tee logo

Ημερίδα για τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης κατοικιών

Ανώνυμος Χώρος Διεξαγωγής ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis στην Αθήνα

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), διοργανώνει στις 26 Φεβρουαρίου 2015, στο ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis στην Αθήνα, ημερίδα με θέμα: "Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης ως εργαλείο εξοικονόμησης στις κατοικίες". Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου REQUEST2ACTION "Removing barriers to low carbon retrofit by improving access to data and insight of the benefits to key market actors", το οποίο στοχεύει στην ενθάρρυνση της χρήσης των συστάσεων των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), επιτυγχάνοντας μείωση των εκπομπών CO2 και εξοικονόμηση ενέργειας, μέσα από την συγκέντρωση πληροφοριών, οδηγιών και δεδομένων, καθώς επίσης και τη δημιουργία ενός μοντέλου αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης μεταξύ του καταναλωτικού κοινού και της αγοράς, στην ανακαίνιση των κατοικιών. Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων (επαγγελματικοί φορείς, κατασκευαστές, προμηθευτές και εγκαταστάτες, ενεργειακοί επιθεωρητές), στους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα γίνουν οι ομιλίες: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων - Τάσεις και προοπτικές - Το Ευρωπαϊκό Έργο Request2Action: Σκοπός, Δομή, Λειτουργία - Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων. Θεσμικό πλαίσιο και προοπτικές - Οι δράσεις του Request2Action στην Ελλάδα: το ελληνικό HUB και το εργαλείο ενεργειακού ελέγχου, Home Energy Check (HEC) Το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ οίκον» - Αποτελέσματα και προοπτικές Οι τάσεις της αγοράς, υφιστάμενα εμπόδια και νέα προϊόντα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων - Ο ρόλος των υαλοπινάκων στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων – Τάσεις της αγοράς και προοπτικές εξέλιξης - Θερμομονωτικά υλικά & ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων - Ο ρόλος των κουφωμάτων αλουμινίου στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων - Ετήσια απόδοση συστημάτων θέρμανσης - Η σημαντική συμβολή των θερμικών ηλιακών συστημάτων στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Καλές Πρακτικές ανακαίνισης κτιρίων σε τοπικό επίπεδο - Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κατεύθυνση των κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης - Μετάλλαξη τυπικών αστικών κυττάρων σε περιοχές σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης - Tο παράδειγμα της Πράσινης Γειτονιάς στην Αγία Βαρβάρα - Ενεργειακή αναβάθμιση Φοιτητικών Εστιών ΔΠΘ στην Κομοτηνή - Το έργο ELIHMED Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το Στρογγυλό τραπέζι: «Από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης στην Εφαρμογή των μέτρων: εμπειρία, επιδιώξεις, ο ρόλος των ενεργειακών επιθεωρητών».

Εκδήλωση του ΚΑΠΕ

VLEVA conference room Kortenberglaan 71, Βρυξέλλες , Βέλγιο

Το ΚΑΠΕ ως εταίρος του έργου ENSPOL, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα EIE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργανώνει στις 13 Ιουνίου 2016, την τελευταία εκδήλωση του έργου, στις Βρυξέλλες (VLEVA conference room, Kortenberglaan 71). Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, το έργο στοχεύει στην ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή του άρθρου 7 της Οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα σε όλα τα κράτη μέλη και πέρα απ’ αυτά. Δηλώσεις συμμετοχής, έως τις 6 Ιουνίου 2016, στο:  https://apps01.vito.be/vitoevents/inschrijving/Enspol2016.aspx?lang=en Πληροφορίες: Κική Παπαδοπούλου (kpapad@ cres.gr), Έλενα Τάξερη (elena@cres.gr), τηλ. 2106603300, http://www.vleva.eu

