logo

Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανικοί

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήρθε για να μείνει και οι μηχανικοί καλούνται να σκεφτούν πώς θα διαμορφώσουν ένα μήνυμα προς την υπόλοιπη κοινωνία σχετικά με τις δυνατότητές τους ως “κλάδου καινοτομίας”. Τί σημαίνει για τον μηχανικό να σκέφτεται, να εργάζεται και να συμβιώνει με την ΤΝ; Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την ΤΝ σε συνεργάτη, συνάδελφο, οδηγό και μέντορα επαυξάνοντας, τη θέση μας ως επαγγελματιών μηχανικών, πολιτών και ανθρώπων; Πόσο έτοιμος είναι ο τεχνικός κλάδος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ΤΝ και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων;

Την Πέμπτη 19.12.2024 συζητάμε για το ρόλο του μηχανικού στην εποχή της ΤΝ και πώς αυτός μπορεί να παράξει αξία.

19 Δεκεμβρίου 2024

17:00 – 20:00

3 Ώρες

Αιθουσα εκδηλώσεων ΤΕΕ

Δρ Δημήτρης Μ. Κυριαζάνος
Ο Δρ Δημήτρης Μ. Κυριαζάνος κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα (2009) και Δίπλωμα (2005) Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) από τη Σχολή ΗΜΜΥ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και είναι μέλος του ΤΕΕ από το 2006.
Είναι Ερευνητής στη Β’ βαθμίδα στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του ΕΚΕΦΕ “Δ” και επικεφαλής Εργαστηρίου Ολοκληρωμένων Συστημάτων του Ινστιτούτου. Έχει διατελέσει Συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος σε επιτυχημένες προτάσεις και ερευνητικά έργα στη θεματική περιοχή της πολιτικής και κλιματικής ασφάλειας, με χρηματοδοτήσεις και έργα σε κρίσιμες και ανταγωνιστικές περιοχές όπως η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα αεροδρομίων, λιμένων και κρίσιμων υποδομών, ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου δασοπυρόσβεσης και συστήματα ανάλυσης κινδύνου για κρίσιμες υποδομές και συνοριακούς σταθμούς, έχοντας συμμετάσχει και ολοκληρώσει επιτυχώς πλέον των 18 σχετικών έργων.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, διεθνή συνέδρια και κεφάλαια βιβλίων περιλαμβάνουν: ευφυή πληροφοριακά συστήματα και συστήματα διοίκησης & ελέγχου με ανάλυση δεδομένων τοποθεσίας και εφαρμογές μηχανικής μάθησης, ανθεκτικότητα κρίσιμων υποδομών, συστήματα διαχείρισης κρίσεων, ασφάλεια βάσει ανάλυσης κινδύνου, ανάλυση υβριδικών απειλών, ηθική σχεδίαση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), προστασία δεδομένων, ιδιωτικότητα και ηθική εκ σχεδιασμού, συγχώνευση και ολοκλήρωση αισθητήρων, διαλειτουργικότητα δεδομένων και άλλα θέματα.
Είναι υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΙΠΤ, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Αττικής ενώ έχει διατελέσει Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Προγράμματος H2020 και Horizon Europe για την Ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία στην θεματική περιοχή της πολιτικής ασφάλειας (2019-2023). Επιπλέον, είναι πιστοποιημένος επικεφαλής αξιολογητής ηθικής της ΤΝ από τον οργανισμό προτύπων IEEE.


Αλέξανδρος Νούσιας
Ο Αλέξανδρος Νούσιας είναι νομικός, συνεργάτης έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος σε θέματα νομικής και ηθικής γύρω από τη διακυβέρνηση των δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη.
Κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Πνευματική Ιδιοκτησία και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ερευνητικούς οργανισμούς, εταιρείες τεχνολογίας και τον δημιουργικό κλάδο, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ έρευνας και εφαρμογής στην αγορά. Στον ακαδημαϊκό χώρο, είναι διδάσκων στο μάθημα της Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Τεχνητή Νοημοσύνη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Επιστήμη Δεδομένων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Επιπλέον, διδάσκει σε διάφορα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και προσφέρει καθοδήγηση σε εταιρείες και startups. Ο Αλέξανδρος συνεισφέρει ως τεχνικός σύμβουλος στη σύνταξη της εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη υπό το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι ενεργό μέλος της Ομάδας Ειδικών για την ΤΝ, η οποία έχει συσταθεί από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.
Παράλληλα, έχει οριστεί Τεχνικός Εκπρόσωπος στην Ομάδα Εργασίας Προτύπων για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο πλαίσιο των διεργασιών του EU AI Board.
Επιπλέον, είναι πιστοποιημένος Επικεφαλής Αξιολογητής Ηθικής της Τεχνητής Νοημοσύνης από τον οργανισμό προτύπων IEEE https://engagestandards.ieee.org/ieeecertifaied.html
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/alexandrosnoussias


17:00 – 17:15
Καλωσόρισμα και Εισαγωγή


17:15 – 18:15
Δημήτρης Κυριαζάνος
Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ, Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”.
“Εφαρμογές ΤΝ και ο Μετασχηματισμός στον Κλάδο των Μηχανικών”

Εισαγωγή στη ΤΝ: ορισμοί και διάκριση μεταξύ ΤΝ, Μηχανικής Μάθησης και Επιστήμης Δεδομένων. Αρχές λειτουργίας ΤΝ και ποια η σημασία για την εργασία των Μηχανικών; Εφαρμογές ΤΝ στον κλάδο των Μηχανικών: επισκόπηση αλλαγών που συμβαίνουν στο εύρος του κλάδου των Μηχανικών σε εργασίες, διαδικασίες και υποδομές. Μελέτη τριών πραγματικών περιπτώσεων: προγνωστική συντήρηση & έξυπνα εργοστάσια, ψηφιακά δίδυμα, ενσωμάτωση ΤΝ σε εφαρμογές BIM. Μετασχηματισμός ΤΝ – νέες μορφές εργασίας με εξειδίκευση στη ΤΝ για τους Μηχανικούς: νέοι τίτλοι όπως μηχανικός ολοκλήρωσης ΤΝ και ειδικός Ψηφιακών Διδύμων, ποιοι οι ρόλοι και ποιες οι απαιτήσεις σε δεξιότητες και γνώση εργαλείων.


18:15 – 18:30 Διάλειμμα


18:30 – 19:30
Αλέξανδρος Νούσιας
Συνεργάτης Έρευνας στο Δίκαιο και την Ηθική της ΤΝ – Υπεύθυνος Συμμόρφωσης,  ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
“Ηθικές και Νομικές Προκλήσεις της ΤΝ στον Κλάδο των Μηχανικών: Η Αναγκαιότητα των Προτύπων”

Η εισήγηση θα επικεντρωθεί στις ηθικές και νομικές προκλήσεις που ανακύπτουν από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον κλάδο των μηχανικών.  Θα παρουσιαστούν τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των συστημάτων ΤΝ και τις υποχρεώσεις βάσει επιπέδου κινδύνου, καθώς και οι πιθανές επιπτώσεις στην επαγγελματική ευθύνη των μηχανικών σε πραγματικά σενάρια και συγκεκριμένα στην προγνωστική συντήρηση & έξυπνα εργοστάσια, ψηφιακά δίδυμα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί  στη σημασία της υιοθέτησης προτύπων και τεχνικών κανονισμών και θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις στα ευρωπαϊκά εναρμονισμένα πρότυπα.


19:30 – 20:00 Ανοιχτή συζήτηση / Ερωτήσεις-Απαντήσεις

Οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν