tee logo

Συνεχίζεται

Eκδήλωση για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών Αναστάσεως 2, Αθήνα

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με τους εταίρους του ευρωπαϊκού προγράμματος CIVITAS SUMPs-UP, διοργανώνει στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2020, διήμερη εκδήλωση με αντικείμενο τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), στο κεντρικό αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αντικείμενο της εκδήλωσης είναι η παροχή υποστήριξης για την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων μέσω της εκπόνησης ΣΒΑΚ, ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες προσβασιμότητας για πεζούς, χρήστες ποδηλάτων και για το σύνολο των πολιτών. Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε στελέχη των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού καθώς και στο σύνολο των επιστημονικών ομάδων που εμπλέκονται στην εκπόνηση των ΣΒΑΚ. Στις 16 Ιανουαρίου οι εργασίες της εκδήλωσης θα επικεντρωθούν στη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή εμπειριών από την εκπόνηση των ΣΒΑΚ παρουσιάζοντας βέλτιστες πρακτικές με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, θα συζητηθούν δυνατότητες χρηματοδότησης των ΣΒΑΚ και μέτρων που προβλέπονται σε αυτά ενόψει της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. Στις 17 Ιανουαρίου, η εκδήλωση περιλαμβάνει κεντρικές παρουσιάσεις καθώς και ένα σύνολο επιμορφωτικών εργαστηρίων σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες των ΣΒΑΚ, όπως «Πώς να επιλέξετε και να παρακολουθήσετε τα πιο κατάλληλα μέτρα», «Μέτρα οδικής ασφάλειας για τα ΣΒΑΚ», «ITS μέτρα για τις βιώσιμες πόλεις» κ.α. Γλώσσα εργασιών:  Ελληνική και Αγγλική (με διερμηνεία). Πληροφορίες: http://www.yme.gr/events

Το Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο

Μέγαρο Μουσικής Aθηνών

Στις 17 Ιανουαρίου 2020, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί  η συνεδρίαση του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και της επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίσα Φερέιρα. Το συνέδριο σηματοδοτεί –όπως σημειώνει το ΑΠΕ- την επίσημη έναρξη του διαλόγου όλων των παραγωγικών δυνάμεων, των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και των αρμόδιων Αρχών για τη χάραξη πολιτικής και στόχο έχει τη διαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για όλα τα κρίσιμα αναπτυξιακά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα της νέας προγραμματικής περιόδου. Η συζήτηση αυτή εξελίσσεται παράλληλα και σε άμεση σχέση με την αντίστοιχη συζήτηση που διεξάγεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την αποτύπωση αυτών στις διατάξεις των νέων Κανονισμών και για τη διαμόρφωση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού πλαισίου, δηλαδή του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Η διεξαγωγή του αναπτυξιακού συνεδρίου αποτελεί βασικό μέσο οικοδόμησης μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής εταιρικής σχέσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αξιοποίηση τόσο των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της Ε.Ε στην Ελλάδα, όσο και των εθνικών πόρων που θα συνδράμουν την προσπάθεια αυτή, έχοντας ως βάση έναν ισχυρό κώδικα δεοντολογίας και ένα περιεκτικό σύμφωνο εταιρικής σχέσης. Όπως είναι γνωστό τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε και οι αντίστοιχοι πόροι της Πολιτικής Συνοχής αντιπροσωπεύουν το σημαντικότερο μέσο επενδύσεων στο πάγιο κεφάλαιο της χώρας και βεβαίως στον άνθρωπο. Ειδικότερα στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 οι επενδύσεις αυτές θα είναι επικεντρωμένες στην ανάκαμψη και την αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας και των περιφερειακών οικονομιών που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, στη βάση των μακροπρόθεσμων κοινωνικών και οικονομικών αναγκών και δυνατοτήτων και της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας. Στη σχετική πρόσκληση προς τους φορείς σημειώνεται ότι, «σήμερα και στα επόμενα χρόνια, οι στόχοι της κυβέρνησης, που αφορούν: στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην πρόληψη των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, στην υγιή επιχειρηματικότητα με έμφαση στην ενίσχυση των επενδύσεων σε δυναμικούς, καινοτόμους και εξωστρεφείς τομείς, με παράλληλη ανάπτυξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους με σύγχρονες υποδομές, στη δημιουργία νέων και ποιοτικότερων κατά το δυνατόν θέσεων απασχόλησης, στην εξασφάλιση παράλληλα προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καλούνται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις».

Συνέδριο για τις τεχνολογίες απορρύπανσης και ανακύκλωσης νερού

Royal Olympic Hotel Αθανασίου Διάκου 28-34, Αθήνα

Συνέδριο με θέμα την παρουσίαση πρωτοποριακών τεχνολογιών απορρύπανσης και ανακύκλωσης νερού, διοργανώνει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, στις 9:30 π.μ., στο ξενοδοχείο Royal Olympic. Το συνέδριο, με τίτλο «Καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης νερού για τη βιομηχανία τροφίμων», πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE PureAgroH2O, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE. Το συνέδριο –όπως τονίζεται σε ανακοίνωση- στοχεύει στην παρουσίαση του Προγράμματος LIFE PureAgroH2O, καθώς και στην ανάδειξη των δυνατοτήτων αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του από την ευρύτερη βιομηχανία (αγροβιομηχανία, βιομηχανία τροφίμων και ποτών, φαρμακοβιομηχανία, οργανισμούς ύδρευσης/αποχέτευσης, ξενοδοχειακές μονάδες, μονάδες βυρσοδεψίας και μονάδες επεξεργασίας λυμάτων). Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν και άλλες επιτυχημένες πρωτοβουλίες, που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες αφορούν επίσης στην απορρύπανση, επανάχρηση και ανακύκλωση νερού.