικό Σχεδιασμό (Cardiff University) και στο Σχεδιασμό, Οργάνωση και Διαχείριση Μεταφορών (ΑΠΘ).

  Έχει επαγγελματική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα στην εκπόνηση μελετών χωρικού σχεδιασμού και τις χωρικές επιδράσεις των μεταφορικών υποδομών ως συνεργάτης γραφείων και εταιριών, ως μελετητής και ως ανάδοχος. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι μόνιμος υπάλληλος στο Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, ασχολείται με την έρευνα σε αντίστοιχα θέματα και είναι συγγραφέας σε 8 άρθρα σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.

  Είναι μέλος του ΤΕΕ από το 1999, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ) και ιδρυτικό μέλος του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Ελλάδος (ΠΤΒΕ).

   

  Αναστασία Τασοπούλου. Διπλωματούχος ΜΧΠΠΑ (1998), MSc Urban Development Planning (UCL/1999) και διδάκτωρ ΑΠΘ (2011).

  Eίναι ελεύθερος επαγγελματίας, μελετήτρια χωροταξικών και πολεοδομικών μελετών. Έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια στην υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  Είναι μέλος του ΣΕΜΠΧΠΑ και ιδρυτικό μέλος του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Ελλάδος (ΠΤΒΕ). Επί του παρόντος είναι Αντιπρόεδρος τόσο στο κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο όσο και στη Διοικούσα Επιτροπή του ΠΤΒΕ. Υπήρξε μέλος των Μόνιμων Επιτροπών Επαγγελματικών Θεμάτων (2007-2009) και Χωροταξίας & Ανάπτυξης (2014-σήμερα) του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Μέσα από τη συλλογική της δράση έχει υποστηρίξει αφενός τη διεκδίκηση της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων της Ειδικότητας και αφετέρου τη διαμόρφωση της πολιτικής χωρικού σχεδιασμού μέσα από τις γνωμοδοτήσεις του Συλλόγου και τη συμμετοχή της σε επιτροπές και ομάδες εργασίας.

  Φώτης Τσολάκος. Διπλωματούχος Μηχανικός Χωροταξίας και Ανάπτυξης (ΑΠΘ, 2009), Μεταπτυχιακές Σπουδές στις «Τεχνικές και Μεθόδους στην Ανάλυση, Σχεδιασμό και Διαχείριση του Χώρου» (ΑΠΘ, 2011) και  ειδίκευση στον Σχεδιασμό των Μεταφορών («Transportation Demand Management» – Technische Universität München).

  Επιστημονικά και επαγγελματικά ασχολείται με τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, τον Προγραμματισμό Επιχειρησιακών Αναπτυξιακών Στρατηγικών, τις «ευφυείς» πόλεις, τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, το City Branding / Marketing, την Περιφερειακή Ανάπτυξη, τα Προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και τη συσχέτιση Βιώσιμων Αστικών Χωρικών και Μεταφορικών Στρατηγικών.

  Μέλος του ΤΕΕ από το 2009, μέλος του ΣΕΜΠΧΠΑ και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Α.Π.Θ. και μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος.