Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Ιστορίες σύγχρονης επιστημονικής έρευνας»

05/07 @ 9:30 πμ - 4:00 μμ

Ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: “Ιστορίες Σύγχρονης Επιστημονικής Έρευνας” διοργανώνεται την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018 (09.30-16.00) τον προαύλιο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και την Ελληνογερμανική Αγωγή και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ERC=Science².

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα ερευνητικών έργων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) που μελετούν τη σχέση της επιστήμης με τις αισθήσεις και τον πιθανό αντίκτυπο τους στις ζωές μας.

«Το πώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο είναι μάλλον πιο πολύπλοκο από ό,τι νομίζουμε, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Σκεφτήκατε άραγε ποτέ αν θα μπορούσαμε να “δούμε” με τα αυτιά μας, να “νιώσουμε” τον ήχο ή να εξερευνήσουμε νέες διόδους αντίληψης που θα άλλαζαν την καθημερινή μας εμπειρία; Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε την “εσωτερική” μας πυξίδα και με ποιο τρόπο, ώστε να βρίσκουμε πιο εύκολα τον προσανατολισμό μας; Θα ήταν άραγε δυνατόν να αποκτήσει ο άνθρωπος νέες… αισθήσεις; “Ναι”, είναι η απάντηση των ερευνητών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, που εργάζονται χρόνια στο θέμα αυτό. Ξετυλίγουν τα μυστήρια των αισθήσεών μας, βοηθώντας μας να “δούμε” με τα αυτιά μας, να αισθανθούμε τον ήχο και να εξερευνήσουμε νέες διόδους αντίληψης. Οι γνώσεις τους, άλλωστε, αξιοποιούνται ήδη σε πάρα πολλές εφαρμογές, όπως στη ρομποτική, στις φορέσιμες τεχνολογίες (wearable technologies) και σε θεάματα που υποστηρίζονται από 9-διάστατες εφαρμογές (π.χ. 9D τηλεοράσεις και θέατρο)».

Επίσης, στελέχη του ΕΚΤ, που είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας στον Ορίζοντα 2020 (το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020), θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρει το ΕRC στους Έλληνες ερευνητές για την υλοποίηση έρευνας αιχμής.

Η ενημερωτική δράση στο EIE είναι ανοικτή στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο, και απευθύνεται σε ενήλικες, οικογένειες και παιδιά άνω των 10 ετών.

Πληροφορίες: Αλίκη Γιαννακοπούλου (email: giannakopoulou@ea.gr).

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
05/07
Ώρα:
9:30 πμ - 4:00 μμ
Κατηγορία Εκδήλωση:

Διοργανωτές

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
Ελληνογερμανική Αγωγή

Χώρος Διεξαγωγής

ΕΙΕ
Βασ. Κωνσταντίνου 48
Αθήνα, Αττική Ελλάδα
+ Χάρτης Google