tee logo

Εργαστήριο BIM για Φοιτητές. Εισαγωγή στο BIM, BIM Execution Plan (BEP), πρότυπο ISO-19650

Το Επιμορφωτικό Εργαστήριο είναι σχεδιασμένο για φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα του Building Information Modeling (BIM), με έμφαση στις βασικές αρχές και την εφαρμογή διεθνών προτύπων. Το εργαστήριο περιλαμβάνει δύο διακριτές ενότητες, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη χρήση της τεχνολογίας BIM.

Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση για τη χρήση της BIM, θα μάθουν πώς να δημιουργούν και να διαχειρίζονται ένα BIM Execution Plan, καθώς και πώς να εφαρμόζουν το διεθνές πρότυπο ISO-19650 για τη διαχείριση και αξιοποίηση δεδομένων με συνεργατικό τρόπο.

Το Επιμορφωτικό Εργαστήριο διεξάγεται με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (1ος όροφος), Νίκης 4, Αθήνα.

Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν όλο το πρόγραμμα θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία της Δρ. Παπατζανή Στυλιανής, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του ΠΑΔΑ.

Οι συμμετέχοντες που παρακολουθούν το σύνολο του κάθε εργαστηρίου θα λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (με όριο περίπου τις 120 θέσεις), θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

15:00 – 20:00

5 Ώρες

Αμφιθέατρο ΤΕΕ

Βενετσιάνου Όλγα

Η Όλγα Βενετσιάνου είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2014), με υποτροφία από το ίδρυμα Ωνάση. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Canterbury – Πανεπιστήμιο του Kent (1999) και στο ΕΜΠ (2002) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ (2006), όπου έλαβε υποτροφία επίδοσης από το ΙΚΥ.  Διδάσκει επί συμβάσει στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο  Π.Μ.Σ. «Σχεδιασμός Φωτισμού» του ΕΑΠ.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντοπίζονται στη σύνθεση απτικού και ψηφιακού χώρου, και στην εφαρμογή των ψηφιακών μέσων στον σχεδιασμό και την παραγωγή αντικειμένων. Έχει δημοσιεύσει σχετικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Είναι εκλεγμένο μέλος της Αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων και εκπρόσωπος του ΤΕΕ στην ομάδα εργασίας BIM του Συμβουλίου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης (ACE). Συμμετέχει επίσης στην ομάδα εργασίας Internationalization and New Business models της ACE, με θέμα την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος εκτός ΕΕ. Παράλληλα, από το 2003 εργάζεται σε εταιρεία αρχιτεκτονικών μελετών και έχει συμμετάσχει στη μελέτη ιδιαίτερα σύνθετων έργων πολιτιστικών και εμπορικών χρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με έμφαση στη σύνθεση, την οργάνωση του έργου και τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών.


Αναγνωστάκη Άννα

Η Λιάνα Αναγνωστάκη είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός (Ε.Μ.Π.) και κάτοχος MSc στα Τεχνολογικά-Οικονομικά Συστήματα. Έχει διατελέσει επιστημονική σύμβουλος του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και του Πρόεδρου του ΤΕΕ. Τα τελευταία 8 χρόνια είναι Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και από το 2020 Μέλος στη Διοικούσα Επιτροπή της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κατασκευών (EU BIM Task Group), την οποία και εκπροσωπεί στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια.

Επίσης, είναι μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς και της Επιτροπής Προγραμματισμού του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg “Ελλάδα – Κύπρος” 2021-2027.

Έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κατασκευαστικής βιομηχανίας σε συνέδρια του ΤΕΕ, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) και σε συνέδρια σχετικά με digital construction, καθώς και energy efficiency in buildings.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης σε συνέδρια σχετικά με την εφαρμογή της BIM και μέλος στη συντονιστική επιτροπή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών – Working Level Steering Committee – για το έργο «Ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου και οδικού χάρτη για την εφαρμογή BIM στην Ελλάδα».


Ντούρλιας Εμμανουήλ
Project lead Architect, ΒΙΜ Referent – AREP, subsidiary of SNCF, France.

Ο Εμμανουήλ Ντούρλιας σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα το 2002. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στην Ιστορία Αρχιτεκτονικής και Αστικών Μορφών και στα Σύγχρονα Υλικά για την Αρχιτεκτονική τα οποία απέκτησε στην Γαλλία από την σχολή Αρχιτεκτονικής των Βερσαλλιών (ENSAV), το Πανεπιστήμιο Saint Quentin en Yvelines (UVSQ) και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Compiègne (UTC) με την βοήθεια υποτροφιών από τα ιδρύματα Μιχελή, Βουδούρη και Λεβέντη. Διαθέτει εικοσαετή εμπειρία στον σχεδιασμό σύνθετων και εμβληματικών έργων όπως η Στέγη Γραμμάτων και τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ίδρυμα Pathé κα. μέσα από την εργασία του σε διεθνώς καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία όπως οι Architecture Studio, Valode & Pistre, Renzo Piano building Workshop, Atelier234, AREP. Εργάζεται αποκλειστικά σε περιβάλλον BIM τα τελευταία 13 χρόνια και πρωτοστατεί ως ΒΙΜ Referent στην καθιέρωση του σαν πλαίσιο εργασίας στα έργα με τα οποία συνδέεται. Είναι Lead Architect σε έργα μεγάλης κλίμακας και έχει αναλάβει πολλές φορές τον ρόλο του BIM Coordinator σε σύνθετα έργα όπως ο σταθμός La Défense, o νέος σιδηροδρομικός σταθμός της Λυών (BIM d’argent 2021) ή η αναβάθμιση του σταθμού Gare de l’Est. Κατά διαστήματα έχει διδάξει πρακτικές και μεθοδολογία σχεδιασμού με την χρήση REVIT.

    Επιμορφωτικό Εργαστήριο με τίτλο: Εργαστήριο BIM για Φοιτητές. Εισαγωγή στο BIM, BIM Execution Plan (BEP), πρότυπο ISO-19650 - 28/11/2024






    15:00 – 17:00 Πρώτο Εργαστήριο (Εισαγωγικό BIM):

    • Το BIM στην Ελλάδα
      Άννα Αναγνωστάκη

    • Εισαγωγή στη BIM
    • Οργάνωση Μοντέλων
    • Μοντελοποίηση
    • Case studies
      Όλγα Βενετσιάνου

    17:00 – 20:00 Δεύτερο Εργαστήριο (BEP & ISO-19650):

    • Εξειδίκευση στο BIM Execution Plan
    • Εφαρμογή αρχών του προτύπου ISO-19650
      Εμμανουήλ Ντούρλιας