Σεμινάριο για παραγωγή θερμότητας από βιομάζα

ΚΑΠΕ

Διήμερο σεμινάριο με θέμα την παραγωγή θερμότητας από στερεή βιομάζα διοργανώνει το ΚΑΠΕ, στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2016, στις εγκαταστάσεις του στο Πικέρμι. Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου Bioenergy4Business του προγράμματος HORIZON της Ε.Ε, το οποίο υποστηρίζει και προωθεί τη μερική υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, με διαθέσιμες πηγές βιοενέργειας, όπως υπολείμματα της βιομηχανίας ξύλου, δασική βιομάζα, pellets, άχυρο και άλλα προϊόντα αγροτικής βιομάζας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις βασικές παραμέτρους που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό μιας εγκατάστασης παραγωγής θερμότητας από στερεή βιομάζα από εισηγητή του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Βιομάζας DBFZ , που συμμετέχει στο έργο, καθώς και συνεργάτες του ΚΑΠΕ. Θα αναλυθούν θέματα προμήθειας καυσίμου, καθώς επίσης θέματα οικονομικής αξιολόγησης μονάδων παραγωγής θερμότητας με βιομάζα στο στάδιο του σχεδιασμού. Η εκδήλωση απευθύνεται σε ιδιοκτήτες, διαχειριστές και πιθανούς επενδυτές μονάδων βιομάζας για παραγωγή θερμότητας, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και εγκαταστάτες, προμηθευτές βιομάζας, με έμφαση σε εκπροσώπους του ξενοδοχειακού τομέα (ιδιοκτήτες /υπευθύνους για θέματα διαχείρισης ενέργειας) και εκπροσώπους εμπορικού τομέα. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στο ΚΑΠΕ (Δήμητρα Μηναδάκη, email: minadaki@cres.gr).

Σεμινάριο παραγωγής θερμότητας από άχυρο

ΚΑΠΕ

Σεμινάριο με θέμα την παραγωγή θερμότητας από στερεή βιομάζα, με έμφαση στο άχυρο, διοργανώνει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- ΚΑΠΕ στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2016, στις εγκαταστάσεις του στο Πικέρμι. Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου Bioenergy4Business του προγράμματος HORIZON της Ε.Ε, το οποίο υποστηρίζει και προωθεί την υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, με διαθέσιμες πηγές βιοενέργειας, όπως υπολείμματα της βιομηχανίας ξύλου, δασική βιομάζα, pellets, άχυρο και άλλα προϊόντα αγροτικής βιομάζας. "Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις βασικές παραμέτρους που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό μιας εγκατάστασης παραγωγής θερμότητας από στερεή βιομάζα από εισηγητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Δανίας DTI , που συμμετέχει στο έργο, καθώς και συνεργάτες του ΚΑΠΕ", αναφέρεται σε ανακοίνωση." Θα αναλυθούν θέματα λειτουργίας και διαχείρισης μονάδων βιομάζας με χρήση άχυρου ως καυσίμου σε μεσαίου μεγέθους εφαρμογές, θα συζητηθούν σχετικά περιβαλλοντικά θέματα και θα παρουσιαστούν επιτυχημένα παραδείγματα. Επίσης, θα παρουσιαστούν εργαλεία οικονομικής αξιολόγησης μονάδων παραγωγής θερμότητας με βιομάζα στο στάδιο του σχεδιασμού. Η εκδήλωση απευθύνεται σε ιδιοκτήτες, διαχειριστές και πιθανούς επενδυτές μονάδων βιομάζας για παραγωγή θερμότητας, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και εγκαταστάτες, προμηθευτές βιομάζας, με έμφαση σε εκπροσώπους του ξενοδοχειακού τομέα (ιδιοκτήτες / υπευθύνους για θέματα διαχείρισης ενέργειας) και εκπροσώπους εμπορικού τομέα". Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής, μέχρι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, στο ΚΑΠΕ (Δήμητρα Μηναδάκη, email: minadaki@cres.gr).

Ημερίδα: «Έργα και τάσεις στο χώρο των ΑΠΕ & της εξοικονόμησης ενέργειας»

MEC Παιανίας

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας διοργανώνει την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, ημερίδα με θέμα : «Έργα και τάσεις στο χώρο των ΑΠΕ & της εξοικονόμησης ενέργειας», στο πλαίσιο της 1ης διεθνούς έκθεσης VERDE.TEC 2017 Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο MEC της Παιανίας (Λεωφόρος Λαυρίου 301).

