tee logo

Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”

Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, για 55η συνεχή χρονιά διοργανώνει -από τις 13 έως και τις 17 Ιουλίου 2020- το θερινό σχολείο, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και μια μεγάλη προσφορά του κέντρου στους προπτυχιακούς φοιτητές και πτυχιούχους θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. «Φέτος τo Θερινό Σχολείο είναι διαφορετικό, σημειώνεται σε ανακοίνωση. Όλες οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξέχοντες επιστήμονες από τον προσωπικό τους υπολογιστή μέσα από μία ασφαλή σύνδεση. Κάθε ημέρα έχει σχεδιαστεί προσεκτικά και θα περιέχει θεματικές ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες πολλοί εκ των οποίων θα συμμετέχουν επίσης και σε διάφορα “Στρογγυλά Τραπέζια” που θα πραγματεύονται σημαντικά επίκαιρα θέματα στις θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Δημόκριτος:. Επιστήμες Υγείας Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες και Εφαρμογές Ενέργεια –Περιβάλλον – Ασφάλεια Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές στο Περιβάλλον, στην Υγεία, στα Υλικά και στην Πολιτιστική Κληρονομιά Επίσης, δεν θα λείπουν οι εικονικές επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου όπου οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διάφορες επιδείξεις ερευνητικών οργάνων και να γνωρίσουν υποδομές στις οποίες δεν επιτρέπεται κανονικά η είσοδος». Πληροφορίες: Σ. Καλοκαιρινού (skalokerinou@admin.demokritos.gr).

Σεμινάριο: “ΕΛΟΤ HD 384 – Έλεγχοι Εγκαταστάσεων και Ηλεκτρολογική Νομοθεσία στην Πράξη”

Το ΙΒΕΠΕ-ΣΕΒ διοργανώνει στις 13-16  Ιουλίου 2020 σεμινάριο με θέμα: «ΕΛΟΤ HD 384 - Έλεγχοι Εγκαταστάσεων και Ηλεκτρολογική Νομοθεσία στην Πράξη». Σκοπός, να καταρτιστούν οι εκπαιδευόμενοι στις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ 384 για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, καθώς και στην ισχύουσα ηλεκτρολογική Νομοθεσία που τις διέπει, με εστίαση σε πρακτικές εφαρμογές και ανάγκες. Να ενημερωθούν στο τι αλλάζει και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν στοιχεία του προτύπου στους ελέγχους των εγκαταστάσεων. Επίσης, να ενημερωθούν για τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις, όπως η νέα ΚΥΑ για τις διατάξεις διαφορικού ρεύματος (ΔΔΡ) και να ευαισθητοποιηθούν στις υπευθυνότητες της ασφάλειας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Απευθύνεται σε εργολήπτες ηλεκτρολόγους, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, προϊσταμένους τμημάτων ηλεκτρολογικής συντήρησης και σε όσους εκτελούν επεμβατικές ενέργειες ή συμμετέχουν ενεργά σε διαδικασίες μελέτης, εγκατάστασης, επίβλεψης, συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Θεματολογία: Εισαγωγή, το νομοθετικό πλαίσιο που καθιέρωσε το πρότυπο, γενικά περί προτύπων, περιγραφή της δομής του ΕΛΟΤ HD 384. Βασικοί όροι και ορισμοί από το πρότυπο. Μέτρα προστασίας από ηλεκτροπληξία, νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από το πρότυπο και από την νέα ΚΥΑ για τις ΔΔΡ. Μέτρα προστασίας από πυρκαγιά από ηλεκτρικά αίτια, νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από το πρότυπο. Οι νέες απαιτήσεις για την επιλογή και την εγκατάσταση ηλεκτρολογικών υλικών. Χώροι με ειδικές απαιτήσεις. Διαφορές ΚΕΗΕ και ΕΛΟΤ HD 384, βασικές περιπτώσεις από την πράξη. Η νέα και η παλιά ΚΥΑ για τις ΔΔΡ και την θεμελιακή γείωση. Η ισχύουσα νομοθεσία για τον κρατικό ποιοτικό έλεγχο ηλεκτρολογικών εργασιών και ηλεκτρολόγων. Οι απαιτήσεις του Προεδρικού Διατάγματος 108 για τους ηλεκτρολόγους. Έλεγχοι ηλεκτρικών εγκαταστάσεων με συμπλήρωση του νομοθετημένου πρωτοκόλλου ελέγχου για αρχικούς ελέγχους και επανελέγχους με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 και την νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ). Περιεκτική ανάλυση των οπτικών ελέγχων, πρακτικές δοκιμές και μετρήσεις με σύγχρονα όργανα, αξιολόγηση – καταγραφή αποτελεσμάτων. Εισαγωγικές παρουσιάσεις, για διατάξεις εντοπισμού σφάλματος ηλεκτρικού τόξου (AFDD), για προστασία από κρουστικές υπερτάσεις (SPDs), για βιολογικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και για έξυπνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (ΚΝΧ). Συμπεράσματα, ανακεφαλαίωση βασικών θεμάτων. Πληροφορίες: https://www.ivepe.gr/el/seminars/technical-seminars/electrical/188-103-052  

Παρουσίαση Έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2020: «Ψηφιακός μετασχηματισμός και μικρές επιχειρήσεις»

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνα

Στις 13 Ιουλίου 2020 στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 19:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2020 «Ψηφιακός μετασχηματισμός και μικρές επιχειρήσεις», στόχος της οποίας είναι η ανάδειξη και ανάλυση διαστάσεων του «ψηφιακού μετασχηματισμού» σε επίπεδο μικρών επιχειρήσεων. Το πρώτο μέρος της έκθεσης εστιάζει σε ζητήματα που αφορούν στην ψηφιακή ωριμότητα και προσαρμογή των μικρών επιχειρήσεων, το βαθμό ενσωμάτωσης νέων ψηφιακών συστημάτων, τις αναδυόμενες ανάγκες σε ψηφιακές δεξιότητες καθώς και το επίπεδο επενδύσεων στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ αποτυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για την ψηφιακή ανάπτυξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, αποτυπώνεται ένα αναλυτικό πλαίσιο κατανόησης των ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών, σε επίπεδο επιλεγμένων τομέων εφαρμογής (π.χ. ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα, γεωργική παραγωγή, μεταποίηση, κατασκευές) καθώς και σε συνάρτηση με σχετικές πτυχές, επιδράσεις και προεκτάσεις (π.χ. δομή απασχόλησης, δεξιότητες, χρηματοδότηση). Η έρευνα έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) στο πλαίσιο της Πρόσκλησης του Προγράμματος «Παρεμβάσεις για την συστηματική πρόγνωση και παρακολούθηση μεταβολών του παραγωγικού περιβάλλοντος και την υποστήριξη των δράσεων ανάπτυξης και προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων» η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εθνικούς πόρους. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας EUinMyRegion.