Η καινοτομία, η ψηφιοποίηση και η καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων βρέθηκαν στο επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου της FIEC (Annual Conference & General Assembly 2026), που πραγματοποιήθηκε στις 28–29 Μαΐου στο Παρίσι. Τη διοργάνωση φιλοξένησαν οι γαλλικές ομοσπονδίες Fédération Française du Bâtiment (FFB) και Fédération Nationale des Travaux Publics (FNTP), στους χώρους του Institut de France.
Με θέμα «INNOVATION IN ACTION: Practical Solutions transforming Construction», η φετινή συνάντηση συγκέντρωσε εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου από όλη την Ευρώπη και επικεντρώθηκε σε ένα βασικό ερώτημα: πώς η καινοτομία μπορεί να μετατραπεί από στρατηγικός στόχος σε καθημερινή πρακτική.
Κατά την έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος της FIEC για την περίοδο 2024–2026, Piero Petrucco, υπογράμμισε ότι η ανταγωνιστικότητα του κλάδου εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ικανότητα συνεργασίας και υιοθέτησης νέων λύσεων. Παρέμβαση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος έκανε και ο Γάλλος Υπουργός Στέγασης Vincent Jeanbrun.
Στις συζητήσεις αναδείχθηκαν οι μεγάλες πιέσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κατασκευαστικός τομέας: η πράσινη μετάβαση, η αύξηση του κόστους, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και δεξιότητες, αλλά και η ανάγκη για υποδομές που μπορούν να ανταποκριθούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το κοινό συμπέρασμα ήταν ότι η καινοτομία δεν αποτελεί πλέον επιλογή αλλά προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του κλάδου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κεντρική ομιλία του Thierry Breton, πρώην Υπουργού Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας της Γαλλίας και πρώην Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Breton αναφέρθηκε στις αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον και στη σημασία μιας ισχυρής και ανοιχτής Ενιαίας Αγοράς, με την Ευρώπη να διαμορφώνει τους δικούς της κανόνες και να ενισχύει τη στρατηγική της θέση.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν παραδείγματα εφαρμοσμένης καινοτομίας από την αγορά. Μέσα από βίντεο παρουσιάστηκε το έργο Scale One της Bouygues Construction, ενώ σε συζήτηση με τον ιδρυτή και CEO της Taiyō.AI, Saurabh Mishra, αναδείχθηκε ο ρόλος των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στον μετασχηματισμό των κατασκευαστικών οικοσυστημάτων. Αντίστοιχα, η VINCI παρουσίασε την πλατφόρμα καινοτομίας Leonard, δείχνοντας πώς μεγάλες εταιρείες επενδύουν ήδη συστηματικά στην έρευνα, τον πειραματισμό και τις συνεργασίες.
Η έκθεση που λειτούργησε παράλληλα με το συνέδριο επικεντρώθηκε σε τρεις άξονες: βιώσιμες λύσεις για κτίρια και υποδομές, έξυπνα εργαλεία για αποτελεσματικότερες κατασκευές και πρακτικές εκπαίδευσης και ασφάλειας στα εργοτάξια.
Στο πάνελ συζήτησης με θέμα τη μετάβαση από τις ιδέες στην εφαρμογή συμμετείχαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Natalia Zebrowska από το European Commission – DG GROW τόνισε ότι η ψηφιοποίηση παραμένει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο απλοποίησης διαδικασιών, βελτίωσης της πρόσβασης στα δεδομένα και μείωσης του διοικητικού φόρτου.
Στο ίδιο πλαίσιο έγινε αναφορά σε εργαλεία όπως τα Digital Product Passports, το Building Information Modelling (BIM), τα ψηφιακά αρχεία κτιρίων και τα ψηφιακά συστήματα αδειοδότησης, με έμφαση στην ανάγκη ευρείας εφαρμογής και δυνατότητας κλιμάκωσης. Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος της Ενιαίας Αγοράς και του αναθεωρημένου Construction Products Regulation στη διάδοση της καινοτομίας και στη διαμόρφωση κοινών προτύπων.
Ένα ακόμη βασικό συμπέρασμα ήταν ότι η αλλαγή δεν χρειάζεται να ξεκινήσει από μεγάλες επενδύσεις. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διαδραστική συνεδρία με τους συμμετέχοντες, μικρές και πρακτικές βελτιώσεις –ιδιαίτερα στη συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων– μπορούν να δημιουργήσουν άμεσα αποτελέσματα και να λειτουργήσουν ως βάση για μεγαλύτερο μετασχηματισμό.
Παρά την πρόοδο, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις, κυρίως η περιορισμένη επενδυτική δυνατότητα πολλών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, αλλά και η ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης δεξιοτήτων καθώς οι τεχνολογίες εξελίσσονται γρήγορα.
Κλείνοντας το συνέδριο, ο Jean–Pierre Paseri, που ανέλαβε την προεδρία της FIEC από τις 30 Μαΐου, σημείωσε ότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να σχεδιάζονται νέες λύσεις αλλά να εφαρμόζονται σε μεγάλη κλίμακα. Όπως τόνισε, η ευρωπαϊκή κατασκευαστική κοινότητα χρειάζεται ισχυρή εκπροσώπηση ώστε η καινοτομία να μεταφράζεται σε πραγματικές αλλαγές.
Δείτε σύντομο βίντεο του 2ήμερου 2026 Annual Conference & General Assembly https://www.youtube.com/watch?v=R5XCXnLc3LY
Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ είναι διαθέσιμο εδώ: https://www.fiec.eu/application/files/2417/8040/1977/FIEC_PRESS_RELEASE_-_Annual_Conference_2026_Paris.pdf