Ημερίδα ΚΑΠΕ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Αίθουσα ΕΡΜΗΣ, Ακαδημίας 7, Αθήνα)

Ημερίδα με τίτλο “Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες – Διεθνείς εμπειρίες και προοπτικές για την Ελλάδα”, διοργανώνει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- ΚΑΠΕ στις 30 Ιουνίου 2017 (9:30 - 16:00, στην αίθουσα «ΕΡΜΗΣ» του κτιρίου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών-ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, Αθήνα). Η εκδήλωση –όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση- πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Promotion of Renewable Energies and Energy Efficiency”, το οποίο υλοποιείται από το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με το Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH – GIZ (Γερμανικός Οργανισμός Διεθνούς Συνεργασίας) και επιχειρεί  την εισαγωγή στο θεσμό των «Ενεργειακών Κοινοτήτων» και την προοπτική ανάληψης έργων ΑΠΕ από αυτές, ενώ στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειριών με εκπροσώπους ενεργειακών κοινοτήτων από άλλες χώρες. «Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις», η Ενεργειακή Κοινότητα είναι ένας Αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού, με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Μέλη μιας ενεργειακής κοινότητας μπορεί να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα καθώς και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ και Β’ βαθμού. Οι διατάξεις του προσχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ προβλέπουν σειρά κινήτρων για τις Ενεργειακές Κοινότητες, όπως σταθερό φορολογικό συντελεστή εισοδήματος για πέντε χρόνια, ένταξη τους στον αναπτυξιακό νόμο, εξαίρεση τους από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες και υποβολής προσφορών για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, κ.α. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ήδη 5 Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί (Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου, Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας, Electra energy, σEnergy και Iris Hellas)». Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες, αλλά και η οικονομική ανάλυση και οι δυνατότητες χρηματοδότησης. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: «Προοπτικές για την μελλοντική ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα» θα γίνουν τοποθετήσεις και ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων από ενδιαφερόμενους παράγοντες/φορείς.

Ημερίδα του ΚΑΠΕ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες

Αμερικανική Γεωργική Σχολής Θεσσαλονίκης Μαρίνου Αντύπα 54, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

H «Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες – Η κατάσταση στην Ελλάδα & προοπτικές» είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- ΚΑΠΕ, στις 14 Ιουλίου 2017, και ώρες 9:30 - 14:30, στο Συνεδριακό χώρο της «Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης» (Μαρίνου Αντύπα 54, Θεσσαλονίκη). Η εκδήλωση –όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση- πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Promotion of Renewable Energies and Energy Efficiency”, το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σε συνεργασία με το Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH – GIZ (Γερμανικός Οργανισμός Διεθνούς Συνεργασίας) και επιχειρεί  την εισαγωγή στο θεσμό των «Ενεργειακών Κοινοτήτων» και την προοπτική ανάληψης έργων ΑΠΕ από αυτές. «Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις», η Ενεργειακή Κοινότητα είναι ένας Αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού, με στόχο την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, επισημαίνεται  στην ίδια ανακοίνωση. Μέλη μιας ενεργειακής κοινότητας μπορεί να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα καθώς και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ και Β’ βαθμού. Οι διατάξεις του προσχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ προβλέπουν σειρά κινήτρων για τις Ενεργειακές Κοινότητες, όπως σταθερό φορολογικό συντελεστή εισοδήματος για πέντε χρόνια, ένταξη τους στον αναπτυξιακό νόμο, εξαίρεση τους από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες και υποβολής προσφορών για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, κ.α. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ήδη 5 Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί (Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου, Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας, Electra energy, σEnergy και Iris Hellas)». Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ από τις Ενεργειακές Κοινότητες, αλλά και η οικονομική ανάλυση αυτών. Επίσης θα παρουσιαστούν επιλεγμένες Ευρωπαϊκές εμπειρίες από Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς.

