tee logo

Ολοήμερη Εκδήλωση

Workshop on IT Tools for REACH 2018 Registration Obligations

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά

Η Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του Γενικού Χημείου του Κράτους ως η εθνική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των κανονισμών REACH και CLP, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης σχετικά με την προθεσμία καταχώρισης του REACH 2018 και σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), διοργανώνει δύο ημερίδες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, στις 1 και  2 Νοεμβρίου 2017.  Θέμα της ημερίδας είναι: “Workshop on IT Tools for REACH 2018 Registration Obligations”. Οι παρουσιάσεις και η εκπαίδευση από τα στελέχη του ECHA θα είναι στην αγγλική γλώσσα. «Οι εκδηλώσεις στοχεύουν να ενημερώσουν τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματικούς φορείς σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών εργαλείων του ECHA για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της καταχώρισης REACH 2018», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης για τη διαμεσολάβηση

Μ. Ζαφειρόπουλος" του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών - ΔΣΑ Ακαδημίας 60, ΑΘΗΝΑ

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Χριστίνας Χαλανούλη, Δικηγόρου Αθηνών και διαπιστευμένης διαμεσολαβήτριας του ΥΔΔΑΔ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗ και έχει τίτλο: «Η Διαμεσολάβηση ως οδός της ευθυδικίας", θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου 2017, στις 6 μμ, στην αίθουσα τελετών "Μ. Ζαφειρόπουλος" του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών - ΔΣΑ (Ακαδημίας 60, Αθήνα). Ομιλητές θα είναι ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Κόλλιας, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου. Όπως αναφέρεται στη σύνοψη της έκδοσης, όταν το 2010 ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη η οδηγία 2008/52/ΕΚ για ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, ελάχιστοι πίστευαν ακόμα και στη δυνατότητα εφαρμογής του θεσμού. Έτσι, αν και ο Ν. 3898/2010 αποτέλεσε ουσιαστικά την επίσημη εισαγωγή μεθόδων εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών στην ελληνική νομοθεσία, στην πραγματικότητα επτά χρόνια μετά ο νέος θεσμός δεν έχει ακόμα επιτύχει να εδραιωθεί. Το νέο νομικό βιβλίο της Χριστίνας Χαλανούλη έχει ως κύριο στόχο να αποδείξει ότι η διαμεσολάβηση μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ πλέγμα εννόμων σχέσεων. Αναλύει τόσο τη δυνατότητα εφαρμογής της στο πιο σύγχρονο και ενδεχομένως πιο προφανές -στις περιπτώσεις διευθέτησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών ή επιχειρηματιών- όσο και σε λιγότερο προφανείς τομείς, όπως είναι οι διαφορές που προκύπτουν σε συναλλαγές εκτός καταστήματος στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου ή στο πεδίο αρμοδιότητας της ΕΕΤΤ και του ΤΕΕ. Μέσα από αυτή την προσπάθεια υπογραμμίζονται οι ουσιώδεις ωφέλειες μιας διαδικασίας πλήρως δικαιικής, ως θεσμού του ουσιαστικού δικαίου, αλλά ταυτόχρονα εξωδικαστικής, αφού συντελείται εκτός των δικαστικών αιθουσών και έχει ως κύριο στόχο την εξεύρεση μιας κοινώς αποδεκτής λύσης, που θα ικανοποιεί δηλαδή αμοιβαία τα μέρη. Μιας διαδικασίας η οποία προκρίνει τον ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, απεκδυόμενο από κάθε ιδιοτελή βούληση «νίκης επί του αντιπάλου» και αυτό διότι η διαμεσολάβηση είναι μία διαδικασία win-win, όπου δηλαδή κάθε μέρος κερδίζει. Η εδραίωση μιας διαδικασίας η οποία δεν θα προωθεί την αντιδικία, αλλά την εξεύρεση της χρυσής τομής, στην οποία οι δικηγόροι δεν θα αγορεύουν εις μάτην, αλλά θα είναι σύντομη σηματοδοτεί την επιστροφή της νομικής πρακτικής στον δρόμο της ευθυδικίας μέσω της συμφωνίας.

Διάλεξη στο ΕΜΠ

Κτίριο Αβέρωφ, Aμφιθέατρο 2 Αθήνα

Στις 2 Νοεμβρίου, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία της σειράς Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, με ομιλήτρια την Μαρία Μπαλοδήμου, Αρχιτέκτονα Μηχανικό Α.Π.Θ., MSc. Αποκαταστάσεων K.U. Leuven,  με θέμα: «Τα ιστορικά πέτρινα γεφύρια στο Ζαγόρι του Ν. Ιωαννίνων». Η διάλεξη θα δοθεί στο αμφιθέατρο 002 στο κτίριο Αβέρωφ. Πληροφορίες: Μαρία Βασενχόβεν (κιν.: 6937222924), Βάσω Μανιδάκη (κιν.: 6977314769) Εργαστήριο Ερευνών Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής (τηλ.: 2107723320)