Μεθοδολογίες και πρακτικές μοντελοποίησης σε περιβάλλον ΒΙΜ
Το επιμορφωτικό εργαστήριο έχει σχεδιαστεί για επαγγελματίες του χώρου της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής που διαθέτουν ήδη βασική εξοικείωση με το BIM και επιθυμούν να εμβαθύνουν στις πρακτικές εφαρμογές του.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα παρουσιαστούν αναλυτικά μεθοδολογίες και πρακτικές μοντελοποίησης με εφαρμογές των δύο δημοφιλών λογισμικών BIM, του Revit και του Archicad.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση προκλήσεων που προκύπτουν κατά τη μελέτη και τον σχεδιασμό.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους τρόπους αντιμετώπισης σύνθετων απαιτήσεων που τίθενται στο πλαίσιο ενός τυπικού BIM Execution Plan (BEP), καθώς και στην παρουσίαση καλών πρακτικών για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών εργασίας. Μέσα από παραδείγματα και στοχευμένες εφαρμογές, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν εργαλεία και τεχνικές που μπορούν να ενσωματώσουν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Το εργαστήριο θα προσφέρει πρακτική καθοδήγηση και χρήσιμες προτάσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των εργαλείων BIM στη σύγχρονη μελετητική διαδικασία.
Τα Εργαστήρια πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις του ΤΕΕ.
Τα Επιμορφωτικά Εργαστήρια διεξάγονται με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων που έχουν κάνει προεγγραφή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (1ος όροφος), Νίκης 4, Αθήνα.
Οι συμμετέχοντες που παρακολουθούν το σύνολο του κάθε εργαστηρίου θα λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης.
Καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (με όριο περίπου τις 120 θέσεις), θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Βενετσιάνου Όλγα
Η Όλγα Βενετσιάνου είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2014), με υποτροφία από το ίδρυμα Ωνάση. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Canterbury – Πανεπιστήμιο του Kent (1999) και στο ΕΜΠ (2002) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ (2006), όπου έλαβε υποτροφία επίδοσης από το ΙΚΥ. Διδάσκει επί συμβάσει στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Π.Μ.Σ. «Σχεδιασμός Φωτισμού» του ΕΑΠ.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντοπίζονται στη σύνθεση απτικού και ψηφιακού χώρου, και στην εφαρμογή των ψηφιακών μέσων στον σχεδιασμό και την παραγωγή αντικειμένων. Έχει δημοσιεύσει σχετικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.
Είναι εκλεγμένο μέλος της Αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων και εκπρόσωπος του ΤΕΕ στην ομάδα εργασίας BIM του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης (ACE). Συμμετέχει επίσης στην ομάδα εργασίας Internationalization and New Business models της ACE, με θέμα την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος εκτός ΕΕ. Παράλληλα, από το 2003 εργάζεται σε εταιρεία αρχιτεκτονικών μελετών και έχει συμμετάσχει στη μελέτη ιδιαίτερα σύνθετων έργων πολιτιστικών και εμπορικών χρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με έμφαση στη σύνθεση, την οργάνωση του έργου και τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών.
Εμμανουήλ Ντούρλιας
Project lead Architect, ΒΙΜ Referent – AREP, subsidiary of SNCF, France.
Ο Εμμανουήλ Ντούρλιας σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα το 2002. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στην Ιστορία Αρχιτεκτονικής και Αστικών Μορφών και στα Σύγχρονα Υλικά για την Αρχιτεκτονική τα οποία απέκτησε στην Γαλλία από την σχολή Αρχιτεκτονικής των Βερσαλλιών (ENSAV), το Πανεπιστήμιο Saint Quentin en Yvelines (UVSQ) και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Compiègne (UTC) με την βοήθεια υποτροφιών από τα ιδρύματα Μιχελή, Βουδούρη και Λεβέντη. Διαθέτει εικοσαετή εμπειρία στον σχεδιασμό σύνθετων και εμβληματικών έργων όπως η Στέγη Γραμμάτων και τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ίδρυμα Pathé κα. μέσα από την εργασία του σε διεθνώς καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία όπως οι Architecture Studio, Valode & Pistre, Renzo Piano building Workshop, Atelier234, AREP. Εργάζεται αποκλειστικά σε περιβάλλον BIM τα τελευταία 13 χρόνια και πρωτοστατεί ως ΒΙΜ Referent στην καθιέρωση του σαν πλαίσιο εργασίας στα έργα με τα οποία συνδέεται. Είναι Lead Architect σε έργα μεγάλης κλίμακας και έχει αναλάβει πολλές φορές τον ρόλο του BIM Coordinator σε σύνθετα έργα όπως ο σταθμός La Défense, o νέος σιδηροδρομικός σταθμός της Λυών (BIM d’argent 2021) ή η αναβάθμιση του σταθμού Gare de l’Est. Κατά διαστήματα έχει διδάξει πρακτικές και μεθοδολογία σχεδιασμού με την χρήση REVIT.