Εκδήλωση για την «γαλάζια ενέργεια» 

Αίθουσα Α’ MEC MEC Εκθεσιακό Κέντρο, Αθήνα, Ελλάδα

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) συνδιοργανώνουν ειδική εκδήλωση -στις 3 Μαρτίου 2018 στις 10:30 π.μ. στη συνεδριακή αίθουσα Α’ του εκθεσιακού κέντρου στο MEC, στο πλαίσιο της 2ης διεθνούς έκθεσης “Verde.tec”- με προγραμματισμένες κατʼ ιδίαν «Επιχειρηματικές Συναντήσεις (b2b event) μεταξύ φορέων που δραστηριοποιούνται στον αναδυόμενο τομέα της Γαλάζιας Ενέργειας». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «όλες οι διαστάσεις της χρήσης και των ωφελημάτων που προκύπτουν από την αποκαλούμενη «γαλάζια ενέργεια», στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα για την αξιοποίηση του δυναμικού της θαλάσσιας και της ωκεάνιας ενέργειας της Ευρώπης έως το 2020, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο “Verde.tec.Forum”. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, start-ups, spin-offs και Ερευνητικά Κέντρα/Πανεπιστήμια. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον Ελληνικό Κόμβο για τη Γαλάζια Ενέργεια, ο οποίος παρέχει πολλαπλές υπηρεσίες καινοτομίας στα μέλη του». Ως τώρα στη 2η διεθνή έκθεση “Verde.Tec” -που θα πραγματοποιηθεί 2- 4 Μαρτίου 2018, στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας- έχουν ενταχθεί εκθέτες, οι εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται στις εξής κατηγορίες: - Αποκατάσταση περιβάλλοντος – Τεχνολογίες αιχμής & Εξοικονόμηση ενέργειας - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Κατασκευές και επισκευές κτηρίων - Ανακύκλωση προϊόντων και υλικών -  «Πράσινη» Βιομηχανία, μηχανήματα, εργαλεία & εξοπλισμός - Υπηρεσίες & Τεχνολογίες Διαχείρισης Εφοδιασμού - Αυτοκινούμενα οχήματα & μηχανήματα. Πληροφορίες: Email: mailto:info@verde-tec.gr Website: www.verde-tec.gr

ΚΑΠΕ: Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑ, ΑΘΗΝΑ

Η εμπειρία και οι δυνατότητες που προκύπτουν από τις πληροφορίες που παρέχει το έργο ENERFUND -που χαρτογραφεί την ενεργειακή απόδοση του Ευρωπαϊκού κτιριακού αποθέματος, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης- θα παρουσιαστούν στην ημερίδα: «Υποστήριξη λήψης αποφάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων» που διοργανώνει το ΚΑΠΕ στις 21 Μαρτίου 2018, στο ξενοδοχείο Αμαλία, στην Αθήνα. Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ENERFUND: «An ENErgy Retrofit FUNDing rating tool» (HORIZON 2020), απευθύνεται σε Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs), φορείς λήψεως αποφάσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, κ.ά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι στόχοι και τα πρώτα αποτελέσματα του έργου, που αφορούν στην ανάπτυξη του εργαλείου ENERFUND (http://app.enerfund.eu/), το οποίο εξάγει εύκολα ενεργειακά στοιχεία για κτίρια, με σκοπό τη δρομολόγηση χρηματοδοτικών επιλογών αναβάθμισής τους. Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, οι οποίες θα πρέπει να αποσταλούν το αργότερο έως τις 19 Μαρτίου 2018, είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.cres.gr/cres/files/news_files/ekdiloseis/20180321_ENERFUND_Program.pdf

Διεθνές Συνέδριο: «CLEAN ENERGY IN EUROPEAN ISLANDS».

Συνεδριακό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πειραιά Θηβών 250, Αιγάλεω

