Η Cefic (European Chemical Industry Council) δημοσίευσε την έκθεση Chemical Trends Report Q3 2026, σύμφωνα με την οποία η χημική βιομηχανία της ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες. Παρότι το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται και τα αποθέματα μειώνονται, η παραγωγή και η ζήτηση παραμένουν αδύναμες, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες.
Την περίοδο Ιανουαρίου–Ιουλίου 2026, η χημική παραγωγή στην ΕΕ μειώθηκε κατά 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2025. Η εικόνα διαφέρει από χώρα σε χώρα: η Ισπανία κατέγραψε αύξηση παραγωγής κατά 2,8%, ενώ στη Γαλλία η παραγωγή σταθεροποιήθηκε. Στις περισσότερες άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής, ωστόσο, σημειώθηκε πτώση. Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται βασικά οργανικά χημικά, πολυμερή και προϊόντα φυτοπροστασίας.
Οι συνολικές πωλήσεις χημικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 2,1% το πρώτο εξάμηνο του 2026 σε σύγκριση με το 2025. Η αύξηση αυτή, όμως, οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών παραγωγού κατά 5,1% και όχι σε μεγαλύτερη παραγωγή ή ζήτηση.
Παράλληλα, την περίοδο Ιανουαρίου–Ιουλίου, η αξία των εξαγωγών χημικών προϊόντων εκτός ΕΕ μειώθηκε κατά 4,2% και των εισαγωγών κατά 3,1%. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στο εμπόριο χημικών με χώρες εκτός Ένωσης περιορίστηκε κατά 2,2 δισ. ευρώ, στα 21,4 δισ. ευρώ. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν κυρίως οι χαμηλότερες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και η συνεχιζόμενη αδυναμία στον τομέα των βασικών οργανικών χημικών.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ασθενής ζήτηση, η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα σε ορισμένους τομείς και ο εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός εξακολουθούν να δυσκολεύουν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη του κλάδου συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στην Κίνα.
Το πλήρες κείμενο της είναι διαθέσιμο εδώ: https://cefic.org/resources/cefic-chemical-trends-report-q3-2026/




