Η πρόταση για τον Industrial Accelerator Act (IAA) έχει δημοσιευτεί και οι επιπτώσεις της στο σκυρόδεμα, τον χάλυβα και τις δημόσιες συμβάσεις για κατασκευαστικά έργα και υποδομές σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να είναι σημαντικές — προς καλό ή κακό. Πώς μπορεί η ΕΕ να διασφαλίσει ότι οι φιλοδοξίες του IAA είναι αρκετά ισχυρές ώστε να επιτευχθεί ο κεντρικός του στόχος: η αύξηση της δημόσιας ζήτησης για υλικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος;
Σε αυτό το webinar, που διοργανώθηκε από κοινού από τους ECOS (Environmental Coalition on Standards) και τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Climate Group, παρουσιάστηκε σε βάθος η πρόταση του IAA και οι συνέπειές της για την απανθρακοποίηση της βαριάς βιομηχανίας. Μπορείτε να δείτε την ηχογραφημένη εκδήλωση [εδώ].
Ο ECOS είναι μια διεθνής ΜΚΟ με έδρα τις Βρυξέλλες και γραφείο στο Ναϊρόμπι, που δραστηριοποιείται παγκοσμίως προωθώντας φιλικά προς το περιβάλλον τεχνικά πρότυπα, πολιτικές και νομοθεσία. Συντονίζει δύο συνασπισμούς για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας: την Alliance for Low-Carbon Cement & Concrete (ALCCC) και την Buy Better to Build Better (BBBB).
Το Climate Group ιδρύθηκε το 2004 και διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Νέο Δελχί, τη Νέα Υόρκη και το Πεκίνο. Είναι ο οργανισμός πίσω από το Climate Week NYC και την πρωτοβουλία RE100, ενώ μέσω των SteelZero και ConcreteZero επιδιώκει να αυξήσει την εταιρική ζήτηση για χάλυβα και σκυρόδεμα χαμηλών εκπομπών σε τομείς όπως οι κατασκευές, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ναυτιλία και η ανανεώσιμη ενέργεια.
Στο webinar συμμετείχαν τέσσερις ομιλητές: ο Andrew Forth, επικεφαλής Πολιτικής και Advocacy στο Climate Group, με εστίαση στη συνεργασία με τον δημόσιο τομέα· η Berna Idriz, Heavy Industry Policy Manager στο Climate Group, που ασχολείται με τους τομείς χάλυβα και σκυροδέματος· η Federica Pozzi, Senior Programme Manager στον ECOS με εξειδίκευση στις πολιτικές του κατασκευαστικού τομέα, τον Κανονισμό Δομικών Προϊόντων (CPR) και τις δημόσιες συμβάσεις· και ο Joren Verschaeve, Senior Programme Manager στον ECOS για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας, με έμφαση στο τσιμέντο, το σκυρόδεμα και τον χάλυβα.
Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=wtIm7J6zAKY