Με στόχο την προώθηση των έργων καθαρής ενέργειας στα νησιά, το ΚΑΠΕ και το ΤΕΙ Πειραιά συνδιοργανώνουν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου PRISMI – Promoting RES Integration for Smart Mediterranean Islands (https://prismi.interreg-med.eu/), στις 24 Απριλίου 2018 στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πειραιά, το 1ο διεθνές συνέδριο με θέμα: «CLEAN ENERGY IN EUROPEAN ISLANDS». Το συνέδριο -όπως τονίζεται σε ανακοίνωση- σκοπεύει «να αποτελέσει ένα φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών και να διευρύνει τη συζήτηση για την υλοποίηση έργων καθαρής ενέργειας στα ευρωπαϊκά νησιά σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών, των επαγγελματιών και κυρίως των ευρωπαϊκών νησιωτικών φορέων για τη βέλτιστη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια προς όφελος των νησιωτικών κοινοτήτων». «Τα ευρωπαϊκά νησιά, συνεχίζει η ανακοίνωση, αποτελούν ένα πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον κομμάτι της Ευρώπης με ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, αλλά και με αυξημένες απαιτήσεις υποδομής, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, λόγω των ζητημάτων απόστασης και σύνδεσης τους με την ηπειρωτική χώρα. Στη χώρα μας, με τον πολύ μεγάλο αριθμό κατοικημένων νησιών, η μετάβαση των νησιών στην καθαρή ενέργεια, με χρήση καινοτόμων  τεχνολογιών, θα επιφέρει μείωση του ενεργειακού κόστους και καλύτερη ενεργειακή ασφάλεια. Επιπρόσθετα, θα οδηγήσει σε χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λιγότερες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον των νησιών, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία». Πληροφορίες: http://www.sealab.gr/display/Greek/Conference+-+Clean+Energy+in+European+Islands+-+2018

Ημερίδα για τις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας & τον χωροταξικό σχεδιασμό

Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων Ακαδημίας 50, Αθήνα, Ελλάδα

Εκδήλωση με θέμα: “Χωροταξικός σχεδιασμός, διαχείριση παράκτιων ζωνών και κοινωνική αποδοχή των θαλάσσιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”, διοργανώνεται στις 25 Μαΐου 2018,  στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης (Ακαδημίας 50, Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων). Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση,  η ενίσχυση της καινοτομίας και η επιδίωξη συνεργασίας των φορέων που δυνητικά εμπλέκονται στις θαλάσσιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του έργου Interreg MED PELAGOS (Promoting innovative nEtworks and cLusters for mArine renewable energy synerGies in mediterranean cOasts and iSlands), που συντονίζει το ΚΑΠΕ. Επτά  Εθνικοί Κόμβοι, με συμμετέχοντες ως επί το πλείστον ΜΜΕ, καθώς και τεχνολογικά και ερευνητικά κέντρα, τοπικά και εθνικά κυβερνητικά όργανα, έχουν ήδη συσταθεί στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Κροατία, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία και συνιστούν το «CLUSTER της Μπλε Ενέργειας»,  στοχεύοντας στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Κόμβος συντονίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: ΕΛΚΕΘΕ, Λυδία Στεργιοπούλου, τηλ: 22910-76367, e-mail:  lydia.stergiopoulou@hcmr.gr

Εκδήλωση για τη διασφάλιση ποιότητας ενεργειακών υπηρεσιών

Aμφιθέατρο ΤΕΕ/ΤΚΜ Μεγάλου Αλεξάνδρου 49, Θεσσαλονικη, Ελλάδα

Το ΚΑΠΕ και το TEE/TKM συνδιοργανώνουν σήμερα 23 Ιανουαρίου 2019, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ (Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 49, Θεσσαλονίκη) εκπαιδευτική ημερίδα και συζήτηση με θέμα: «Θεσμοθέτηση πλαισίου διασφάλισης ποιότητας Ενεργειακών Υπηρεσιών – το έργο QualitEE». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «το QualitEE (www.qualitee.eu), στοχεύει  στην αύξηση των επενδύσεων σε ενεργειακές υπηρεσίες εντός της ΕΕ και στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στους παρόχους αυτών των υπηρεσιών και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ημερίδα απευθύνεται σε εταιρείες και φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα που παρέχουν ή είναι αποδέκτες ενεργειακών υπηρεσιών με Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (π.χ. ιδιωτικές εταιρείες, φορείς του δημοσίου τομέα), καθώς και σε  χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, φορείς πιστοποίησης κ.ά., που δραστηριοποιούνται στο χώρο». Οι εργασίες της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν με χαιρετισμούς των: Πάρι Μπίλλια, Προέδρου ΤΕΕ/Τ ΚΜ, Νίκου Χατζάκη, Προέδρου Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΤΕΕ/ΤΚΜ και Αριστοτέλη Μπότζιου-Βαλασκάκη, από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Στη συνέχεια θα γίνουν οι ομιλίες: Η εξέλιξη του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου των ενεργειακών υπηρεσιών στην Ελλάδα – Το Μητρώο Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών, Χάρης Ανδρεοσάτος, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Το Ευρωπαϊκό έργο QualitEE και η θεσμοθέτηση πλαισίου διασφάλισης ποιότητας για τις ενεργειακές υπηρεσίες με Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης, Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης, υπεύθυνος έργου, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Τα κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας ενεργειακών υπηρεσιών με ΣΕΑ του έργου QualitEE, Φωτεινή Καραμάνη, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Τα πιλοτικά έργα του έργου QualitEE, Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Η κατάσταση των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Αγορά, Παναγιώτης Καστανίδης Δίπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας.

