tee logo

Βιωσιμότητα και Βιομηχανία. Αξιολόγηση με προοπτικές για το περιβάλλον και την κοινωνία. Δυναμική και προκλήσεις

Η σειρά αυτή των Εργαστηρίων φιλοδοξεί να ενισχύσει τις  δεξιότητες των Μηχανικών που ασχολούνται με τον τομέα της Βιομηχανίας, παρέχοντας γνώσεις και εργαλεία για την κατανόηση των τελευταίων τάσεων, προκλήσεων και ευκαιριών στην αξιολόγηση και τη βελτίωση της βιωσιμότητας στις Βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Τα Εργαστήρια θα παρέχουν μια διαστρωματική προσέγγιση στο θέμα, με εύρος και σκοπό την εξοικείωση και την εισαγωγή σε βασικές έννοιες και υπολογιστικά εργαλεία έως την αποτύπωση της δυναμικής και τις προκλήσεις του χώρου.

Εστιάζοντας σε μια κρίσιμη διάσταση του σύγχρονου τοπίου της Μηχανικής στη Βιομηχανία που είναι το ζήτημα της αξιολόγησης της βιωσιμότητας στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τα Εργαστήρια θα παρέχουν μια επισκόπηση των πρακτικών αξιολόγησης της βιωσιμότητας στη Βιομηχανία, των απαιτήσεων και των προκλήσεων για την αποτελεσματική αξιολόγησή της, και πώς η Βιομηχανία προσαρμόζεται σε μια παγκόσμια προοπτική για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και τη βελτιστοποίηση των πόρων.

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

17:00 – 20:00

3 Ώρες

Αμφιθέατρο ΤΕΕ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΚΟΣΗΣ

Ο Δρ. Αντώνης Κοκόσης είναι καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), επισκέπτης καθηγητής στο Leverhulme Trust στο  Imperial College of Science and Technology στο Λονδίνο, με πείρα τριών δεκαετιών στον τομέα του προηγμένου σχεδιασμού και της ολοκλήρωσης διαδικασιών.

Η εξειδίκευσή του επικεντρώνεται στις βιώσιμες τεχνολογίες μετατροπής και πρώτων υλών και στα εφαρμοσμένα καινοτόμα συστήματα διαδικασιών, με έμφαση στη βιώσιμη παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, βιοκαυσίμων και φαρμακευτικών.

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Princeton στις ΗΠΑ με διδακτορικό στη Χημική Μηχανική, κατέχει επίσης πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, έχει υπηρετήσει σε ακαδημαϊκές θέσεις στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίπου 25 χρόνια, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια είναι επικεφαλής του Industrial Process Systems Engineering Unit (IPSEN) του ΕΜΠ και από το 2018, η μονάδα του φιλοξενεί την Εθνική Πλατφόρμα Τεχνολογίας για τη Βιώσιμη Χημεία SusChem .

Ο καθηγητής Δρ. Κοκόσης είναι εθνικός εκπρόσωπος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EFCE -European Federation of Chemical Engineering  και μακροχρόνιο μέλος της Ομάδας Εργασίας Computer Aided Process Engineering (CAPE WP) της EFCE. Είναι επίσης εταίρος του Institution of Chemical Engineers (IChemE) και του  Institution of Engineering and Technology (IET).

Στον τομέα της Βιομηχανίας, έχει συνεργαστεί με εταιρείες και φορείς όπως η ARKEMA, η INRA, η CIMV, και πολλούς άλλους σε θέματα σχεδιασμού εγκαταστάσεων και ολοκληρωμένων συστημάτων.

Στον Ακαδημαϊκό τομέα, ο καθηγητής Δρ.Κοκόσης έχει εκπονήσει μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, έχει δημοσιεύσει πολλές ερευνητικές εργασίες μεγάλης απήχησης σε έγκριτα εθνικά και διεθνή περιοδικά. Επιπλέον, έχει διατελέσει μέλος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές, με σημαντική συνεισφορά στην περιοχή της Χημικής Μηχανικής και των Βιομηχανικών Συστημάτων.

https://www.chemeng.ntua.gr/the_people/a.kokosis


Οι θέσεις για τη παρακολούθηση του εργαστηρίου έχουν συμπληρωθεί.