Ένα νέο green paper από το Industrialised Construction Advisory Board (ICAB) φέρνει στο προσκήνιο μια φιλόδοξη πρόταση για μια εθνική στρατηγική στον τομέα της Industrialised Construction. Το ICAB, που συγκεντρώνει εκπροσώπους από τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την τεχνολογία και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προτείνει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα βασίζεται στη ψηφιακή διασύνδεση, τη λογική της παραγωγής και την αύξηση της παραγωγικότητας. Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς σε συνέδριο στο Λονδίνο στις 21-22 Απριλίου 2026.
Η βασική ιδέα της Industrialised Construction είναι ότι τα κτίρια και οι υποδομές δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως μοναδικά έργα, αλλά ως «προϊόντα» που μπορούν να διαμορφωθούν και να επαναληφθούν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τον συνδυασμό ψηφιακού σχεδιασμού, βιομηχανικών διαδικασιών και κατασκευαστικής υλοποίησης. Οι τρεις βασικοί άξονες είναι η productisation, το DfMA (design for manufacture and assembly) και η προκατασκευή. Όπως επισημαίνεται, χώρες που έχουν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση έχουν κοινό χαρακτηριστικό τη στενή σύνδεση ψηφιακών εργαλείων με τον σχεδιασμό και τα συστήματα παραγωγής.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη μετάβαση. Μεταξύ αυτών είναι η αναμόρφωση των διαδικασιών ανάθεσης έργων, η τυποποίηση και το ρυθμιστικό πλαίσιο, η ενίσχυση της ψηφιακής βάσης, η ανάπτυξη ενός παραγωγικού οικοσυστήματος, καθώς και η ενίσχυση δεξιοτήτων και εκπαιδευτικών διαδρομών που συνδέουν διαφορετικούς κλάδους. Στον ψηφιακό τομέα, το paper προτείνει την καθολική υιοθέτηση ανοιχτών προτύπων BIM, digital twins και βιβλιοθηκών προϊόντων, ώστε να υπάρχει διαλειτουργικότητα και συνεχής ροή δεδομένων σε όλο τον κύκλο ζωής ενός έργου.
Στο ίδιο πλαίσιο, το ICAB προτείνει ένα σχέδιο δράσης 18 μηνών, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη προτύπων και δεδομένων. Κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία ενός “Open Product Platform Standard (OPPS)” για τα ψηφιακά δεδομένα προϊόντων και τη διαλειτουργικότητα του DfMA. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν ως βασικοί εταίροι οι ICAB, BSI, Autodesk και KOPE.
Το green paper (διαθέσιμο εδώ μετά από δωρεάν εγγραφή) υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων: από φορείς χάραξης πολιτικής μέχρι πελάτες, εργολάβους, κατασκευαστές και τεχνολόγους. Για το 2026 έχουν ήδη προγραμματιστεί σημαντικές δράσεις, όπως το Industrialised Construction Conference στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιαστούν πρόοδοι, εμπειρίες και διεθνείς συνεργασίες, αλλά και η δημοσίευση ενός white paper μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, προβλέπεται η ενεργοποίηση πρωτοβουλιών από το HVM Catapult για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης και της βιομηχανοποίησης του κατασκευαστικού τομέα, καθώς και η έκδοση ενός πρακτικού οδηγού (Playbook) μέχρι το τέλος του 2026.
Συνολικά, η πρόταση αυτή δείχνει μια σαφή κατεύθυνση: η κατασκευή μετασχηματίζεται σε έναν πιο ψηφιακό, τυποποιημένο και παραγωγικό κλάδο, όπου η συνεργασία και τα κοινά πρότυπα παίζουν καθοριστικό ρόλο.