Ημερίδα του ΚΑΠΕ για τις ενεργειακές κοινότητες

MEC Παιανίας

Hμερίδα με τίτλο: «Ενεργειακές κοινότητες και μηχανισμοί υποστήριξης για το βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ενεργειακό εκσυγχρονισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα», διοργανώνει το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. και την Greenpeace. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης της Verde Tec και κατά τη διάρκεια του 3ου διεθνούς Verde-tec Forum, στο Μ.Ε.C. Παιανίας, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019. Στην εκδήλωση -όπου αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ. Σταθάκης- θα παρουσιαστούν το νέο νομοθετικό πλαίσιο και τα εργαλεία υποστήριξης για τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα, οι δυνατότητες, το θεσμικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας και θα αναδειχθούν οι υπάρχουσες καλές πρακτικές αξιοποίησης των εργαλείων αυτών από τοπικές αρχές. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση «έχει ως βασικό στόχο την έγκυρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, αποσκοπώντας στην επίσπευση υλοποίησης αξιόπιστων και οικονομικά βιώσιμων σχεδίων δράσης για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η ημερίδα απευθύνεται σε Δήμους, Περιφέρειες, φορείς του ευρύτερου Δημοσίου καθώς και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων ΑΠΕ και ΕΞΕ. Παράλληλα, το ΚΑΠΕ θα παρουσιάσει τη δραστηριότητα του στο περίπτερο Β11 στον εκθεσιακό χώρο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Verde Tec 2019». Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται προεγγραφή μέσω της φόρμας εγγραφής: https://goo.gl/forms/i5FKCvb8iwqWT5p52 ενώ περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: http://www.cres.gr/cres/pages/news/news_ekdiloseis.html

ΚΑΠΕ: Ημερίδα για τη βιομάζα

HELEXPO ΔΕΘ

Το Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ινστιτούτο Αγροτικής Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ) και τη Διεθνή Συμβουλευτική εταιρεία Q-Plan International, συνδιοργανώνουν ημερίδα με τίτλο: “Βιομάζα και Αγροτικός Τομέας” στην Αίθουσα Β του Συνεδριακού Κέντρου «Ν. Γερμανός» της HELEXPO ΔΕΘ την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 (10:00 – 13:30). Στην ημερίδα –όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση- θα παρουσιαστούν μια σειρά ερευνητικών έργων, που εκτελεί το Τμήμα Βιομάζας και υποστηρίζονται από ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα (ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020, Ιnterreg, ΕΣΠΑ). Τα έργα αυτά έχουν δύο κύριους στόχους: α) την έρευνα και προώθηση της καλλιέργειας μιας σειράς ενεργειακών και βιομηχανικών φυτών, κατάλληλων για τις Ελληνικές συνθήκες, που μπορούν να προσφέρουν πρώτη ύλη για παραγωγή ενέργειας, αλλά και άλλων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και β) την ανάπτυξη εφοδιαστικής αλυσίδας αγροτικών υπολειμμάτων και την αξιοποίησή τους για παραγωγή ενεργειακών προϊόντων. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων “Agrotica 2020”, που διοργανώνεται από 30 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2020 στις εγκαταστάσεις της HELEXPO ΔΕΘ στη συμπρωτεύουσα. Στο Περίπτερο 2/Stand 11, συνεργάτες  των Τμημάτων Βιομάζας και Γεωθερμίας του ΚΑΠΕ θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για αγροτικές εφαρμογές με χρήση βιομάζας και γεωθερμίας, καθώς και για καλλιέργειες για παραγωγή ενέργειας, βιοκαυσίμων και βιο-υλικών.

Εκδήλωση ΚΑΠΕ για συμμετοχή των ΟΤΑ σε ενεργειακές κοινότητες

Αίθουσα Συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας - Διοικητήριο

Εκδήλωση με θέμα: «Ενισχύοντας τις δυνατότητες των τοπικών αρχών να συμμετέχουν σε Ενεργειακές Κοινότητες» διοργανώνει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας- ΚΑΠΕ την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, στη Λάρισα (Αίθουσα Συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου - Διοικητήριο). Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και  περιλαμβάνει δύο ενότητες: α. Εργαστήριο με τίτλο: «Συμμετοχή των τοπικών αρχών στην ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας», που απευθύνεται στα στελέχη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών της Θεσσαλίας. β. Ανοικτή Συζήτηση με θέμα: «Οι ενεργειακές κοινότητες ως ευκαιρία για τη δημιουργία ενός κοινού οράματος για την ενεργειακή μετάβαση των τοπικών κοινωνιών», η οποία απευθύνεται σε πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν ή ήδη συμμετέχουν σε μια Ενεργειακή Κοινότητα, καθώς και σε ΜΜΕ και κοινωνικές επιχειρήσεις. «Εκπρόσωποι από το ΚΑΠΕ, τη Γερμανική Συνομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών και την ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους, θα παρουσιάσουν επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό και θα συζητήσουν το περιφερειακό δυναμικό αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, με βάση τις διαθέσιμες τεχνολογίες, αναφέρεται σε ανακοίνωση. Ειδικότερα, για τους συμμετέχοντες από τις τοπικές αρχές, η επιτυχημένη παρακολούθηση της εκδήλωσης θα δίνει προτεραιότητα για συμμετοχή σε επισκέψεις εργασίας σε ενεργειακούς συνεταιρισμούς στη Γερμανία (27-30 Απριλίου 2020). Η εκδήλωση είναι η δεύτερη στη σειρά των περιφερειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το ΚΑΠΕ για να προωθήσει την ίδρυση και λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων με τη συμμετοχή ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Έως το Φεβρουάριο του 2021, θα πραγματοποιηθούν επτά ακόμη εκδηλώσεις, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου ENCREMENCO, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το γερμανικό πρόγραμμα για το κλίμα, προκειμένου να προωθήσει τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων». Πληροφορίες:  www.cres.gr,  www.encremenco.eu

Εκδήλωση του ΚΑΠΕ για τις ενεργειακές κοινότητες, στην Περιφέρεια της Δυτ. Μακεδονίας

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ο Θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας» πραγματοποιεί το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) της Δυτικής Μακεδονίας, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Ενισχύοντας τις δυνατότητες των τοπικών αρχών να συμμετέχουν σε Ενεργειακές Κοινότητες-ENCREMENCO» και –σύμφωνα με ανακοίνωση- περιλαμβάνει 3 ενότητες: α. «Στόχοι και στρατηγική για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων φορέων στην ενεργειακή μετάβαση μέσω του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων», όπου περιλαμβάνονται εισηγήσεις από αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπους διοικήσεων δημοσίων φορέων, Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και στελεχών της δημόσιας διοίκησης. β. «Καλές πρακτικές και εμπειρία από την έως τώρα ανάπτυξη του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα και την Γερμανία», όπου θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες για την ίδρυση και λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων στην οικεία Περιφέρεια, καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα και εμπειρία από την Ελλάδα και τη Γερμανία, ενώ θα παρέμβουν εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνεταιρισμών. γ. «Θεσμικές και τεχνολογικές προκλήσεις για την ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων», με ανοιχτή συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με το νομοθετικό πλαίσιο, τα οικονομικά κίνητρα και την χρηματοδότηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Θα αναλυθούν οι προκλήσεις για ειδικές κατηγορίες έργων. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσίων φορέων και της ερευνητικής/πανεπιστημιακής κοινότητας. Επίσης, εκπρόσωποι από το ΚΑΠΕ και τη Γερμανική Συνομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους, θα παρουσιάσουν επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό και θα συζητήσουν το περιφερειακό δυναμικό αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, με βάση τις διαθέσιμες τεχνολογίες. Είναι η πρώτη διαδικτυακή περιφερειακή εκδήλωση, μετά από μία σειρά περιφερειακών εκδηλώσεων με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, που διοργανώνει το ΚΑΠΕ στο πλαίσιο του έργου ENCREMENCO για την προώθηση της ίδρυσης και λειτουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων με τη συμμετοχή ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Το ENCREMENCO συγχρηματοδοτείται από το Γερμανικό πρόγραμμα για το κλίμα, προκειμένου να προωθήσει τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή μέχρι την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 12.00, στον σύνδεσμο: https://zoom.us/meeting/register/tJclc-qhqT0iEte6_NSvFnaPEdk-HksMOyok Πληροφορίες: www.cres.gr, www.encremenco.eu

Ευρωπαϊκή Εκδήλωση, με θέμα: «Ενεργειακή Ένδεια στην ΕΕ: Υφιστάμενη κατάσταση, Πολιτικές, Ενδυνάμωση Καταναλωτών».

Το consortium του έργου του Προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο“TrainingforEnergyConsumersEmpowerment - TRECE” και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ως ο εταίρος από την Ελλάδα, σας προσκαλούν στην Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, με τίτλο «Ενεργειακή Ένδεια στην ΕΕ: Υφιστάμενη κατάσταση, Πολιτικές, Ενδυνάμωση Καταναλωτών». Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 Διαδικτυακά μέσω zoom, 9:30-14:00 Η Εκδήλωση, προκειμένου να αντιμετωπίσει σφαιρικά το ζήτημα της ενεργειακής ένδειας, έχει χωριστεί σε 3 ενότητες: Η κατάσταση της ενεργειακής ένδειας και πολιτικές αντιμετώπισής της στην ΕΕ και τις χώρες των εταίρων του έργου (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβενία). Παρουσίαση πραγματικών περιπτώσεων / εμπειριών από αρμόδιους φορείς (οργανώσεις, κοινωνικούς λειτουργούς) και πρακτικές λύσεις Ευρωπαϊκά έργα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και παρουσίαση της πλατφόρμας κατάρτισης του TRECE. Το έργοTRECE, που υλοποιείται από το 2019, αποσκοπεί στο να συνεισφέρει (α) στη μείωση της ενεργειακής ένδειας του πληθυσμού με τη βελτίωση της κατανόησης της κατανάλωσης ενέργειας και της παρουσίασης λύσεων στους πολίτες, (β) στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών ενέργειας για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κατοικιών τους, (γ) στην ενίσχυση των τελικών ιδιωτών καταναλωτών προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και να προχωρήσουν στην αγορά ενέργειας από ΑΠΕ από νέους παρόχους.   Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, που καταλήγουν και σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση των εκπομπών CO2, σχεδιάστηκε μια δωρεάν πλατφόρμα κατάρτισης για κοινωνικούς φορείς και αρμόδιους επαγγελματίες που ασχολούνται με πολίτες σε ενεργειακή ένδεια, ακολουθώντας μια προσέγγιση εκπαίδευσης εκπαιδευτών. Την τελική ατζέντα της εκδήλωσης θα μπορέσετε να την βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΑΠΕ http://www.cres.gr/cres/pages/news/news_ekdiloseis.html Συμμετοχή: Ελεύθερη. Η εκδήλωση θα γίνει στα Αγγλικά. Εγγραφές: Έως την Δευτέρα 20/12/2021 στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZctf-GppzkjHtACBwqa0NUrH93b58u5XOw9 Περισσότερες πληροφορίες: ΚΑΠΕ -Τμήμα Εκπαίδευσης, κα Ε. Μαύρου (210 6603295, emavrou@cres.gr)